basscity.eu
Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 (/thread-742.html)

Strony: 1 2 3

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - diyManiek - 04-21-2011

(04-21-2011, 09:28 AM)Maciejeq napisał(a):
(04-21-2011, 07:01 AM)diyManiek napisał(a): Brzmi bardzo dobrze jak sie gra samemu, ale w kapeli za cholerę sie nie przebijało, dlatego sprzedałem.
Mógłbyś rozwinąć?

Rozwijam. Miałem tego Squiera bardzo krótko po tym jak wcześniej używałem japońskiego Fendera precla z olchowym korpusem (85r) po prostu nie było jak tego porównać w kapeli tego squiera nie było, precelek sobie mruczał i przebijał sie zawsze. Ten squier dół+górka zero mięcha, ginął.
Całkiem niedawno kolega irok zakupił japońskiego Fendera jazz basa korpus z lipy i wszystko się zgadza. Rok 97 elektronika i całość 100% oryginalne.
Gada dobrze.
Całość ogrywana zawsze z preampem MXR80 prosto w koniec mocy.
Żeby nie było zespół w którym grałem serwował reggae tak wiec w tych klimatach basy były testowane. Nie wiem jak by wypadły w cięższej muzie.

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Rafau - 04-21-2011

Cóż, przez długo czas byłem szczęśliwym posiadaczem JB '70 (do dzisiaj pluję sobie w brodę, że sprzedałem go), rewelacyjne wiosło za śmieszne pieniądze, polecam po raz n-ty Big Grin

Co do '77 - na logikę jest to gorsze wiosło (nie ogrywałem, podkreślam zwrot "na logikę") - gorsze drewno, to raz (ok, agathis dobrej jakości dobrze zabrzmi, jasna sprawa, ale porównywalnej klasy klon - lepiej), a poza tym Squier serią VM oraz CV wyrobił sobie markę naprawdę dobrych gitar za niewielkie pieniądze. Logicznym w dzisiejszych czasach (niestety) posunięciem firmy jest wypuszczanie kolejnych modeli, ALE z cięciami w kosztach produkcji (maksymalizacja zysku). Bo na fali popularności i dobrych opinii popyt sam się będzie nakręcać. Co prawda biorąc pod uwagę zysk długofalowy takie zagranie się nie opłaci, stąd też na pewno te nowe modele to nie bubel, ale ryzyko wtopy w przypadku zakupu '77 jest zdecydowanie większe.

Zaś na tym filmiku z YT to kiepsko brzmi - brakuje dołu. Ok, koleś nie jest super-mega-zajebistym basistą, nagranie jest z jutuba i też nie najlepszej jakości, ale mimo wszystko, nie brzmi to super. Takie moje zdanie i ja się z nim zgadzam Wink

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Wilbass - 04-21-2011

To jak wówczas wytłumaczyć to zjawisko? - http://www.youtube.com/watch?v=1yJVSwO4RgM

squier z agathisu - jedyna modyfikacja to wymiana potów i kondensatora a tak to wszystko z fabryki

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Brylant - 04-21-2011

(04-21-2011, 08:34 PM)Wilbass napisał(a): To jak wówczas wytłumaczyć to zjawisko? - http://www.youtube.com/watch?v=1yJVSwO4RgM

squier z agathisu - jedyna modyfikacja to wymiana potów i kondensatora a tak to wszystko z fabryki

Bardzo łatwo - jak ktoś nie umie grać, to i na Foderze będzie brzmiał chujowo, natomiast ktoś z dobrą "łapą" wyciśnie ostatnie poty nawet z budżetowego wiosła Wink

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Krzysztof - 04-21-2011

http://www.youtube.com/watch?v=Wiy4xK97d1c
Jak na moje ta marka to mistrzostwo świata w swje klasie cenowej.
Napewno warto ograć i porównać z ww. Squierami.

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Brylant - 04-21-2011

Co do agathisu: squier wydany razem z tą 77. Biorąc pod uwagę słabą jakość nagrania, to naprawdę brzmi to świetnie.

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Wilbass - 04-21-2011

(04-21-2011, 08:52 PM)Brylant napisał(a): Co do agathisu: squier wydany razem z tą 77. Biorąc pod uwagę słabą jakość nagrania, to naprawdę brzmi to świetnie.
A tym razem mamy dla kontrastu słabszy poziom gry Big Grin

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - mazdah - 04-21-2011

Odnośnie drewna na korpusie, może nieco na boku tematu ale ...
Zauważyliście, że Fender przestał podawać na swojej stronie z jakiego drewna są dechy ich gitar?
A jeszcze wcześniej przy paczkach Rumble 410 podał tylko moc max a nie RMS i żadnych specyfikacji?

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - low - 04-21-2011

(04-21-2011, 09:03 PM)mazdah napisał(a): Odnośnie drewna na korpusie, może nieco na boku tematu ale ...
Zauważyliście, że Fender przestał podawać na swojej stronie z jakiego drewna są dechy ich gitar?
A jeszcze wcześniej przy paczkach Rumble 410 podał tylko moc max a nie RMS i żadnych specyfikacji?

przysiągłbym, że jeszcze niedawno było Alder przy polu Body...

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Misio - 04-21-2011

Phi, nawet Fenderowi nie można wierzyć. Zamawiamy Wale? Big Grin

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - DEFENCE - 04-22-2011

Jaka jest różnica między tanim klonem a aghatisem? W basach za niecałe 1,5k zł to raczej super drewna nie znajdziecie. Osprzęt ten sam, bebechy te same, cena pewnie też podobna. Ja bym poszedł jednak pomacać co mi lepiej w łapach leży i co się lepiej odzywa. Poza tym 77 jest ładniejszy Emotka_2403mrgreen

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - OMSON - 04-22-2011

Ja chciałem tylko dodać od siebie, że na drewno nie ma reguły. Taka Yamaha RBX170 ma lepszy sustain i dźwięczność niż mój Spector neck-through, w dodatku przy stroju obniżonym do A i sznurkach 45-105... Niemożliwe? A jednak! Body to agathis... Big Grin
A w temacie napiszę, że grałem w sklepie na jazzie VM '70 i uważam, że to bardzo fajne wiosło - dźwięczne z dechy.

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - OMSON - 04-22-2011

(04-21-2011, 08:52 PM)Brylant napisał(a): Co do agathisu: squier wydany razem z tą 77. Biorąc pod uwagę słabą jakość nagrania, to naprawdę brzmi to świetnie.

Wg mnie bardzo dobrze brzmiący model - IMHO lepiej niż jazz.

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - crazy - 05-18-2011

też nieźle brzmi

RE: Squier VM Jazz Bass '70 czy Jazz Bass`77 - Uboot - 05-18-2011

Mam Tego jazz bass'a 70's na sprzedaż jakby ktoś chciał Wink