basscity.eu
Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html)

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 11-12-2010

ok, przepraszam, nie znam się, ale:
1) pisałeś o audiofilskim sprzęcie audio, a nie o wzmacniaczach stereo z lampowym stopniem wejściowym (choć tu często wystarczy pojedyncza lampa o sparowanych połówkach)
2) czym jest inwerter wiem, a to czy lepsza będzie tam lampa o sparowanych połówkach, czy też niekoniecznie to już zależy chyba od konstrukcji
3) wojsko stosowało ecc83 o dość sztywno określonych parametrach (od czego jest skrót JAN? Wink )

oczywiście mogę nie mieć racji, ale po prostu nie rozumiem, dlaczego sprzedaż sparowanych preampówek miałaby być głupotą? różni ludzie, różne zastosowania, różne potrzeby - więc i asortyment różny i do owych potrzeb dostosowany.

zgadzam się, że znacznie ważniejsze jest to, żeby wszystkie lampy były sprawne.

ale jak ktoś już robi konkretny przegląd heada/wzmacniacza audio i wymienia komponenty na lepsze, o lepiej dobranych parametrach, to potem nawet takie dobranie lamp może zrobić różnicę

tak samo płytę mógłbym nagrać całą na jednym komplecie strun, ale zmieniałem co 4godziny Emotka_2755

ja też złotouchy nie jestem, ale różnica między sovtekami, a amperexami w Ampegu SVT-Cl jest znaczna

RE: Lampy Lampy Lampy - gsb - 11-12-2010

Ja jednak nie sądze, ze ktos uslyszy we wzmacniacziu gitarowy czy tez basowym roznice pomiedzy sparowanymi ecc83 na inwerterze/driverze/preampie, a tymi niesparowanymi Smile mysle, ze jest to jakies <1%

RE: Lampy Lampy Lampy - wajzner - 11-12-2010

witam

Tak dla informacji:
http://www.ampeg.com/products/heritage/svtcl/index.html
Jakie lampy? JJ
he he

pozdrawiam
wajzner

RE: Lampy Lampy Lampy - gsb - 11-13-2010

moze chodzilo wajznerowi o to, ze TU lampy JJ sa ttaktowane jak syf, ale wsadzaja je do drogiego Heritage i jeszcze sie chwala. Otoz JJ nie sa wcale takie zle. Na zachodzie to bardzo cenione lampy. Jak dla mnie lampy JJa, zarowno preampowe jak i mocy mają 3 plusy i jeden minus.

+ żywotność!
+ konstrukcja, grube szkło, jakość wykonania
+ wytrzymałość na b. wysokie napięcia wewnętrzne
- za sterylny sound

W wielu przypadkach JJ-e są jedyną alternatywą drogich NOSów (ktore przeciez kiedys też sie skonczą!) we wzmakach w których napięcie przekracza 550-600V.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 11-13-2010

niezupełnie - Mesa przerzuciła się z 6550, bo produkcję przeniesiono do Rosji. (inna sprawa, że Sovtek odkupił całą linie od General Electric i lampy te są świetne)
M.in. 6L6GC GrooveTubes są nadal produkowane w USA ztcp.
Ruby to chińszczyzna.

JJ bardzo wysoko cenię - miałem w kilku wzmacniaczach, teraz w CLce używam JJ ecc82 jako sterujących i w porównaniu do 'chinoli' jest różnica.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 11-13-2010

1) ze względu na przeniesienie produkcji lamp 6550 do Rosji, Mesa zmieniła model 400 na 400+ oparty na lampach, które nadal robią w USA

2) GT tylko rebranduje lampy, ale nie tylko z Chin, Rosji i Słowacji Smile jeśli się nie mylę to 6L6 są nadal produkowane w USA (choć głowy za to nie dam)

Groove Tubes juz tylko rebranduje.
Lampy Mesy to tez rebrandy, głównie chińskie.

Jest kilka firm, ale małych, które robią lampy w USA, np. Western Electric. Niech tez nie myli was to, że New Sensor Co. jest firmą amerykańską (bo jest), ale 100% swojej produkcji ma poza granicami (Rosja głównie). Niektóre duże firmy kupiły całe stare linie produkcyjne (New Sensor) np. Tung Soli czy Mullardów i niby robią identyczne lampy. NIBY, bo nie dostaną juz tego samego szkła, tej samej jakości elementów i tak dalej. Proces moze podobny, maszyny te same, ale lampy wychodzą różne Smile

Myślę, że na uwage zasługuje TAD, który sam PROJEKTUJE niektóre lampy i zleca to np. swojej placówce w Chinach (jakis oddział większej fabryki). Niedawno wypuścili 6L6GC-STR "Black Plate", brandują to jako TAD, lampy są chińskie, ale nikt więcej takich dokładnie nie sprzedaje. Oni ją zaprojektowali. Powiem wam, że szczena mi spadła jak je usłyszałem w moim ampegu. Moze konstrukcyjnie wydają się delikutaśne (cieńkie szkło, bylem przyzwyczajony do JJ), to brzmią POTĘGA.

