basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Bjorn - 01-28-2013

Nie mam na bilet Big Grin

RE: Lutnictwo - Mateusz - 01-28-2013

to cierp

RE: Lutnictwo - OMSON - 01-28-2013

(01-28-2013, 01:41 PM)Mateusz napisał(a): to cierp

mrgreen

RE: Lutnictwo - Maciejeq - 01-29-2013

Mateusz, możesz nakreślić w czym tkwi problem? Jak to poprawić? Ja nie będę jechał do Ciebie z basem, za daleko mam Big Grin

RE: Lutnictwo - Mateusz - 01-30-2013

pewnie kabelek od mostka, ale nie jestem pewien, musialbym zobaczyc

RE: Lutnictwo - Maciejeq - 01-30-2013

Fakt, u mnie był to kabel od mostka. Nie zauważyłem że się odczepił od potencjometru.

RE: Lutnictwo - Bjorn - 01-30-2013

A jak podepnie sie ten kabelek to brum calkiem zniknie? Czy bedzie znikal tylko jak dotkne strun?

RE: Lutnictwo - Frytas - 01-30-2013

Zniknie, pod warunkiem, że reszta ekranowania jest poprawnie zrobiona

Jest, Mateusz robil.

bedzie znikal jak dotkniesz strun, po to sie robi ekranowanie zeby zmniejszyc ten efekt. Zeby w 100 to zniknelo trzeba by pikapy zamknąć w metalowych puszkach. Pomaga ekranowanie obudowy przetwornika.

Chociaż to i tak dużo nie da jak masz chujowe uziemienie w domu, bo ekran bedzie sobie wisiał w powietrzuBig Grin

(01-30-2013, 04:50 PM)Mateusz napisał(a): bedzie znikal jak dotkniesz strun, po to sie robi ekranowanie zeby zmniejszyc ten efekt. Zeby w 100 to zniknelo trzeba by pikapy zamknąć w metalowych puszkach. Pomaga ekranowanie obudowy przetwornika.

Chociaż to i tak dużo nie da jak masz chujowe uziemienie w domu, bo ekran bedzie sobie wisiał w powietrzuBig Grin

Pickupy też mi przeca ekranowałeś Big Grin

Pikapów nie ekranuję. Ekranuje baseny na pikapy.

Kiedys ekranowałem pikapy, ale niektóre przetworniki w japoncach sa tak chujowo robione, ze pikap jest wkleony w obudowę i w sumie da sie to rozciać i wyjąć, ale pare razy miałem tak, że klej załapał kawałek uzwojenia, które przykleiło się do plastikowej obudowy i tak jak pikał był 100% sprawny tak przy wyjmowaniu przerwało się uzwojenie. Dlatego już tego nie robie.

RE: Lutnictwo - Frytas - 01-30-2013

W moim ibanezie wyekranowalem i puszki i nic nie brumi (no chyba że wykręcę na maksa singla) Tongue

(01-30-2013, 04:58 PM)Mateusz napisał(a): Pikapów nie ekranuję. Ekranuje baseny na pikapy.

Kiedys ekranowałem pikapy, ale niektóre przetworniki w japoncach sa tak chujowo robione, ze pikap jest wkleony w obudowę i w sumie da sie to rozciać i wyjąć, ale pare razy miałem tak, że klej załapał kawałek uzwojenia, które przykleiło się do plastikowej obudowy i tak jak pikał był 100% sprawny tak przy wyjmowaniu przerwało się uzwojenie. Dlatego już tego nie robie.

to skąd aluminiowa folia pod obudową pikapa? Big Grin

Nie pamietam, ktory bas jak ekranowałem, wiem ze zazwyczaj nie ekranuje Obudowy przetwornika - tylko sam basen na pikap.