basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Mateusz - 06-03-2013

Alpha to raczej srednia półka.

RE: Lutnictwo - evilek - 06-03-2013

No właśnie te Alphy coś podejrzanie tanie... jak no name chińczyki Tongue W każdym bądź razie pójde albo w zakup wiertary (bo niestety nie mam) albo płytki Fendera (te wydają się mieć duże dziury).

RE: Lutnictwo - herp - 06-03-2013

Nie znalazłem zresztą nic innego z krótkim trzpieniem, do montowania w płytce.

RE: Lutnictwo - Mateusz - 06-03-2013

Normalna wiertarka i wiertlem to tego nie rob. Idź z tym do tokarza czy ślusarza i daj mu dyche to ci ładnie zrobi.

RE: Lutnictwo - Kempes - 06-05-2013

Fender "Bye Bye Binding"

Widzieli nowy patent?

RE: Lutnictwo - Mateusz - 06-05-2013

Może i fajnie to wygląda, ale tak naprawde to utrudnili naprawy lutnikom, bo nie wiem jak potem odkleić taką podstrunnicę od gryfu w razie koniecznosci jej wymiany lub wymiany pręta ( chyba, że zrobili dojscie z tyłu). Jak cos sie spierdoli to trzeba bedzie zamowic nowy gryf od fendera...

RE: Lutnictwo - herp - 06-05-2013

jak to jak, odklejasz i tyle :p

RE: Lutnictwo - Burning - 06-08-2013

Alphy tanie, ale działają. Następna półka to CTS.

RE: Lutnictwo - citizenkane - 06-08-2013

Ja polecam Bourns pro audio, duzo dobrego o nich na zagranicznych forach; nie przesadnie drogie a ponoc lepsze od CTS.

RE: Lutnictwo - norko - 07-25-2013

Cos kiedys bylo o wsadzaniu B do czworki, tym samym rozpilowywaniem siodelka, jak to potem dziala przy powrocie do zwyklych strun? Nie bedzie nic latac?

RE: Lutnictwo - 3cina - 07-25-2013

Mówisz o strunach? Miałem rozpiłowywane siodełko pod set z 125. Teraz wróciłem do 100 i grać się da. Nie ustawisz jednak niskiej akcji bo musisz trochę na mostku "nadrabiać" wysokość. Nie przeszkadza mi to zupełnie bo w tym wiośle mam flaty a wolę trochę wyższą akcję na flatach i używam go do grania w domu Smile Na razie jestem bez kasy dlatego dopiero jakoś na październik planuję wymianę siodełka na mosiężne i już porządny setup basu.
Edyta. nic poza tym nie lata Smile

RE: Lutnictwo - norko - 07-25-2013

Tak, wlasnie mam Olpa ktory sie kurzy i mysle zeby zrobic go w BEAD. W sensie ze za gleboko wjechales? Ja myslalem zeby zostawic ta sama glebokosc tego rowka, a jedynie na bokach poszerzycSmile

RE: Lutnictwo - 3cina - 07-25-2013

Tak, głęboko. Robił mi to lutnik bo jeszcze setup pełen pod to był potrzebny. Chciałem żeby przy mocnym ataku struny dzwoniły o progi. Moim zdaniem musisz w dół też trochę spiłować.

RE: Lutnictwo - bratekr - 07-25-2013

Hm... W sumie to nigdy nie piłowałem siodełka, nigdy też nie miałem kłopotów ani z brzmieniem najgrubszej struny, ani też z setupem... Da się grać w H bez piłowania, jednak trzeba nawinąć strunę tak, żeby zwoje dociskały ją do dołu. Zawsze tak robiłem i nigdy mi nie wyskoczyła najgrubsza struna.

RE: Lutnictwo - groza - 07-25-2013

(07-25-2013, 04:19 PM)norko napisał(a): Cos kiedys bylo o wsadzaniu B do czworki, tym samym rozpilowywaniem siodelka, jak to potem dziala przy powrocie do zwyklych strun? Nie bedzie nic latac?

Trochę będzie. Comodusa mam z siodełkiem do BEAD i w EADG na E troszku brzęczy. Odkładam od 300 lat zrobienie tego, ale póki co podkładam malutki kawalątek papieru i to sprawę załatwia.