Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) (/thread-243.html) |
RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 07-30-2010 (07-30-2010, 12:27 PM)Pufex napisał(a): No dobrze, a gdyby chcieć nagrać bas mikrofonem, to który jest ok? My stawialiśmy, o ile dobrze pamiętam, AKG D112 do 15-tki, SM57 albo/i Sennheiser MD 421 do 10-tki/gwizdka (różnie próbowaliśmy) i Rode K2 odsunięte dość daleko od paczki do zbierania "przestrzeni" z pomieszczenia. Co do kombinacji - czas nas nie gonił, sami sobie byliśmy realizatorami, więc kminiliśmy ile się dało, żeby się czegoś nauczyć przy okazji RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - miklo - 08-02-2010 Czytałem w wielu miejscach, że SM57 może nie dawać rady z basem, bo za mało dołu zbiera. Jednak daje radę? Tak tylko pytam, bo doświadczenia żadnego nie mam... Powiedzmy z głośnikami 12" się nie pogubi? RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 08-02-2010 Nigdy nie stawiałem samego SM57, ale w teorii raczej średnio dobrze będzie bas nagłaśniał: Za to fajnie zbiera niuanse artykulacyjne i wyższe częstotliwości, czego nie potrafi najlepiej, mym zdaniem, żaden mikrofon do stopy z tych, z ktorymi miałem do czynienia (może oprócz Earthworksa). RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - miklo - 08-02-2010 Ano właśnie. Więc może mic do stopy + miks z linii (który zawiera niuanse artykulacyjne) załatwi jako tako sprawę? RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - JA_cek - 08-02-2010 W najbliższym czasie będę nagrywał demówkę zespołu Bez Przymusu i planuję bas wziąć: AKG D112 plus linia z DiBoxa/SansAmpa. Jak wyjdzie, zobaczę i spostrzeżeniami się podzielę. W tym gatunku (poezja spawana) nie potrzebuję dawać 57ki do gwizdka, bo potrzebuję brzmienie miśkowate. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 08-02-2010 Ano właśnie, wszytko zależy kto co lubi i jakiego brzmienia potrzebuje Miklo, nie pozostaje Ci nic innego, jak coś nagrać w ten sposób i zobaczyć jak Ci to pasuje i jak siedzi w miksie. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - cuniek - 08-02-2010 Sporo ludzi używa do basu beta52a, ale to tylko zasłyszane, nie sprawdzone. RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Kowal - 08-02-2010 Raz sobie przystawiłem Betę52a do paczki i tragedii nie było,tylko w górce mi brakowało tego cyku jaki ma paczka. Generalnie wolę linię,ale to tylko przez moje pedalskie upodobania hi-fi w basie RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - dexter_ck - 08-02-2010 Cóż, to też mikrofon do stopy i, jak widać po wykresie: ma mało płaską krzywą częstotliwości, więc o ile dół przeniesie dobrze, o tyle nie będzie to na pewno brzmienie hi-fi i, mym zdaniem, przydaje się jednak taki mike czymś dopełnić (linią albo jakimś mikiem bardziej "gitarowym") RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - Burning - 08-02-2010 Ze Special Guest używam Rode K2 z paczki 15" + linia puszczona przez Focusrite Isa One A na płytę Sphere paczkę Deathmanu Zed zebrał Audix D4 i D6 RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - gsb - 08-04-2010 ja wbijalem bas z d112 i sm57 jednoczesnie przy kolumnie - dołu nie za duzo, ale za to jaki srodek co kto lubi RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - groza - 08-05-2010 Ja od wtorku nagrywam - 80% z przesterem - też prawdopodobnie d112 i sm57, choć to się na miejscu okaże - być może będę nagrywał na dwa piece (ampeg svt czystawy i bassman z rzeźią i przesterem do dopalania refrenów itp.). Linia dodatkowo awaryjnie. Soundowo właśnie chce by był fajny środek i dużo artykulacji, a mało najniższego dołu który jest, ale nie wiadomo czy z basu czy z klawiszy/gitary itp. Jak nie lubicie dużo góry to lepiej skręcić horna/bas, czy dobrać mikrofon ew. potem w miksie ubijać? Lubię górę, ale nie taką szklanę mega wysoką - gram na tym materiale dosyć mocno i nie chcę soundu pt. stukpukszelest w górze - bardziej takie coś trochę niżej, że przy slide słychać progi... Jest taka płytka brata chrisa cornella która się chyba nie ukazała - black market radio cośtam. I tam bass właśnie tak brzmi na demku - niby nic, mało dołu jakoś tak płasko, góry a jednak fajnie, selektywnie i z kopem: http://wyslijto.pl/plik/0km3o6aoc4 w sumie fajny miks to jest, podoba mi się. Mam wersję już wyprodukowaną, zremiksowaną i po masterze - dojebali kompresji, mięcha i jak dla mnie brzmi to dużo gorzej RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - gsb - 08-05-2010 No u mnie tez linia była "backupem". Zrobilismy tak, ze nagrywalismy jednoczesnie na OR120 z tych dwoch majków. A potem przepuscilismy jeszcze sygnal z linii na V4B uchwycony tez z tych dwoch majkow. Takze w sumie mialem... 5 sciezek basu. Wzmaki i proporcje majkow wybierane byly pod song. Generalnie linii nie bylo nigdzie. Jestem dosc zadowolony z tego jak to wyszlo. Nie bylem jeszcze nigdy zadowolony z tego jak ktos zebral moje brzmienie, moze dlatego nie potrafie powiedziec ze bylo "super". RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - groza - 08-05-2010 No ta, ja chcę tak zrobić z oszczędności czasu - mam na 5 numerów jakieś 4 godziny +/- więc nagram linię i jak pójdzie dwa piece, żeby potem pan miał z czego sound dobierać pod kątem gitar (nagrywanych po mnie). RE: Mikrofoni ! Ci dynamiczni i nie (w studio i poza nim) - JA_cek - 08-11-2010 Chopy, a macie patent na pętle mas, gdy korzystacie z dwóch wzmaków? Niby można wziąć przedłużacz bez bolca i jeden wzmak przez toto podłaczyć, ale to trochę nie dobrze jest. Nie każdy wzmak ma rozpinanie masy, jak zatem Wy sobie z tym radzicie? |