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 11-13-2010

gdy szukałem lamp do Ampega to znalazłem info że Groove Tubes przejął Fender, i teraz tylko biorą lampy od w/w firm i selekcjonują które lepsze, nalepiając na starych napisach naklejki GT

(11-13-2010, 07:11 PM)Viking napisał(a): gdy szukałem lamp do Ampega to znalazłem info że Groove Tubes przejął Fender, i teraz tylko biorą lampy od w/w firm i selekcjonują które lepsze, nalepiając na starych napisach naklejki GT

Nikt nie nakleja. Sprowadzają czyste - drukują na nich swoje.

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 11-13-2010

(11-13-2010, 07:26 PM)gsb napisał(a):
(11-13-2010, 07:11 PM)Viking napisał(a): gdy szukałem lamp do Ampega to znalazłem info że Groove Tubes przejął Fender, i teraz tylko biorą lampy od w/w firm i selekcjonują które lepsze, nalepiając na starych napisach naklejki GT

Nikt nie nakleja. Sprowadzają czyste - drukują na nich swoje.

poważnie ?
a na moich jest GT a pod nimi szaro-srebrne Sovtek mrgreen

RE: Lampy Lampy Lampy - sledz - 11-13-2010

(10-18-2010, 06:32 AM)karolnroll napisał(a): Macie jakieś doświadczenia z lampami z poniższych linków. Warto w to inwestować?

SYLVANIA - BALDWIN
RCA - BALDWIN
RAYTHEON - BALDWIN
RCA 12AX7A

Poszukuję lampek, które rozjaśnią brzmienie i łatwo dadzą się przesterować.

Podetrę, oj, podepnę się. Może ktoś w międzyczasie zapoznał się z tymi lampami?

RE: Lampy Lampy Lampy - gsb - 11-14-2010

(11-13-2010, 09:14 PM)sledz napisał(a):
(10-18-2010, 06:32 AM)karolnroll napisał(a): Macie jakieś doświadczenia z lampami z poniższych linków. Warto w to inwestować?

SYLVANIA - BALDWIN
RCA - BALDWIN
RAYTHEON - BALDWIN
RCA 12AX7A

Poszukuję lampek, które rozjaśnią brzmienie i łatwo dadzą się przesterować.

Podetrę, oj, podepnę się. Może ktoś w międzyczasie zapoznał się z tymi lampami?

RCA i Slyvania - klasyka. Te akurat mozna dostac taniej bo mają Baldwin wytatuowane - czyli byly przebijane dla innej firmy - co oczywiscie nie ma zadnego wplywu na brzmienie. Kupilem kiedys te Sylvanie. Są miękkie, ale nie mają tego co Mullardy. Oczywiscie w kazdej chwili biore je zamiast JJ czy Sovtekow, inna klasa. Ten gosc co sprzedaje troche drogo. Za NOSy na ebauy z wysylka mozna za ta cene miec takie cztery.

RCA mialem, ale nie pamietam Wink

Ale juz mi kilka niby NOSów narobilo spustoszenie we wzmakach - ostatnio padł Mullard ECC83 na V1 i popalił kondensatory - wlasnie odebralem wzmak z naprawy.

Sprawa tez taka, ze w Polsce malo kto wie co to znaczy NOS i kazdy tak pisze na aukcjach obojetnie przy jakiejkolwiek starej lampie (juz zwaracalem takim jegomosciom uwage). NOS = NEW OLD STOCK czyli NOWE ZE STARYCH ZAPASÓW, NIGDY NIE UZYWANE. Takie lampy jest sens kupowac...

PS: Aktualnie w moim ampegu na V1 i V2 - Sylvania Baldwin 12AX7.

Jezeli chces zrozjasnic brzmienie i miec je na najwyzszym poiomie poszukaj prawdziwego NOSa Telefunkena. RFT moze byc budzetową opcją.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 11-16-2010

RFT w CLce przymuliło mi dół, lepiej zadziałał na inwerterze.
Telefunkena popieram całym sercem!