basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Maciejeq - 01-30-2013

Ja wyekranowałem sobie też obudowy, nie mam więc problemu z brumieniem kiedy nie trzymam rąk na strunach.

RE: Lutnictwo - Bjorn - 01-30-2013

Panowie, mała sprawa- kołek od paska mi się urwał. W pewnym momencie po prostu wypadł, a w tym basie już wcześniej ktoś robił nowy otwór, bo są dwa. Jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Nie chcę wklejać/wkręcać na zapałki. Większy wkręt? Szpachla i wkręt w nią?

RE: Lutnictwo - zakwas - 01-30-2013

Szpachla będzie mniej stabilna niż zapałki... Wink

RE: Lutnictwo - Frytas - 01-30-2013

Ja robiłem to w preclu żywicą epoksydową i trzymało ładnie. Żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem Smile

(01-30-2013, 11:43 PM)zakwas napisał(a): Szpachla będzie mniej stabilna niż zapałki... Wink

To może rozwiercić, wkleić kołek i wkręcić?

RE: Lutnictwo - zakwas - 01-30-2013

Niepotrzebnie kombinujesz - weź zapałki, klej epoksydowy do tego, żeby był stabilniejszy niż cyjanoakryl i będzie git. Mam tak u siebie.

Ok mrgreen

Choć najpierw chyba spróbuję po prostu większego wkręta.

RE: Lutnictwo - Frytas - 01-30-2013

Istnieje ryzyko, że nie zmieści się w kołku Tongue

RE: Lutnictwo - Marcin S - 01-31-2013

nawet jak większego to wypełnij dziurę klejem bezpośrednio przed wkręcaniem - epoxy właśnie albo choćby i cyjanoakrylem.

RE: Lutnictwo - Stasiu - 02-04-2013

planuję zmianę fenderowskiej blaszki (na 5 śrub) na Hipshota B. w Polsce do dostania są tylko modele na 4 śruby i stąd moje pytanie: czy przy montażu wystarczy nawiercić dziury w linii tamtych 5? czy może jest to proces bardziej skomplikowany? nie chcę potem b-hooda z Zakwasem zakładać... Smile

RE: Lutnictwo - OMSON - 02-04-2013

(02-04-2013, 11:05 AM)Stanislav. napisał(a): planuję zmianę fenderowskiej blaszki (na 5 śrub) na Hipshota B. w Polsce do dostania są tylko modele na 4 śruby i stąd moje pytanie: czy przy montażu wystarczy nawiercić dziury w linii tamtych 5? czy może jest to proces bardziej skomplikowany? nie chcę potem b-hooda z Zakwasem zakładać... Smile

Bardziej skomplikowany, aczkolwiek dasz radę Smile Najlepiej ustaw sobie siodełka nowego mostu tak, jak w starym, po czym ustaw odległość od pickupu mostowego. Następnie weź sobie sznurek i znajdź oś instrumentu.
Jak mostek założysz równolegle do krawędzi pickupu, jest szansa, że będzie prosty Smile Tak zmieniany był mój w jazz basie i nawet to lutnik pochwalił...

RE: Lutnictwo - MrPapaBear - 02-04-2013

(01-30-2013, 11:48 PM)Frytas napisał(a): Istnieje ryzyko, że nie zmieści się w kołku Tongue
To prawda raz już piłowałem łebki wkrętów bo mi się w kołek straplocka nie mieściły

RE: Lutnictwo - Burning - 02-04-2013

Stanislav. zamów z USA - wrac z wysyłka i cłem wyjdzie Ci podobnie co w PL, a w bestbassgear są "direct replacement"

RE: Lutnictwo - Stasiu - 02-04-2013

(02-04-2013, 12:07 PM)Burning napisał(a): Stanislav. zamów z USA - wrac z wysyłka i cłem wyjdzie Ci podobnie co w PL, a w bestbassgear są "direct replacement"

rozważałem to, jednakże trochę mnie termin goni...

jak wygląda sprawa z płatnością? ile będzie to szło?

RE: Lutnictwo - Mateusz - 02-04-2013

Zależy czym Ci wyślą i za ile.

Samolotem w tydzień bedzie na 100%, ale to kosztuje 2-3 razy wiecej niz droga morska 2-3 miesiace;dd