![]() |
|
Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape (/thread-1276.html) |
RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - zakwas - 04-01-2012 Nie mogę ściągnąć drugiej próbki... EDIT: Solved - nie da się ściągać równolegle obu. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Poisoned - 04-01-2012 Jedynka bardziej mi się podoba. Dwójka tak górą pizga po uszach, że aż mi bębenki żre. W kwestii analog/cyfra się nie znam, więc się nie wypowiadam. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - zakwas - 04-01-2012 Drugi miks jest cieplejszy i mniej sterylny, szumów od cholery (ale przeszkadzają tylko na początku i końcu utworu, w trakcie w zasadzie ich nie słychać). Drugi przez bardziej wyeksponowaną górę wydaje się trochę głośniejszy, hihat lekko irytuje momentami. Dwójka mi się bardziej podoba i prawdopodobnie jest to taśma, bo nawet plik mp3 dłuższy. Oczywiście mogę się mylić w kwestii tego co jest taśmą, ale zakładam, że analog mi się bardziej podoba, mimo tego hatu. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - el_loko - 04-01-2012 tasma 2, wole 1. bym walnal to w ankiecie zamiast pisac osobnego posta ale na telefonie ankieta nie dziala. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Kowal - 04-01-2012 Obstawiłbym odwrotnie, że jedynka to taśma, brzmi cieplej, a taśma ma to do siebie. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Mateusz - 04-01-2012 ten szum az nienaturalny, obstawiam ze drugie to tasma, jakby nie bylo szumow to bardziej mi sie podoba, ale sa szumy wiec wole 1sze RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - paka - 04-01-2012 w dwojce zupelnie inaczej usiadl srodek panoramy (szczegolnie bas, wokal i werbel sa "pelniejsze"), miks sie przez to poszerzyl. roznica in plus IMO dosc znaczna. po przelsuchaniu dwojki i wroceniu do jedynki mam wrazenie, ze jedynke zrealizowal gorszy realizator hehe 1. tasma to nagranie nr 2 2. wole nagranie nr 2 RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - gsb - 04-01-2012 Panowie i Panie Jak obiecałem, zrobiłem dziś dla Was krótki test dwoch nagran, do ściągnięcia tu: http://streakyupload.com/download.php?filereference=4f78bc6dc7668 Są dwa (różne stylistycznie) testowe nagrania gdzie jedna wersja jest bez taśmy a druga po taśmie (Telefunken M15, 15 IPS, BASF 911-PER528). Oba transfery są dość OSTRO wbite, zeby pokazac typowe różnice brzmienia cyfry vs taśmy i charakterystyki saturacji. Pliki są bezstratne w formacie FLAC 24b/44.1khz i znormalizowane do tego samego RMS, zeby nie było efektu "głośniejszy=lepszy". Forumowiczów zainteresowanych masteringiem zapraszam na próbkę materiału do siebie. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Bisq - 04-01-2012 Gdyby nie ta pizgająca góra to wolałbym numer 2. RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - mazdah - 04-01-2012 GSB, przez Was obywatelu już nigdy nie będę zadowolony z nagrań w których w przyszłości będę uczestniczył. Kurwa nie ma to jak zjebać ludziom życie swoją robotą!!!!!!! Przepraszam za wulgaryzmy, różnica zarówno między próbkami Alfa jak i GSB jest znacząca na tyle, żeby mi popsuć humor przy każdej nagrywce i przy każdym odsłuchu mojej nagrywki już do końca życia, bo z typowo finansowych przyczyn raczej nigdy nie będzie mnie stać na takie studio, taki mix i taki master. FAK!! RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - gsb - 04-01-2012 Nigdy nie mow nigdy!!! RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - zakwas - 04-01-2012 Mazdah - plus miljart! Jak słucham tego co ostatnio miksowałem, to w ogóle jest żal w porównaniu z tym co tu leży! RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - Alfik - 04-01-2012 GSB jestem Ci ogromnie wdzięczny za sample !!! M15 podoba mi się zdecydowanie. Mniej szumi i daje bardzo ładny klej. Co za tym idzie studer idzie jutro do poprawki. We wtorek będe miec do porównania PR99 mk III na 30 IPS i 807 na 15 IPS. Zamówiłem też kilka taśm. Poprawie troszkę ten miks bo mnie jeszcze wkurw... i wrzuce wam wtedy do porównania po jednym i po drugim magnetofonie. P.S. W tym pierwszym numerze też bass nakurw... niemiłosiernie tak że nie można się skupić na reszcie - i to właśnie lubie RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - zakwas - 04-01-2012 Odpaliłem sobie z ciekawości ostatni remaster Pink Floydów "Animals" ("DSOTM" jeszcze nie mam), dopiero teraz słyszę jak to szumi! RE: Zagadka Alfika - To Tape or not to Tape - groza - 04-01-2012 (04-01-2012, 09:01 PM)mazdah napisał(a): bo z typowo finansowych przyczyn raczej nigdy nie będzie mnie stać na takie studio, taki mix i taki master. Bzdura chopie! |