Super mostek... - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Super mostek... (/thread-238.html) |
RE: Super mostek... - solartron - 09-05-2010 (09-04-2010, 09:04 AM)witt napisał(a): tak ale żeby ją odkręcić musisz mieć najpierw do niej dostęp, co nie? Mam oryginalnego ABM - Twoje uwagi i obawy są moim zdaniem zupełnie bezpodstawne. W tych mostkach regulacja menzury to bajka. Dostęp do śruby ustalającej jest bezproblemowy. Mostki z klasyczną regulacją (za pomocą śruby - a mam też takie - np. niewygodny Badass II) niestety takiego komfortu obsługi nie mogą zapewnić. Brzmieniowo konstrukcja ABM jest bardzo solidna. Mostek z aukcji to dokładna kopia ABM i z solidnego materiału - więc raczej powinno być dobrze Edit: Mateusz - masz rację tylko fotki pomyliłeś Ta konstrukcja to "wygodny" Badass - wyjęcie strun do odświeżenia zajmuje jedynie chwilkę. RE: Super mostek... - paka - 09-05-2010 rozwalila mnie ta reklama rocznik 76 RE: Super mostek... - kamilen - 09-05-2010 (09-04-2010, 11:16 PM)Domo napisał(a): Może po prostu decha w tym miejscu nie jest idealnie płaska, zaczyna się już tam lekkie zaokrąglenie, skoro jest mocno dokręcone to przecież nie ma prawa Ci się nagle podnosić. Nie wydaje mi się żeby decha była krzywa. Może się badziewny mostek wygina? Ma ktoś może Corta c5z albo c4z żeby zobaczyć czy to tak we wszystkich czy tylko u mnie taka awaria? RE: Super mostek... - Bobromir - 09-05-2010 (09-04-2010, 11:05 PM)kamilen napisał(a): Ta? Na to nie wpadłem może otwory na wkręty są za płytko wywiercone i jak nie ma naciągu strun to wydaje się że most dolega i jak próbujesz dokręcić to się nie da bo wkręt za głęboko w deskę się wgryza a może trochę mało śrub mocujących w tym mostku jak na 5 strun, i go "podważa", ja mam tani most majoneza 4struny i pierwsza rzecz jaką zrobiłem po przymierzeniu na bas to zrobienie dodatkowych 4 otworów w moście i w basie żeby przylegał na amen. prosta sprawa i bardzo poprawia samopoczucie - most nie odchyla się po naciągnięciu ps: kup sobie lepszy śrubokręt bo poobmykasz wkręty :p RE: Super mostek... - kamilen - 09-05-2010 Może właśnie go podważa, ale nie bardzo mi ta teoria pasuje. W każdym bądź razie przy najbliższym praniu strun będę musiał zdemontować mostek i bliżej się temu przyjrzeć. Dodatkowych śrub nie mam gdzie zamontować, ale jak inne zabiegi nie dadzą rady to zaniosę gitarę do lutnika z nowym mostem. Śrubokręt mam dobry, ale śruby widać już były kiedyś dokręcane, bo już są trochę poobmykiwane. RE: Super mostek... - witt - 09-05-2010 (09-05-2010, 09:30 AM)solartron napisał(a):(09-04-2010, 09:04 AM)witt napisał(a): tak ale żeby ją odkręcić musisz mieć najpierw do niej dostęp, co nie? właśnie takie mostki mi się najbardziej widzą, pełna wygoda, a jeśli ten abm'owy ma łatwy dostęp do regulacji to tym bardziej warto, jak będę zmieniał to na taki właśnie RE: Super mostek... - Pecu - 06-03-2011 A propos Badassów... Bardziej polecacie II czy III? RE: Super mostek... - low - 06-03-2011 trójka ma otwory do stb, więc przynajmniej dwójka będzie lepiej wyglądać RE: Super mostek... - cuniek - 06-03-2011 Po około tygodniu używania mogę spokojnie polecić Babicza, jest jeden podstawowy plus i jeden podstawowy minus, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony: + NIC, kompletnie nic nie lata, ustawiasz wysokość strun i menzurę, blokujesz i nic cie nie interesuje dalej. - Struny przewlekane przez otwory (brak tego "szybkiego wymieniania). RE: Super mostek... - Pecu - 06-03-2011 No w badasie i w klasycznej blaszcze też w dziurkę trzeba wkładać, więc żaden to wielki minus RE: Super mostek... - dr Szelma - 06-03-2011 Pecu - porownywalismy II z III, generalnie wybierasz ten ktory Ci pasuje w otwory bez dodatkowego wiercenia albo ktory jest dostepny, bo nie ma roznicy RE: Super mostek... - Portos - 06-03-2011 Fender Rosco Beck ROLLER Bass Bridge Używał kto? RE: Super mostek... - Pecu - 06-03-2011 (06-03-2011, 11:51 AM)dr Szelma napisał(a): Pecu - porownywalismy II z III, generalnie wybierasz ten ktory Ci pasuje w otwory bez dodatkowego wiercenia albo ktory jest dostepny, bo nie ma roznicy No i super, takiej odpowiedzi potrzebowałem Dzięks RE: Super mostek... - Zenek_Spawacz - 06-03-2011 Na moim forum jest opis Wilkinsona , tak bardziej pod katem lutniczym ... Jezeli ktos chce poczytac to tu jest link: http://lutnicze.phorum.pl/viewtopic.php?t=679 Niebawem nastepne opisy hardware. Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane. RE: Super mostek... - piekut51 - 06-03-2011 Miał ktoś może styczność z mostkami ETS? Romek Koc pakuje je do swoich wioseł. |