basscity.eu
Absolutnie wszystko o STRUNACH - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Absolutnie wszystko o STRUNACH (/thread-21.html)

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Viking - 05-29-2014

Jaka jest różnica pomiędzy struną normalną a tappered core ? Prócz tego, że tappered zmieści się do wąskiego siodełka Wink

Brzmienie ? Naciąg ? Wybrzmiewanie ?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Marcin S - 05-29-2014

Tak.

inaczej siedzi na siodełku, wyraźniej się załamuje (choć nietaperowanej ja pomagam się na siodełku załamać dociskając ją przed i za), trzeba ustawić siodełko ciut wyżej więc też ten kąt załamania jest ostrzejszy. Różnicy w naciągu nie czuję (porównywałem taperowane i nietaperowane .130 oraz .135, A/B między oboma typami tej samej grubości za każdym razem, wszystkie stalowe D'Addario), choć taperowana jakby trochę inaczej wibruje. Brzmieniem trochę się różnią, ja osobiście wolę normalne.

(05-29-2014, 08:05 PM)Marcin S napisał(a): Tak.

inaczej siedzi na siodełku, wyraźniej się załamuje (choć nietaperowanej ja pomagam się na siodełku załamać dociskając ją przed i za), trzeba ustawić siodełko ciut wyżej więc też ten kąt załamania jest ostrzejszy. Różnicy w naciągu nie czuję (porównywałem taperowane i nietaperowane .130 oraz .135, A/B między oboma typami tej samej grubości za każdym razem, wszystkie stalowe D'Addario), choć taperowana jakby trochę inaczej wibruje. Brzmieniem trochę się różnią, ja osobiście wolę normalne.

Dziękówa Emotka_2755

Czemu pytam ? Bo chcę do Precla załadować .135 (gram w drop B i wymyśliłem sobie taki customowy set: .60 .75 .95 .135) i zastanawiam się właśnie nad opcją dla tej .135. Czy do ostrego łojenia tapperowana .135 się nada.
Teraz na próbę wsadziłem pojedynczą normalną .135 D'Addario i jest ok, choć nie do końca styka się z siodełkiem, a piłować mi się nie chce.

Btw. gdzie w Polsce można zamówić takie pojedyncze struny (najchętniej D'Addario) ?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Dex - 05-29-2014

(05-29-2014, 09:47 PM)Viking napisał(a):

Dziękówa Emotka_2755

Czemu pytam ? Bo chcę do Precla załadować .135 (gram w drop B i wymyśliłem sobie taki customowy set: .60 .75 .95 .135) i zastanawiam się właśnie nad opcją dla tej .135. Czy do ostrego łojenia tapperowana .135 się nada.
Teraz na próbę wsadziłem pojedynczą normalną .135 D'Addario i jest ok, choć nie do końca styka się z siodełkiem, a piłować mi się nie chce.

Btw. gdzie w Polsce można zamówić takie pojedyncze struny (najchętniej D'Addario) ?

U Paki

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - bratekr - 05-29-2014

Spróbuj Ken Smithow Taper Core. Mogę Ci wysłać nieco styrane jak znajdę Smile

(05-29-2014, 10:03 PM)Dex napisał(a):
(05-29-2014, 09:47 PM)Viking napisał(a):

Dziękówa Emotka_2755

U Paki

Fakt ! Big Grin
(05-29-2014, 10:42 PM)bratekr napisał(a): Spróbuj Ken Smithow Taper Core. Mogę Ci wysłać nieco styrane jak znajdę Smile

Jaki set masz ?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Hannibal - 05-30-2014

Powiedzcie mi - potrzebuję sznurków 45-105 stalowych.
Sprzed lat dobrze kojarzą mi się Rotosoundy. Czy tak jest nadal?

Do PBassa Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Bolem - 05-30-2014

(05-30-2014, 05:17 PM)Hannibal napisał(a): Powiedzcie mi - potrzebuję sznurków 45-105 stalowych.

Do PBassa Wink

Uzywam setu 120-30, trzymają BAARDZO długo (od grudnia) zdechły ze dwa tygodnie temu, chociaz to pewnie dlatego ze zacząłem używać blokera do rąk (dzięki groza <piwko>).

Kupiłem następne Smile.

Bo one coś koło 70 kosztują, nie? Smile

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Bolem - 05-30-2014

(05-30-2014, 05:44 PM)Hannibal napisał(a): Bo one coś koło 70 kosztują, nie? Smile

Te moje są do piątki (dropped C to tragiczne strojenie jeśli chodzi o dobór strun), więc kosztują 98 zł. W tym sklepie najtaniej

http://taniestruny.pl/s?q=rotosound&cp=1

Będę brać u Maczosa, bo sobie podjadę... Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Stasiu - 05-30-2014

(05-30-2014, 05:17 PM)Hannibal napisał(a): Powiedzcie mi - potrzebuję sznurków 45-105 stalowych.

Do PBassa Wink

Ernie Balle.

Czemu? Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Viking - 05-30-2014

Do PBassa Wink

Dean Markley Blue Steel.

IMO najlepszy wybór - pełne brzmienie, jasne, twardy dół, sztywne, nie niszczą progów i palców (jak Rotosy), podatne na odświeżanie. Nikle za to bardzo jasno brzmią i długo trzymają świeżość. Stalówki jak i nikle mają bardzo fajny zadzior w brzmieniu.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Poisoned - 05-31-2014

(05-30-2014, 09:29 PM)Viking napisał(a): Dean Markley Blue Steel.

IMO najlepszy wybór - pełne brzmienie, jasne, twardy dół, sztywne, nie niszczą progów i palców (jak Rotosy), podatne na odświeżanie.

Zgadzam się w 100%. Dodam jeszcze, że nawet zmulone brzmią fajnie, a odświeżać można prawie w nieskończoność.
Na moim jazzie komplet wisi już od prawie półtora roku i nadal mnie nie kusi, żeby kupić nowy, podczas gdy dla porównania np. D'Addario już po miesiącu nadawały się do wyrzucenia.