basscity.eu
Absolutnie wszystko o STRUNACH - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Absolutnie wszystko o STRUNACH (/thread-21.html)

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - 3cina - 03-23-2016

(03-21-2016, 09:41 AM)Krulik napisał(a): EDIT: Zamówiłem Roto 66, 40-95. Pierwszy raz w życiu takie cienkie Smile

Nie wiem jak Roto ale gram na EB Super Slinky 40-95 na Fenderze i nie mogę tego nazwać makaronem w porównaniu do Thomastików. Set jednak jest zdecydowanie bardziej luźny niż inne sety. A ja lubię miękkie struny. Mazdah polecał mi jeszcze DR Hi Beam 40-100 jako mięciutki set ale nie miałem możliwości stestować.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Krulik - 03-23-2016

(03-23-2016, 12:27 PM)3cina napisał(a):
(03-21-2016, 09:41 AM)Krulik napisał(a): EDIT: Zamówiłem Roto 66, 40-95. Pierwszy raz w życiu takie cienkie Smile

Nie wiem jak Roto ale gram na EB Super Slinky 40-95 na Fenderze i nie mogę tego nazwać makaronem w porównaniu do Thomastików. Set jednak jest zdecydowanie bardziej luźny niż inne sety. A ja lubię miękkie struny. Mazdah polecał mi jeszcze DR Hi Beam 40-100 jako mięciutki set ale nie miałem możliwości stestować.

Dzisiaj powinny przyjść, to się podzielę odczuciami. O DR-ach też myślałem. Do tej pory wydawało mi się, że Elixiry są miękkie, ale na tym Jazzie jest masakra Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Basstard - 03-23-2016

A setup robiłeś?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Ukasz - 03-23-2016

Ja założyłem D'Addario EXL 220-5, czyli 40-125. Mięciutkie i przyjemne, ale zaraz mi zdechły...

Miałem komplet Warwick EMP 45-135 w owijce i dla mnie tragedia. Brzmienie, jakby ktoś narzucił szmatę na paczkę. Chciałbym spróbować Elixirów 40-125, ale obawiam się, że owijka znowu mnie wkur**... Miał ktoś przyjemność porównać te dwa komplety sznurków? Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - hubertDRI - 03-23-2016

EMP są dla mnie szorstkie pod palcyma. Elixiry - przez tą powłokę nam wrażenie, że struna trochę przykleja się do palca ale ogólnie to miłe w dotyku. Co do brzmienia EMP są takie druciano-suche. Elixiry bliżej środka ale potrafią warknąć.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - 3cina - 03-29-2016

Panowie sprawa ważna. Znalazłem struny IDEALNE. Struny przyszły na jednym z basów który kupiłem jednak nie wiem którym bo zawsze zakładam nowe. Jednak nie mam pojęcia jaki jest ich producent dlatego będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Struny są miękkie i jedyną cechą szczególną jest inny sposób zakończenia strun (tej części którą nawija się na klucz).
Wygląda ona tak:
http://s28.postimg.org/pgt83hmj0/20160329_165235.jpg
Z góry dziękuję!

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - qrca - 03-29-2016

(03-23-2016, 01:28 PM)Ukasz napisał(a): Ja założyłem D'Addario EXL 220-5, czyli 40-125. Mięciutkie i przyjemne, ale zaraz mi zdechły...

Miałem komplet Warwick EMP 45-135 w owijce i dla mnie tragedia. Brzmienie, jakby ktoś narzucił szmatę na paczkę. Chciałbym spróbować Elixirów 40-125, ale obawiam się, że owijka znowu mnie wkur**... Miał ktoś przyjemność porównać te dwa komplety sznurków? Wink

Elixiry wymiatają EMP, choć oczywiście kwestia gustu.... a EXL dno kompletne też właśnie się naciąłem, zero środka, sam muł i mikro highgórka

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Dex - 03-30-2016

(03-29-2016, 05:12 PM)3cina napisał(a): Panowie sprawa ważna. Znalazłem struny IDEALNE. Struny przyszły na jednym z basów który kupiłem jednak nie wiem którym bo zawsze zakładam nowe. Jednak nie mam pojęcia jaki jest ich producent dlatego będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Struny są miękkie i jedyną cechą szczególną jest inny sposób zakończenia strun (tej części którą nawija się na klucz).
Wygląda ona tak:
Z góry dziękuję!

