basscity.eu
Restauracja Gitar - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Restauracja Gitar (/thread-3909.html)

RE: Restauracja Gitar - Alfik - 02-12-2014

Większego pierdolenia dawno nie słyszałem...
Jebać kogoś za to, że nagrywa dobrze...

Ludzie co wy Pierdolicie!!!

Hejt bo tak nie potraficie... bo ktoś coś kurwa robi dobrze i zazdrościcie???

Olej nagrywanie na słabym sprzęcie... Mamy równać w górę a nie w dół.

Jak ktoś gra słabiej od Ciebie to i tak tak nie zabrzmi. Na niczym...

Artykulacja muzyka i setup instrumentu jest kluczowa - jak ktoś tego nie rozumie można mu przyznać honorowego Omsona.

Sprzęt ma nie przeszkadzać i nie pogarszać brzmienia instrumentów. Demeter jest standardem studyjnym na całym świecie i warto się tego trzymać. Hartke Ha3500 standardem jest - ale na przeglądach w domach kultury.

Poza tym do za dobrze jest jeszcze daleko... W profi studio było by to nagrane przez kilka mikrofonów, zajebistych preampów kompresorów lampowych i fatso w zajebisty przetwornik AD... Mateusz osiąga dobre brzmienie sm57 wpiętym w interface...

Mateusz robi jedne z najlepszych prezentacji instrumentów na świecie IMO lepsze niż Ed Fiedland i miliard razy lepsze niż jakieś Warwick TV i to co znajduje się na stronach wielu producentów... Powinniśmy być z tego dumni a nie narzekać.

RE: Restauracja Gitar - Sebastian-J - 02-12-2014

Mateusz, mi chodzi bardzie o porównanie bezpośrednie. Jaka jest różnica między gitarą A, a gitarą B.
Myśląc o wyróżnianiu specyfiki tego co kiedyś będzie może wychodziło spod moich rąk, wolałbym być rzetelny i odnosić brzmienie do jednego punktu, ergo jednego stacka.
Jednak patrząc na Ciebie widać, że jako pasjonata możesz mięc problem z "różnicami".

RE: Restauracja Gitar - Mateusz - 02-12-2014

(02-12-2014, 08:45 PM)Sebastian napisał(a): Mateusz, mi chodzi bardzie o porównanie bezpośrednie. Jaka jest różnica między gitarą A, a gitarą B.
Myśląc o wyróżnianiu specyfiki tego co kiedyś będzie może wychodziło spod moich rąk, wolałbym być rzetelny i odnosić brzmienie do jednego punktu, ergo jednego stacka.
Jednak patrząc na Ciebie widać, że jako pasjonata możesz mięc problem z "różnicami".
No przecież napisałem, że właśnie tak jest - gitary sa nagrywane na tym samym ustawieniu.

RE: Restauracja Gitar - zwinny - 02-12-2014

kurde, trochę się czuję, jak by to ode mnie się ten durny shitstorm zaczął, a ja się tylko spytałem, czy Mateusz oprócz klasycznych lamp ma też jakiś sprzęt z innej bajki... co się z tym forum dzieje, strach cokolwiek pisać Big Grin

RE: Restauracja Gitar - Alfik - 02-12-2014

(02-12-2014, 08:55 PM)zwinny napisał(a): kurde, trochę się czuję, jak by to ode mnie się ten durny shitstorm zaczął, a ja się tylko spytałem, czy Mateusz oprócz klasycznych lamp ma też jakiś sprzęt z innej bajki... co się z tym forum dzieje, strach cokolwiek pisać Big Grin

Ty jesteś niewinnySmile

RE: Restauracja Gitar - zwinny - 02-12-2014

uff, mogę spać spokojnie Big Grin

Jak na moje wywiązała sie całkiem ciekawa i wartościowa dyskusja oraz edukacyjne próbki, nie widze tu nic negatywnego, nie bylo zadnych wyzwisk itp i zaden pajac nie trollowal.

RE: Restauracja Gitar - Kotwa - 02-12-2014

ja też zazdroszczę mrokowi sprzętu, ale nie sugeruje mu, że ma nagrywać na gorszych gratach tylko dlatego, bo ja nie mam takich

RE: Restauracja Gitar - macius - 02-12-2014

Ja bym chętnie jeszcze jakiegoś starego tranzystora posłuchał. Ale mogę sobie chcieć, bo nic nie kupiłem i w najbliższym czasie nie kupię Wink

RE: Restauracja Gitar - groza - 02-12-2014

Jedne w sumie +/- rozsądne ale byłoby takie, że praktycznie nikt nie gra na basie na wzmakach gitarowych pt. stary marshall i paki 4x12 / 2x15. 99,9% basistów ma 1x15, 4x10 i zwykły head tranzytorowy z ew. jakąś lampką na preampie (eden, swr, ash itp.) lub full lampę (w 95% ampega).

Pod tym kątem te stare krowy Mroka odstają i nie ma się dziwić, że ktoś nie będzie umiał sobie przetłumaczyć tego co słyszy na swój zestaw.

Ja bym taniego sprzetu nie kupował, szkoda kasy - ten kustom to w ogóle znakomity dowcip byłWink

Za to robił bym nagrania też swr + eden + np. jakiś drive w kostce, żeby można było usłyszeć róznicę w charakterze przesteru tego samego basu na zwykłym rigu basisty i takim vintage-gitarowym.

Jak ktoś przy takim zestawieniu nie będzie mógł wykoncypować czy aby brzmi czy nie brzmi to niech spadaWink

RE: Restauracja Gitar - przemak - 02-12-2014

Problem z prupkami jest taki, że "przystojnemu i w rondlu do twarzy" - jak ktoś umie grać, to mu brzmi i tyle Wink

Hehe, ja zazwyczaj robie tak, że po prostu nagrywam obowiązkowo DI i gram te same motywy, potem nagrywam te zestawy na których konkretny bas brzmi dla mnie najfajniej. I tutaj jeśli jest to rockenbacker to raczej nagram marshalla i 412, a jeśli jest to jazz bass to nagrywałem np. edena i bylo wiecej probek w linie, ricka w linie nagrywalem tylko poglądowo, bo nikt normalny nie gra rickiem w linie.

RE: Restauracja Gitar - obserwacja - 02-12-2014

Kupując rower z wysokiej półki, będąc amatorem nie liczę na to że w tydzień będę dzięki niemu zdobywał mordercze premie górskie niczym doświadczony kolarz bo do tego są potrzebne umiejętności, ciężka praca i głowa na karku.

przekładając to na obecną dyskusję

Przecież słysząc na dobrym nagłośnieniu te próbki to logiczne jest że "ja" czyli potencjalny nabywca domyśla się że cała magia tkwi w gitarze, nagłośnieniu i realizacji bo przecież Mateuszowi do umiejętności Pendowskiego troszkę jeszcze brakuje.
Niestety ale ta logika może nie zadziałać. Czyli że "ja" jestem w stanie obudzić ten potencjał tylko potrzebne mi są umiejętności, ciężka praca i głowa na karku. Na pewno też wiem że posiadam ten niezbędny element by cała układanka wyszła zadowalająco tylko trzeba popracować nad resztą jeżeli coś nie gra.

RE: Restauracja Gitar - sledz - 02-12-2014

1. Jebać biedę.
2. Mroku rządzi.

RE: Restauracja Gitar - groza - 02-12-2014

Rysio Peja musi założyć kanał "reprezentuje biede" i nagrywać staggi, corty do 700zł za nowego i adelity przez combo Hartke A100 zebrane mikrofonem ze słuchawek.

Będzie najbardziej TRV.