Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html) |
RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 06-26-2012 Zbyt wiele mi to nie mówi, a jako, że JJ nie mają najlepszej renomy to póki co obstaję przy Mullardach z US&A. RE: Lampy Lampy Lampy - dr_kciuk - 06-26-2012 JJ ecc83s...takie siedzą w moim matampie.Sam byłem zdziwiony.Zapierdalają ,że aż miło 32zł sztuka RE: Lampy Lampy Lampy - wajzner - 06-26-2012 witam (06-26-2012, 08:42 PM)dcd napisał(a): Zbyt wiele mi to nie mówi, a jako, że JJ nie mają najlepszej renomy to póki co obstaję przy Mullardach z US&A. Na jakiej podstawie ta "nie najlepsza renoma"? Jeżeli chcesz pewne, powtarzalne ECC83S (12ax7), które w miarę szybko brudzą sound to JJ powinny dać radę. pozdrawiam wajzner RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 06-26-2012 Na podstawie opinii znajomego sprzedawcy w sklepie, który mówił, że miał sporo zwrotów JJ. Ja również miałem JJ w poprzednim wzmacniaczu, z tym, że wersję ECC803S i nie byłem z nich zadowolony. Pojawiały się dziwne przydźwięki. Być może wynikało to z konstrukcji tych lamp, które są bardziej podatne na mikrofonowanie niż zwykłe ECC83. RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 08-23-2012 Miały być Mullard'y, ale nie będzie. Musi być coś po kosztach. Sovtek 12AX7WA to chyba dobra opcja, ale zastanawia mnie czym różnią się oznaczenia: WA, WB, WC? Zależy mi na lampkach, które mają więcej gainu. RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 08-23-2012 WA mają najmniej, WB średnio, WC najwięcej imho JJe są lepsze jakościowo od sovteków, ale sovteki są lepsze do przesteru RE: Lampy Lampy Lampy - jetofuj - 08-23-2012 Z JJ-ami niestety jest loteria... A dlaczego nie chcesz Tung-soli? RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 08-23-2012 Nie pisałem, że nie chcę. Nawet niedawno testowałem przekładając je ze wzmaka gitarzysty. Było w porządku, ale chyba to nie to. Tungsola mam na inwerterze (12AT7). Mam przeczucie, że Sovtek 12AX7WC to będzie to czego szukam. Doczytałem, że właśnie te lampy były seryjnie montowane w moim wzmaku. RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 08-23-2012 seryjnie, bo są tanie imho fajne, acz ograniczają czytelność JJe i Sovteki trzeba przebrać - 2,3 na 5 są spoko RE: Lampy Lampy Lampy - dcd - 08-23-2012 No to teraz dałeś mi do myślenia :-D A jak jest z powtarzalnością Tung Soli? RE: Lampy Lampy Lampy - ralf-p - 08-23-2012 ciekawi mnie różnica w brzmieniu między 6550 Sovteka a JJ.... RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 08-23-2012 nie wiem, ale JJowe KT88 są 'szlachetniejsze' i 'czystsze' mają chyba bardziej otwartą górkę i nie kompresują aż tak dołu RE: Lampy Lampy Lampy - RayLuka - 08-24-2012 Z racji pracy przez moje ręce przechodzą setki lamp rocznie i mogę z ręką na sercu potwierdzić, że najlepszej jakości z lamp obecnie produkowanych są TungSole. JJ'ów już nawet nie tykam. Napsuły mi trochę krwi. Miałem w zwyczaju co pewien czas kupować po kilka, kilkanaście lamp z wszystkich aktualnie produkowanych (NOSy nie wchodziły w grę) typów ECC83 i ECC82 w celu porównania. JJ były najgorsze z wszystkich. Sovteki były akceptowalne, ale co najwyżej przeciętne. EH nawet dobre, ale wymagały starannej selekcji i długiego wygrzewania, bo często po kilkudziesięciu godzinach okazywało się, że pojawiały się nagle problemy z szumem typu 1/f (taki charakterystyczny niskoczęstotliwościowy szum wynikający najczęściej z brudnej katody). TungSole są aktualnie najlepsze, chociaż kilka lat temu, gdy marka została reaktywowana, były jeszcze lepsze. Moje ulubione brzmieniowo (niestety już nie produkowane) były jugosłowiańskie Ei, gdzieś tak sprzed 8-10 lat. Chociaż często mikrofonowały... PS. Dosyć dobre są chińskie ECC82 Shuguang. RE: Lampy Lampy Lampy - Igorro - 08-24-2012 Ostatnio założyłem do dwóch końcówek mocy lampy TAD EL34STR. Takie EL34 , ale na sterydach. Mają większe bańki , a to co w środku też jest troszkę większe. Bardzo kopiące lampy w stosunku do poprzednich , normalnych EHX. Jestem mega zadowolony. RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 08-24-2012 Igorro, mówisz o gitarowych? bo czeka mnie wymiana w JCM800 |