basscity.eu
Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html)

RE: Lampy Lampy Lampy - Wrzos - 01-28-2012

Przysiedziałem w domu trochę więcej przy wzmacniaczu i muszę zmienić zeznanie i zwrócić honor Burnowi. Z nowymi lampami jest jednak lepiej. Choć nadal wolę z opcję z uberbassem.
Zobaczę jeszcze jak wypada z kapelą.
Przejadę się też do fucktory porównać z nówką sztuką. Dzięki za pomoc.

RE: Lampy Lampy Lampy - mazdah - 01-28-2012

(01-28-2012, 12:08 PM)Viking napisał(a): żadna

to te same lampy tylko z inną naklejką Wink

O ile w przypadku bardzo wielu lamp to, co napisałeś byłoby 100% prawdą, tak w przypadku dwóch przeze mnie wymienionych prawdą nie jest Tongue

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 01-28-2012

co do ultra-low - mój jazz ma kuuuuuuuuupę środka, a moja CLka ma do tego mocno środkowo brzmiące lampy.
Włączenie ultra-low na połączeniu Jazz + CL i podbicie górnego środka powoduje przepuszczenie masywnego brzmienia gitar w Sphere i zbliżone do Spectora brzmienie..
Szykując materiał na kolejny album okaże się, jaki sound będzie leżał - środkowy, czy konturowy. Ale na razie odzwierciedlam ten z płyty.

Wrzos: graj jak Ci lepiej... ale z doświadczenie wiem, że Sovteki 12ax7wa tną pasmo i może się robić 'telefon'

dcd, Viking: GT 12ax7C to selekcjonowana Ruby (C od China), GT 12ax7R to selekcjonowany (R od Russia) Sovtek Emotka_2755

RE: Lampy Lampy Lampy - bunialski - 01-28-2012

Sovteki są do dupy - wszystkie. Mój gitarzysta ma fioła na punkcie lamp w swoim Marshallu. W JCM800 wymieniał lampy niemal co próbę szukając brzmienia. Ja też podmieniałęm 12ax7 od niego. Wniosek mamy taki że Sovteki są hałaśliwe, chrapliwe i tandetne. Tung-Sol na preampie to nasz faworyt i pod bas i pod gite. Na końcówkach to już różnie.

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 01-28-2012

(01-28-2012, 05:41 PM)Burning napisał(a): dcd, Viking: GT 12ax7C to selekcjonowana Ruby (C od China), GT 12ax7R to selekcjonowany (R od Russia) Sovtek Emotka_2755

no wiem wiem, za szybko przeczytałem i nie doczytałem oznaczeń mrgreen mój błąd Tongue

sam do SVT 3 Pro wsadziłem trzy sztuki GT 12AX7R, które to są selekcjonowanymi Sovtekami z naklejką Groove Tubes Smile

RE: Lampy Lampy Lampy - mazdah - 01-28-2012

LPS wydają się niezłą opcją, jest jeszcze WA i WB - różnią się siłą wzmocnienia.

gt 12ax7r to raczej wb/wc, bo shortplate, ale głośny
lps mikrofonują jak cholera i jedna na 3 się nadaje na V1 Big Grin

osobiście preferuję NOSy na preamp (gdzie liczy się sound), JJ na sterujące (gdzie liczy się dynamika i żywtność) i Sovteki na końcówkę (bo są tanie i produkowane na maszynach GE)

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 01-28-2012

Adaś: to jakie lampy polecasz na preamp do CL'ki ? Bo te co teraz mam (w sumie to nie wiem jakie, bo nie zaglądałem do środka jeszcze Tongue Ale przez kratkę chyba widziałem Sovteki lub EHX) nie dają się wcale przesterowywać... im więcej gainu tym miałko i tylko gorzej...
Co tam u Ciebie na NOSy siedzą i który to sklep z Gruzji był ? Big Grin

ananiashvili2006 na ebay
ale nie zawsze coś mają
do drive'u to phillips-miniwatt holland = valvo = amperex bugleboy (u mnie pod brandem HP Big Grin ), albo Siemens.. gsb lubi też Mullardy
oczywiście NOSy, a nie re-issue

poza tym to nie jest tak, że więcej Gainu = lepiej.. kombinuj z odpowiednią proporcją Gain/Master Smile

RE: Lampy Lampy Lampy - bunialski - 01-28-2012

Burning jak przystało wypala NOSki i słusznie .
Robicie mi GASa na NOSka w Meskę .

RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 01-31-2012

Co to za lampa? Da radę na preamp? Obecnie nie mam, ale mogę kupić i nie wiem czy zawracać sobie głowę?

[Obrazek: 20120130162.jpg]

RE: Lampy Lampy Lampy - wajzner - 01-31-2012

witam

@dcd: Röhrenwerke Anna Seghers.
Też mam taką jedną luzem.

http://www.tubemonger.com/RFT_NOS_ECC83_12AX7_E_Germany_Great_Guitar_Tube_p/552.htm

pozdrawiam
wajzner

RE: Lampy Lampy Lampy - gsb - 01-31-2012

(01-31-2012, 05:36 AM)dcd napisał(a): Co to za lampa? Da radę na preamp? Obecnie nie mam, ale mogę kupić i nie wiem czy zawracać sobie głowę?

[Obrazek: 20120130162.jpg]

RFT - bardzo dobre brzmienie i są tanie (nie kupwalebym dorzej niz 20/sztuke) ale nie sa jakos najwyzej jakosci jezeli chodzi o budowe wiec warto miec kilka w zapasie, ale dają czadu, mają słodki drive

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 01-31-2012

na V1 była niezła, ale nieco drażniąca
na inwerterze jest killerem - nie za głośna, nie fuzzuje soundu, ale przy drivie zapewnia dynamikę, brud, tłusty dół i czytelność

RE: Lampy Lampy Lampy - mazdah - 01-31-2012

Gitarul poszukuje lampek, wpadły mu w oko sygnowane przez Peaveya. W zasadzie robi je JJ (preamp) a na końcówce Ruby (które nie robi tylko selekcjonuje o ile dobrze pamiętamWink

Warto dopłacać za to, że w Peaveyu przesiali je sitem, czy to ściema jest?