Line6 G10 - system bezprzewodowy
#1
Mam taki problem. Otóż używam z powodzeniem do wszystkich gitar systemu bezprzewodowego Line6 G10.

Po podłączeniu basu z aktywną elektroniką słychać w głośniku nieprzyjemny przydźwięk. Jak przepinam się na kabel to efekt znika.

Jakieś pomysły???
Odpowiedz
#2
Kiedy baterie zmieniałeś?
Zrolowane na bekstejdżu za pomocą blendera i umywalki marki Hardkor.

Tłuste granie

Odpowiedz
#3
Może nadajnik od line6 ma jakiś przełącznik pad do obniżenia poziomu sygnału na wejściu? Aktywne basy mają około 9-12 dB silniejszy sygnał, w zależności od użytego preampu, przez co może go przesterowywać.
Odpowiedz
#4
Nie ma. Ale dzisiaj dostrzegłem pewną zależność, a mianowicie poziom przydźwięku mocno zależy od wybranego modelu w HX Stomp. Siła sygnału nie ma chyba tu znaczenia bo przydźwięk ten jest w tle cały czas niezależnie od grania.
Odpowiedz
#5
Zarejestrowałem dzisiaj to zjawisko w Cubase i wrzuciłem plik na dysk google:

https://drive.google.com/open?id=1cuQQeB...rFU8RTyx06


Z eksperymentów jakie przeprowadziłem wynika że, nie ma to nic wspólnego z sygnałem z przetwornika - jak volume na gitarze daję na zero to przydźwięk jest bez zmian. Po przepięciu tego aktywnego basu na gitarę przydźwięku nie ma. Po przełączeniu basu z aktywnego na pasywny przydźwięk dalej jest.

Z mojego punktu widzenia coś "miesza".... może napięcie, które zwiera jack po włożeniu go do gniazda w basie i podaje na aktywny układ. Nie wiem jak takie stałe napięcie wpływa na nadajnik G10, który jakby nie było też jest elementem aktywnym.

Ale najlepsze jest to, że przydźwięk się mocno zmienia w zależności od wybranego modelu w HX Stomp i najbardziej jest upierdliwy na mocno gainowych brzmieniach. Nie wiem....może akurat pewne modele bardziej uwypuklają te częstotliwości.
Odpowiedz
#6
Duży gain i przestery podbijają ciche brudy to ta kwestia jest raczej normą Big Grin
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Fęder Rzeź Bas 5 | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0 | Kasuga 4001|

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50/2x15 | '73 Fender Bassman Ten 4x10 | '69 Pseudo-Selmer 100w/Marshall 2x15 | '67 Sunn Sonic I 1×15 | Vox AC30

Odpowiedz
#7
Zgodził bym się że to normalne, gdyby nie to że na kablu cisza jak makiem zasiał Smile

No nic...pewnie ten typ tak ma Smile


Dziękuję za pomocną dłoń wszystkim Smile
Odpowiedz
#8
A próbowałeś z ustawieniami bramki szumów?

Emotka_2755
Have no power in your cock?
You will find it in funk-rock!
www.facebook.com/manufunktura
Odpowiedz
#9
Jest sporo tematów na anglojęzycznych forach o problemach z szumem o wysokiej częstotliwości występującym przy aktywnych instrumentach.

W rozwiązaniach było coś o przelutowaniu ukladu w instrumencie i paru innych rzeczach. Poszukaj Big Grin tutaj L6 to raczej mało popularne graty.
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A

Odpowiedz
#10
Okey...zapuszcze żurawia za oceanem Wink
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości