MM brzmienie. - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: MM brzmienie. (/thread-1217.html) Strony:
1
2
|
RE: MM brzmienie. - Mateusz - 01-31-2012 to mysle ze mogloby byc calkiem podobnie, jak dla mnie to fajnie (lub nie) plastykowe brzmienie daje ten chujowy preamp, bez ktorego mm nie brzmi jak mm. RE: MM brzmienie. - Asgar - 01-31-2012 (01-31-2012, 01:16 PM)WoWR napisał(a): A gdyby preamp z MM zamontować do Suba cz innego basu ala MM? Ale po co kombinować i bawić się w takie zabiegi. Szkoda czasu i pieniędzy na takie eksperymenty. Jak ktoś chce mieć brzmienie MM, to kupuje MM RE: MM brzmienie. - mazdah - 01-31-2012 Tylko ... czy Sub nie brzmi jak MM? W końcu to JEST MM! O brzmienie Sterlinga czy aktywnych OLP (Tony Levin) też bym się nie martwił - mają to, co trzeba. ATK brzmi jak ATK. Trochę inna bajka, tyle że pickup w podobnym miejscu. RE: MM brzmienie. - Krulik - 01-31-2012 (01-31-2012, 01:42 PM)mazdah napisał(a): Tylko ... czy Sub nie brzmi jak MM? W końcu to JEST MM! Nie brzmi. Lakier, preamp, drewno na korpusie, a mam wrażenie, że i pickup są inne. Gada fajnie, ale moim zdaniem inaczej. RE: MM brzmienie. - mazdah - 01-31-2012 (01-31-2012, 01:47 PM)Krulik napisał(a): Nie brzmi. Lakier, preamp, drewno na korpusie, a mam wrażenie, że i pickup są inne. Gada fajnie, ale moim zdaniem inaczej.Ano nie brzmi jak Stingray czy Bongo. Tak samo jak Stingray z 3 zakresowym EQ nie brzmi jak ten z 2 zakresowym EQ. Ale to nadal jest MusicMan. I z racji tego po prostu nie może nie zabrzmieć jak MusicMan RE: MM brzmienie. - Krulik - 01-31-2012 (01-31-2012, 01:55 PM)mazdah napisał(a):(01-31-2012, 01:47 PM)Krulik napisał(a): Nie brzmi. Lakier, preamp, drewno na korpusie, a mam wrażenie, że i pickup są inne. Gada fajnie, ale moim zdaniem inaczej.Ano nie brzmi jak Stingray czy Bongo. Tak samo jak Stingray z 3 zakresowym EQ nie brzmi jak ten z 2 zakresowym EQ. Kolega to chyba prawo kończył, a z logiki to miał jakieś dobre oceny... RE: MM brzmienie. - mazdah - 01-31-2012 Hehehe, masz rację - prawo kończę, a logika owszem była i to z całkiem ciekawym wykładowcą. Na ostatnim wykładzie przedstawił tezę że logika jest głupia ... i ją logicznie udowodnił Ja myślę, że różnice między Subem, Sterlingiem by MM, czy aktywnym OLP a Stingrayem są bardziej lub mniej subtelne, myślę że jak się dobrze trafi, to można się naprawdę nieźle zdziwić. Ja trafiłem raz źle i miałem w łapie Raya o właściwościach akustycznych klasycznej, vintydżowej Luny. I nie przesadzam ani trochę - niestety. Jestem tylko ciekaw jak bardzo uratowały by go nowe struny, ale w głowie mi się nie chciało zmieścić że zmęczone struny mogą aż tyle złego wyrządzić wiosełku za taką kase... RE: MM brzmienie. - Krulik - 01-31-2012 (01-31-2012, 02:01 PM)mazdah napisał(a): Hehehe, masz rację - prawo kończę, a logika owszem była i to z całkiem ciekawym wykładowcą. Ja swoją przygodę skończyłem po roku. Dziś szczęśliwie finiszuję ekonomię i nauki polityczne na UW . Ale logikę zdałem! (01-31-2012, 02:01 PM)mazdah napisał(a): Ja myślę, że różnice między Subem, Sterlingiem by MM, czy aktywnym OLP a Stingrayem są bardziej lub mniej subtelne, myślę że jak się dobrze trafi, to można się naprawdę nieźle zdziwić. Ja trafiłem raz źle i miałem w łapie Raya o właściwościach akustycznych klasycznej, vintydżowej Luny. I nie przesadzam ani trochę - niestety. Jestem tylko ciekaw jak bardzo uratowały by go nowe struny, ale w głowie mi się nie chciało zmieścić że zmęczone struny mogą aż tyle złego wyrządzić wiosełku za taką kase... Mój SUB był bardzo fajny i z perspektywy czasu lepiej oceniam go niż MM SR V, którego miałem okazję tymczasowo posiadać, ale upieram się, że brzmiał inaczej (nawet porównywany był bezpośrednio ). A co do właściwości akustycznych Rayów - ktoś na tym forum stwierdził, że w Polsce jest bardzo niewiele dobrze brzmiących SR-ów. RE: MM brzmienie. - solartron - 01-31-2012 (01-31-2012, 02:08 PM)Krulik napisał(a): A co do właściwości akustycznych Rayów - ktoś na tym forum stwierdził, że w Polsce jest bardzo niewiele dobrze brzmiących SR-ów. Ciekawe kto tak śmiał powiedzieć ... RE: MM brzmienie. - Krulik - 01-31-2012 (01-31-2012, 02:24 PM)solartron napisał(a):(01-31-2012, 02:08 PM)Krulik napisał(a): A co do właściwości akustycznych Rayów - ktoś na tym forum stwierdził, że w Polsce jest bardzo niewiele dobrze brzmiących SR-ów. Nie pamiętam, ale mógłbym strzelić. I podejrzewam, że strzeliłbym celnie RE: MM brzmienie. - mazdah - 01-31-2012 (01-31-2012, 02:08 PM)Krulik napisał(a): Ja swoją przygodę skończyłem po roku. Dziś szczęśliwie finiszuję ekonomię i nauki polityczne na UW . Ale logikę zdałem! Hehe a mi mija właśnie 6 rok. Stwierdziłem, że skoro zacząłem to skończę. Dwa lata mi zajął 3 rok (z dwoma przedmiotami walczę do dziś, min legendarne KPA) plus rok straciłem przez chorobę. Logika z Sulikowskim była super Solarton źle się wypowiadał o polskich Rayach. Nadal wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby do Polski schodziły jakoś specjalnie selekcjonowane kołki . Fakt faktem dużo schodzi z USA, bo kupujemy jak najtańsze a i tamci chętniej sprzedają te nieudane niż udane. Co innego kawa, piwo, napoje, papierosy - tu już niestety wkraczają polskie koncerny, które psują produkt. Zapach niemieckiej Tchibo po zaparzeniu czuć w całym domu (nie wspominając już o smaku), amerykańskie Marlboro są genialne (nawet dla mnie - niepalącego) a prawdziwy czeski Pilsner to po prostu mistrzostwo świata. Nie mając kasy na Raya madal wolałbym po prostu kupić Suba, Sterlinga czy OLP TL gdybym chciał to brzmienie i kształty (chociaż tez się różnią). Wolę to niż szukanie naokoło. RE: MM brzmienie. - OMSON - 02-01-2012 (01-30-2012, 08:11 PM)Criswell napisał(a): Podobny wątek był na tb albo bs. Nieważne. Która z gitar ma najbardziej mm brzmienie: Sterling by MM, MM SUB, Olp, ibanez atk? Dzięki. Obstawiałbym Ray'e Classic (bas/sopran pre-EB). |