![]() |
|
Pasma instrumentów w zespole - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Pasma instrumentów w zespole (/thread-266.html) |
RE: Pasma instrumentów w zespole - Majek - 08-09-2010 (08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. Jak dobrze pamiętam płyta Toto "Tambu" jest tak zrobiona, ze stopa jest miękka, a bas gra wyżej. Ale to raczej wyjątek i mi się tego dziwnie słucha RE: Pasma instrumentów w zespole - Bartek - 08-09-2010 (08-09-2010, 02:09 PM)Gruby napisał(a): Nie mam lampy*, gitarzysta nie ma lampy. Brzmimy. Gramy i słyszymy się. Podobno nawet niektórym się to podoba. Heh, napisałem swoje zdanie w mocnym uproszczeniu. Ja lubię pstryknąć ON, odbezpieczyć STANDBY i grać. Im sprzęt ma więcej pokręteł, tym mniej go lubię. Ot, takie moje zboczenie. Nie wątpię, że na tranzystorach się da. Tylko, że na tranzystorze trzeba się starać. ;-P Tobie, Gruby- oczywiście- wychodzi.
RE: Pasma instrumentów w zespole - Drewniak - 08-09-2010 (08-09-2010, 03:08 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. nie do konca o to mi szlo, bardziej chodzilo o to, ze bas nigdy nie bedzie mial takiego pierdolniecia jak stopa gry na instrumentach wzmacnianych pierdolniecie = bas na maxa RE: Pasma instrumentów w zespole - Majek - 08-09-2010 (08-09-2010, 03:17 PM)Drewniak napisał(a):Wyraznie napisales o pasmie przenoszenia a nie pierdolnieciu, wiec sie nie tlumacz!!!(08-09-2010, 03:08 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. Pozdro
RE: Pasma instrumentów w zespole - Gruby - 08-09-2010 (08-09-2010, 03:16 PM)Bartek napisał(a):(08-09-2010, 02:09 PM)Gruby napisał(a): Nie mam lampy*, gitarzysta nie ma lampy. Brzmimy. Gramy i słyszymy się. Podobno nawet niektórym się to podoba. A skąd wiesz? Słyszałeś mnie na tranzystorze? Teraz rozumiem o co Ci chodzi RE: Pasma instrumentów w zespole - Drewniak - 08-09-2010 (08-09-2010, 03:21 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 03:17 PM)Drewniak napisał(a):Wyraznie napisales o pasmie przenoszenia a nie pierdolnieciu, wiec sie nie tlumacz!!!(08-09-2010, 03:08 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. Fakt
RE: Pasma instrumentów w zespole - Alfik - 08-09-2010 (08-09-2010, 03:08 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. Dawno takiej bzdury nie słyszałem... Kontrabas ewentualnie bass syntetyczny owszem gra zwykle nizej niz stopa ale w 80% - 90% przypadków na świecie jeśli chodzi o miksowanie basu elektrycznego w muzyce rockowej, funk, fusion, blues, disco itd a zwłaszcza tam gdzie gra trójca przenajswietsza: precision, jazz bass, musicman energia stopy to pasmo 50Hz - 80 Hz a basu 80 -160 Hz ze szczególnym uwzględnieniem 2 harmonicznej, która pozwala go dobrze słyszeć na np jamnikach itd... punkt ze stopy to uzyskuje się w paśmie 2500-6000Hz a nie w dole... chyba, że mówimy o 18' wysokostrojonym poziomym tomtomiku stosowanym przez jazzmanów... Owszem w pasmie 30Hz - 50Hz bass ma zwykle odrobinę więcej energii niż stopa ale zdecydowanie mniej niż dla II harmonicznej RE: Pasma instrumentów w zespole - Majek - 08-09-2010 (08-09-2010, 06:38 PM)Alfik napisał(a):To ja głuchy jestem... w dodatku za wprowadzanie takich głupot w życie mi płacą. Zawsze twierdziłem, że ta branża jest chora.