Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam (/thread-664.html) |
Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - gsb - 02-22-2011 (Mam nadzieję, że można to tutaj jako "chwale się" drodzy admini), Jakieś kilka lat temu zacząłem zajmować się obróbką pojedynczych klipów, jakiś podkładów do filmów i tak dalej, przerodziło się to w pomysł założenia studia.. masteringowego, ale takiego z prawdziwego zdarzenia - bez plug-inów, tylko analogowy tor sprzętowy, taśmowy transfer audio - bez kompromisów. No i udało się - pod koniec 2010 roku skompletowałem sprzęt, wyliczyłem akustycznie pomieszczenie, jest studio, jest firma.. jest pasja.. jest muzyka.. jest pięknie! Do tego okazało się, że słyszę (od kiedy pamiętam) o wiele więcej niż inni (szczególnie w górnym paśmie) -> co by wyjaśniało to, że zawsze męczyłem realizatorów o szczegóły, których nawet oni nie słyszeli... Dla tych, którzy nie są zorientowani w temacie, transfer cyfrowego materiału przez specjalną taśmę i skalibrowany magnetofon daje ciekawe właściwości: kompresję-saturację (czasami nawet do takich poziomów, że materiał zaczyna się fajnie zapychać - ale co kto lubi!), wygładzenie wysokich tonów (blachy), fajniejszy, trójwymiarowy bas. Ta metoda jest stosowana bardzo często w USA (nie tylko w rocku, ale też w housie i podobnnych elektronicznych beatach). Problem leży też w sprzęcie i jego konserwacji, która jest kłopotliwa. Dwa lata szukałem Master Recordera w takim stanie. Lista sprzętu w studio ciągle się powiększa (bede musiał w końcu zaktualizować cholerne www).. Zapraszam więc do mnie, Macca Mastering | www.macca.pl wszystkie pytania, walić śmiało, info@macca.pl Zawsze można jakieś zniżki dla forumowiczów albo co... RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Hubert - 02-22-2011 Respect!!! Brawo i chylę czoła jednocześnie! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - low - 02-22-2011 Ogromne gratulacje... RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - handy - 02-22-2011 polubione RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Burning - 02-22-2011 rośnie Ci konkurencja ale mimo to gratuluję i życze powodzenia RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - miklo - 02-22-2011 Gratulejszyn RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - JA_cek - 02-22-2011 Gratuluję i pozwolę sobie na żarcik: do ocieplenia brzmienia wykorzystujesz ten kaloryfer? RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Gorphal - 02-22-2011 Gratulacje! W tym roku planujemy płytkę nagrać, także możliwe, że się będę odzywał RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Pecu - 02-22-2011 Stary, zamiast siedzieć całe dnie i noce na Forum albo przemalowywać gitary w Gimpie zakładasz jakieś studio?? Bez sensu Gratulacje!! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - groza - 02-22-2011 Przepięknie!!! Gratulacje! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Kowal - 02-22-2011 Tak mi rób ! Cieszę się jak głupi, fajnie że coś więcej w tej Polszy zaczyna się dziać ! Sukcesów! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - gsb - 02-22-2011 (02-22-2011, 01:11 PM)Pecu napisał(a): Stary, zamiast siedzieć całe dnie i noce na Forum albo przemalowywać gitary w Gimpie zakładasz jakieś studio?? Bez sensu Hehehe! Niestety moje ostanie kilkanaście m-cy wyglada w sposob taki, że wychodze z domu o 8 rano a wracam koło północy. Długi i notoryczny brak czasu. Ale może w przyszłości będzie lepiej Dzięki wam za miłe słowa.. na prawdę! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Burning - 02-22-2011 gsb: ja mam na razie pracę na pełny etat i 2 kapele, więc wiem co czujesz na razie miksuje w mieszkaniu (ma o dziwo niezłą akustykę), ale w nowym będę miał już dedykowaną pracownię w każdym razie na pewno pułap u mnie nieco niższy i raczej miksy niz master, więc może nawet będę podrzucał Ci klientów RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - groza - 02-22-2011 (02-22-2011, 01:44 PM)gsb napisał(a): Niestety moje ostanie kilkanaście m-cy wyglada w sposob taki, że wychodze z domu o 8 rano a wracam koło północy. Długi i notoryczny brak czasu. Ale może w przyszłości będzie lepiej To ja mam tak od 4, 5 lat. Od 3 dni śpię po 4 godziny na dobę. Za to za 3 tygodnie będę miał gotowy debiutancki album który załatwiłem od A do Z. O niemuzycznych sprawach nie wspominając - jak ponad 2 lata temu rzuciłem robotę etatową to byłem przerażony, teraz powoli zaczyna wychodzić, że miałem rację. Jeszcze raz gratulacje i powodzenia! A kasprzak z Berlina piękny! RE: Studio masteringowe - co tu dużo mówić.. zapraszam - Rafau - 02-22-2011 GRATULACJE!!! Też mam takie marzenie, ale powątpiewam w jego realizację, a jeżeli nawet, to za ho ho ile lat (oczywiście lajknięte na fejsie) |