Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) (/thread-243.html) |
RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Bjorn - 11-14-2014 (11-14-2014, 09:47 PM)Burning napisał(a): Superluxy raczej złe nie są, więc mam nadzieję, że się spodoba Dam znać, no i wrzucę cos zapewne z niego. ewentualnie mógłbym Ci pożyczyć na testy kiedys. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - przemak - 11-18-2014 Gitara wprawdzie a nie bas, ale posłuchać można: https://soundcloud.com/nagrywamy/sets/porownanie-mikrofonow-do-gitary-klasycznej RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Alfik - 11-22-2014 (11-18-2014, 10:53 PM)przemak napisał(a): Gitara wprawdzie a nie bas, ale posłuchać można: Klasyk w Mono, to aż ciężko tego słuchać. 103 bezkonkurencyjny w tej trójce Ja nagrywam klasyka zwykle albo parą DPA4011 albo Neumannem SM69 w MS RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - przemak - 11-22-2014 Mono, bo to do porównania domowych zastosowań, a klasyk, bo akurat kolega z takim czymś był Wiadomo, że 103 najlepszy, ale chodziło to to, że i szurem jakoś się da, tyle że szumi. Generalnie jest to odpowiedź na szeroko rozpowszechniony mit, że "mikrofony dynamiczne można stosować w niezaadaptowanych pomieszczeniach, bo mniej zbierają pomieszczenie niż pojemnościowe" RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - zyga - 01-27-2015 Z racji, że niedawno zostałem właścicielem comba basowego (wcześniej grałem tylko w linię przez DiBox'y) postanowiłem pokombinować z mikrofonami. Nie mam na stanie SM57, ale podstawiłem SM58 z zakręconą i odkręconą główką, Superluxy do stopy, werbla i tomów i na koniec mikrofon, do którego śpiewam EV ND967 i okazało się, że Electro Voice zakasował wszystkie. Jak ktoś ma na stanie to proszę, żeby przetestował - ciekaw jestem innych opinii. W domu mam wielkomembranowy AT2020 i jeszcze z ciekawości kiedyś spróbuję. Ponieważ na testach grał inny basista, a ja realizowałem sztukę słyszałem co się dzieje na przodach. Korekcja EV sprowadziła się do zapięcia HPF-a na 50 Hz i opóźnienia linii mikrofonu o odległość frontu do pieca, ponieważ była słyszalna przebitka nieco ze sceny. Ewidentnie po opóźnieniu (ok. 4 m - sprawdziłem krokami i na ucho, choć polecam dalmierz laserowy - niestety zapomniałem wziąć do pracy), bas zagrał w fazie i brzmienie stało się zdecydowanie głębsze i mikrofon mógł być sporo ciszej. Na czasie pokombinuję z miksem linia plus mikrofon i nie omieszkam napisać co się uda uzyskać. Oprócz wspomnianego wyżej At2020 mam inną pojemnościówkę Audio Technice ATM350 (klips) - z racji, że mikrofon wytrzymuje wysokie ciśnienie akustyczne też zamierzam go przetestować, tym bardziej, że ten klipsik ma bardzo płaską charakterystykę. Pozdro RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - paluch1986 - 01-27-2015 Nagrania poprosimy (z sygnałami osobno też RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - zyga - 01-27-2015 Jak dorwę czasu to nagram, na wszystkich dostępnych mikrofonach i linię. Pozdro RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - szulek - 01-27-2015 Zyga a jakie masz mikrofony? RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Sebastian-J - 01-01-2016 Jaki mikrofon zakupić do nagrywania basu i gitary? Słowo klucz do tego przypadku do uniwersalność. Nagrywanie tych dwóch instrumentów z linii + mic = dwukanałowy interface. Burning pisał wcześniej sm57, ale czy nie będzie on miał za mało basu w basie? Wiem, że temat bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - zakwas - 01-01-2016 Sm57 lub Audix i5. Bas z linii. Sm57 bardziej "nijaki" będzie. Sprawdzone rozwiązanie stosowane od lat. i5 więcej zadziora i IMO fajniejszy do werbla i basu. Do gitar różnie, tam zazwyczaj wolę szczura. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Burning - 01-01-2016 Generalnie zgadzam się z zakwasem. Oba dobre, przy czym ja wolę SM57.. może dlatego, że więcej go używałem i lepiej znam. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Sebastian-J - 01-01-2016 A Audix D2? Ich strona pisze, że do basu i gitary się nadaje? RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - szulek - 01-02-2016 Mój typ to Oktava MK319 lub kombinacja AKGD112 + Oktava 012 / Rode NT5 :-) RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - sledz - 01-02-2016 (12-23-2013, 05:09 PM)zakwas napisał(a): Jeżeli na gigach masz też 15", to jest szansa, że ten Audix przy niej zrobiłby robotę, ale to musisz sobie sam posłuchać i zdecydować. Mogę Ci po Nowym Roku zgrać parę śladów nagrywanych tym majkiem, bo jestem fanboyem! Jak znajdziesz chwilę to chętnie bym posłuchał. Zwłaszcza jakieś basy z przesterami. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - zakwas - 01-02-2016 Teraz to joe wiem czy dam radę, ale 15 będę nagrywał premierę mojego nowego składu, to się może coś znajdzie. |