Kiedyś w D'Addario takie zakończenie miałem...

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - pinio - 03-30-2016

(03-29-2016, 06:23 PM)qrca napisał(a):
(03-23-2016, 01:28 PM)Ukasz napisał(a): Ja założyłem D'Addario EXL 220-5, czyli 40-125. Mięciutkie i przyjemne, ale zaraz mi zdechły...

Elixiry wymiatają EMP, choć oczywiście kwestia gustu.... a EXL dno kompletne też właśnie się naciąłem, zero środka, sam muł i mikro highgórka
A na pewno oryginalne? Coś mi sie zdaje, że było sporo podróbek.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - 3cina - 03-30-2016

(03-30-2016, 04:23 AM)Dex napisał(a):
(03-29-2016, 05:12 PM)3cina napisał(a): Panowie sprawa ważna. Znalazłem struny IDEALNE. Struny przyszły na jednym z basów który kupiłem jednak nie wiem którym bo zawsze zakładam nowe. Jednak nie mam pojęcia jaki jest ich producent dlatego będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Struny są miękkie i jedyną cechą szczególną jest inny sposób zakończenia strun (tej części którą nawija się na klucz).
Wygląda ona tak:
Z góry dziękuję!

Może ktoś kto ma D'Addario potwierdzić?
Przejrzałem ofertę DA i mogą to być half roundy. Brzmią trochę inaczej niż roundy i pod palcami inaczej leżą. Jeśli ktoś gra na half roundach też fajnie jakby się odezwał.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Marcin S - 03-30-2016

nie widziałem takich D'Addario, a przewalam ich trochę - ale halfroundów akurat nigdy nie miałem (tych jakichś powlekanych też nie), tylko roundy, flaty i nylony; więc może to być to w sumie. W niedawnym czasie próbowałem Dunlopów SuperBrights i też mają inne te końce, więc również bym wykluczył.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - pinio - 03-30-2016

Kulki kolorowe?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Ukasz - 03-30-2016

(03-30-2016, 07:50 AM)pinio napisał(a):

Ja kupiłem na GC. Sprawdziłem autentyczność. Teraz, jak zbiorę kilka złotych, to kupię Elixiry.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Basstard - 03-30-2016

(03-30-2016, 08:11 AM)3cina napisał(a):
(03-30-2016, 04:23 AM)Dex napisał(a):
Wygląda ona tak:
Z góry dziękuję!

Może ktoś kto ma D'Addario potwierdzić?
Przejrzałem ofertę DA i mogą to być half roundy. Brzmią trochę inaczej niż roundy i pod palcami inaczej leżą. Jeśli ktoś gra na half roundach też fajnie jakby się odezwał.

Na pewno nie są to Half Roundy - miałem, po zewnętrznej są płaskie jak flaty. Nieco ściśnięte zwoje sugerują, że to może być jakiś rodzaj pressurewoundów - na pewno jednak nie GHS Pressurewound ani Rotosound Solo Bass, bo te mają nitkę na końcówkach (GHS-y czarną a Roto zieloną). Może Dean Markley Fretmaster? Powinny mieć normalną owijkę nad deską i przystawkami a nieco spłaszczoną nad podstrunnicą.
(03-30-2016, 09:02 AM)Ukasz napisał(a):
(03-30-2016, 07:50 AM)pinio napisał(a):

Ja kupiłem na GC. Sprawdziłem autentyczność. Teraz, jak zbiorę kilka złotych, to kupię Elixiry.

Obecnie mam na Alembicu powlekane... Olympie. 49 zł za komplet do piątki. Nie brzmią mistrzowsko, ale absolutnie nie ma też padaki. Sound jest fajniejszy niż niklowych czerwonych W. Są nieco ciemniejsze niż niepowlekane struny - tak, jakby były już grane przez k. 2 godziny przez kogoś z czystymi łapami. Typowy dla świeżych roundów dzwon jest nieco mniejszy, ale jest. I, co ważne, ponad 2 miesiące po zakupie i założeniu (czy może 3, nie pomnę) strunki cały czas brzmią tak samo. Jeśli chodzi o niedrogie struny na chałturki i próby, to według mnie zwycięzca.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - zakwas - 03-30-2016

Wygląda ona tak:
Z góry dziękuję!

A Warwicki to czasem się tak nie kończą? Big Grin