MusicMan Stingray 5 modyfikacje - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: MusicMan Stingray 5 modyfikacje (/thread-3558.html) |
RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - Markus - 05-07-2013 Zgadzam się ze zdaniem Mateusza, że koszt takiej modyfikacji przekroczy wartość tej basówki. Znałem ludzi, którzy robili tego typu modyfikacje a później probowali bas sprzedać (jednak po jakimś czasie chcieli mieć coś innego) i nie byli w stanie uzyskać nawet 50% kosztów, które włożyli w swój bas. Więc jedynym uzasadnieniem modyfikacji może być wybitna jakość tego basu. No i jest pewnien szczegół; piszesz: "jeśli te zmiany oczywiście pozytywnie wpłyną na moje wiosło". Myślę, że Solartron ani nikt inny nie jest w stanie zagwarantować, że te zmiany będą wyraźnie słyszalne. Może będziesz słyszał poprawę, a może nie. Myślę, że to w większości jest kwestia nastawienia. Marek RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - OMSON - 05-07-2013 (05-05-2013, 09:26 PM)bartekblond napisał(a): dlatego wstawiłem do niej oryginalną elektronikę z MM i pickupy alnico i brzmi jak rasowy MM Oryginalną tj. wyprutą z MM USA czy robioną na oryginalną (np Kent Armstrong, John East itp)? Jakie konkretnie pickupy wstawiłeś? RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - macius - 05-12-2013 (05-06-2013, 12:05 PM)zwinny napisał(a):Od wczoraj nie mam preampu, mogę potwierdzić to co pisał zwinny. Dźwięk jest mniej napompowany, bardziej naturalny, pozostaje tylko sprawdzić jak siedzi w zespole.(05-06-2013, 11:25 AM)macius napisał(a): A masz porównanie z i bez preampu?mam, z preampem ma mniejszego kopa i jakiś taki plastikowy sound, co jest w sumie dość oczywiste. Gdyby kogoś interesowało jaka opcja została: master volume master tone vol1 vol2 i przełącznik cewek gryf/obie/mostek. Dodatkowo na push/pull mogę dodać lub odjąć dummy coil, całkiem użyteczny patent, bo nie brumi RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - solartron - 05-12-2013 (05-12-2013, 01:10 PM)macius napisał(a): Od wczoraj nie mam preampu, mogę potwierdzić to co pisał zwinny. Dźwięk jest mniej napompowany, bardziej naturalny, pozostaje tylko sprawdzić jak siedzi w zespole. Może i zbyt bystry nie jestem, ale jeśli dobrze liczę obciążyłeś pasywny pickup trzema pot. Vol + czwartym Tone? RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - macius - 05-12-2013 Owszem, to źle? RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - Alfik - 05-12-2013 (05-12-2013, 03:06 PM)macius napisał(a): Owszem, to źle? bardzo... chyba, że lubisz wyjątkowo ciemne i pozbawione ataku brzmienie. Teraz masz stratę kilka dB na wyższych częstotliwościach. RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - solartron - 05-12-2013 a jaką wartość mają te potencjometry? RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - Alfik - 05-12-2013 (05-12-2013, 03:10 PM)solartron napisał(a): a jaką wartość mają te potencjometry? podejrzewasz 25 Kohm ??? jakby wsadzili 1M do vol vol vol to może jeszcze dało by radę... RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - maRcin - 05-12-2013 O , temat mi bliski bo sam poddałem ulepszeniu mojego OLP T.Levin. Wymieniłem elektronikę na pick-up oraz bebeszki Seymour Duncan. Większy rozstaw magnesów w tymże zmusił mnie do zwiększenia rozstawu na mostku, do czego mostek nie był przystosowany. Trochę się spiłowało u ślusarza żeby zrobić więcej miejsca dla siodełek a same siodełka poprzedzielałem podkładkami od śrubek. Bas nie jest ideałem pod względem lutniczym, progi już trochę się zmęczyły ale naprawdę daje radę w tym MM soundzie, nie tylko wg mojej opinii. RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - citizenkane - 05-13-2013 Moj SR4 (ultra lekki jesion/ palisander) z lat osiemdziesiatych ma wypruty preamp i dobrze mu z tym. Stockowy pickup bez preampu dawal rade a po podniesieniu miazdzyl masa i gestoscia soundu. Potrzebowalem jednak czegos czystszego, szybszego i bardziej transparentnego + szerokiego dlatego wymienilem go na ceramiczne delano. Potrafi zagadac jak fortepian i jest mega, choc czasem kusi by na chwile wsadzic stocka lub wyprobowac nordstranda. RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - OMSON - 05-13-2013 (05-13-2013, 01:15 PM)citizenkane napisał(a): Moj SR4 (ultra lekki jesion/ palisander) z lat osiemdziesiatych ma wypruty preamp i dobrze mu z tym. Stockowy pickup bez preampu dawal rade a po podniesieniu miazdzyl masa i gestoscia soundu. Potrzebowalem jednak czegos czystszego, szybszego i bardziej transparentnego + szerokiego dlatego wymienilem go na ceramiczne delano. Potrafi zagadac jak fortepian i jest mega, choc czasem kusi by na chwile wsadzic stocka lub wyprobowac nordstranda. Mnie kusiło na Norda w MM... U Grubego zajebiście brzmiał ten pikup RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - paka - 05-13-2013 kuba, jakbys bardzo chcial to moge ci pozyczyc nordstranda mm 4.2 RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - bartekblond - 05-13-2013 A nordstranda mm 5.2 nie masz? RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - OMSON - 05-13-2013 RE: MusicMan Stingray 5 modyfikacje - jasiekl - 05-24-2013 (05-05-2013, 09:53 PM)Maciejeq napisał(a): Sprostuję- Cutlass miał otwór na J w desce to ja sprostuję Cutlass to wersja MM Sabre z gryfem robionym przez Modulusa - grafitowym Ten na zdjęciu, to jakiś składak. A ja zapytam: jak wam się bas nie podoba, to po jaką cholerę kupujecie? |