(08-09-2010, 03:08 PM)Majek napisał(a):(08-09-2010, 12:44 PM)Drewniak napisał(a): Bass w wiekszosci przypadkow nie bedzie gralNo tutaj akurat nie trafiłeś bo z reguły właśnie kręci się tak, że stopa daje punkt a bas wypełnia dolne częstotliwości. W drugą stronę ciężko spotkać, ale się trafia. Ale pojawia się iskra nadziei, że może coś ze mnie będzie bo: (08-09-2010, 06:38 PM)Alfik napisał(a): Owszem w pasmie 30Hz - 50Hz bass ma zwykle odrobinę więcej energii niż stopa ale zdecydowanie mniej niż dla II harmonicznejNo i właśnie oto chodziło. Bo myślę, że każdy zdaje sobie sprawę, że instrumenty w mixie nie są rozkładane na zasadzie gitara basowa gra od 30 do 80Hz, stopa od 80 do 150 Hz itd. Ale właśnie kwestia tego rodzaju, że w gitarze basowej często tego najniższego dołu można znaleźć więcej niż w stopie. Jeżeli chodzi o sprawy studyjne to też nie chcę się kłócić bo jest to dla mnie obcy temat. Ale koncertowo rzadko spotykam aby ktoś podcinał najniższe częstotliwości w basie. W stopie natomiast znacznie częściej... Także kolego proszę uważaj następnym razem z tonem wypowiedzi. Jeżeli nie wiesz co dana osoba miała na myśli to poproś o dokładne wyjaśnienie, a nie od razu zarzucaj głoszenie niespotykanych od lat bzdur. To taka mam nadzieje kulturalnie napisana prośba I miło widzieć, że ktoś z wiedzą od innej strony pojawił się na tym forum. Pozdrawiam
RE: Pasma instrumentów w zespole - Alfik - 08-09-2010 no to widzę że się generalnie zgadzamy Pozdrawiam i po flaszeczce...
RE: Pasma instrumentów w zespole - sZ! - 08-09-2010 och, proszę nie naigrywać się ze stopy 18" - to poważny instrument, z większą stopą to byłby w mojej kapeli horror, bo perkmen nie uznaje tłumienia, mix pod sprawną łapą może i by to przeżył ale ludzie na koncercie... RE: Pasma instrumentów w zespole - Burning - 08-10-2010 sZ!: na koncercie trigger i po sprawie RE: Pasma instrumentów w zespole - Sebastian-J - 08-10-2010 Więc, nawet nie zdążyłem się odezwać na temat kręcenia gałami, a gitarul do mnie: słuchaj ja obcinam mocno dół, jadę środkiem, a ty możesz dać trochę środka. Okazało się że dzwonił on wczoraj do znajomego muzyka, zajebistego gitarzysty i basisty, który go oświecił! Widać autorytet robi swoje. Nie musiałem nawet nic mówić, sam doszedł do tego, że dół w gitarze to zło, i nawet dał mniej gain'u. Jaki był wynik tego zabiegu? Mój stack przy rozkręceniu na 50% był za głośny RE: Pasma instrumentów w zespole - yarzenioova - 08-10-2010 Problem solved issue fixed. RE: Pasma instrumentów w zespole - Sebastian-J - 08-15-2010 Normalnie znów muszę się pochwalić, kolejny dzień, kolejna próba, kolejny kawałek zrobiony. Gitarzysta dalej pracuje (świadomie) nad swoim brzmieniem, wynikiem czego wydajność i komfort grania wzrasta, hmn... wykładniczo (eeeee Ogólnie rzecz biorąc, warto szukać i sprawdzać graty, jak coś nie klei się w całości, sprzedać i szukać nowe. No chyba że ma się możliwości posiadać parę wioseł RE: Pasma instrumentów w zespole - sZ! - 08-16-2010 u mnie piekło - vox na cleanie nie ma eq, a mnie każą obcinać basy o połowę... zagroziłem że kupię przedwzmacniacz i będę grał na słuchawkach, żeby mieć swój sound a oni niech się bawią z akustykiem i odsłuchami... so... -znacie jakieś dobre słuchawki na koncerty (nie douszne)? -ktoś z was grał w ten sposób (jaki odniosło skutek, jeśli o pasma idzie na przodach?) |