![]() |
wybór siodełek do Fendera Precision - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: wybór siodełek do Fendera Precision (/thread-760.html) |
RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Alfik - 05-03-2011 ' napisał(a):Może zawęź do kilku punktów z czym konkretnie się nie zgadzasz, to postaram się podjąć tą dyskusję. Ogólnikowo to możemy co najwyżej poprzeszczekiwać się wzajemnie - a po co? Przez lata przewineły się przez basy kolegów BB001 BB304 BB510 i jeszcze ze dwa których symbole musiałbym sprawdzić. Złote pokrycie z okolicy gwintów odpadało wcześniej niż po roku (choć Groza powie że przejaskrawiam), śrubki wyrabiały się szybko a struny wżerały się w siodełko. Znajomy miał mostek BB001 w starym jazz basie instrument wydawał nam się głuchy do puki nie zmieniliśmy mostka... Omson musisz przyjechać do Piaseczna tam wykonujemy te eksperymenty wspólnie już drugi rok. Nie mam czasu tak jak Mroku zamieszczać i nagrywać tu próbek. Mam sporo rzeczy ponagrywanych na własny użytek sporo nagrań można wygrzebać z dysku weź graty będziesz miał możliwość porównania z innymi i nagrania tego. Opinie wyrobisz sobie sam. Tak jak pisałem nie mamy obowiązku się ze sobą zgadzać ale jeśli zdania są tak rozbieżne - może warto się umówić i skonsultować. To co mroku wrzuca w sieć ja już sprawdzałem ładne parę lat temu nie chce mi się robić to powtórnie RE: wybór siodełek do Fendera Precision - OMSON - 05-03-2011 (05-03-2011, 06:20 PM)groza napisał(a): Przez lata przewineły się przez basy kolegów BB001 BB304 BB510 i jeszcze ze dwa których symbole musiałbym sprawdzić. Złote pokrycie z okolicy gwintów odpadało wcześniej niż po roku (choć Groza powie że przejaskrawiam), śrubki wyrabiały się szybko a struny wżerały się w siodełko. Znajomy miał mostek BB001 w starym jazz basie instrument wydawał nam się głuchy do puki nie zmieniliśmy mostka... Wszystko ok - nie wiem tylko co chciałeś osiągnąć tak wyraźnie akcentując, że nie zgadzasz się ze mną... Czyżbym nadepnął Ci na odcisk w którymś momencie? ![]() Co do testów, o czymś podobnym wspominał mi techniczny Jureckiego... chciałby potestować w studio różne konfiguracje sprzętu zapraszając różnych muzyków... Tak czy siak, dzięki za zaproszenie - kto wie, może kiedyś... ![]() RE: wybór siodełek do Fendera Precision - gsb - 05-03-2011 groza, dzięki za info - dam znac jakbym sobie nieporadził. Szukam tez info n/t tych mosiężnych siodełek (alfik?) czy rzeczywiscie dają mniejszy sustain niz chromowane stalówki? omson i alfik oboje troche przeginacie ![]() ![]() RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Alfik - 05-03-2011 (05-03-2011, 09:43 PM)gsb napisał(a): groza, dzięki za info - dam znac jakbym sobie nieporadził. Szukam tez info n/t tych mosiężnych siodełek (alfik?) czy rzeczywiscie dają mniejszy sustain niz chromowane stalówki? GSB ja swoje basy ustawiam co do milimetra - mam do tego porobione krzywiki przez Witwę i mierzę suwmiarką i nagrywam w tym samym ustawieniu. Mosiądz da raczej większy sustain ale inną mniej agresywną w środku, mniej metaliczną i mniej warczącą barwę. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - sledz - 11-19-2011 ![]() Kto grał na takim mostku, niechaj nie zawaha się odpowiedzieć: Czy przy mocnym graniu strunom zdarza się wypadać z rowków? RE: wybór siodełek do Fendera Precision - herp - 11-19-2011 Nie zdarza się. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Mateusz - 11-19-2011 mam od roku - nie wypadaja. z tym, ze mam kieszen po szlifie i za tym wysoka akcje na mostku (niska nad progami) wiec duzy kat zalamania strun, a co za tym idzie sa mocno docisniete. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - RayLuka - 11-19-2011 (11-19-2011, 09:31 PM)sledz napisał(a): Nie zdarza się, choć co ciekawe taka sama konstrukcja gwintowanych siodełek jest w Jazzmasterach i Jaguarach, a w nich struny spadają co chwilę. |