basscity.eu
Chmielowski Basses - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Chmielowski Basses (/thread-5476.html)

RE: Chmielowski Basses - groza - 01-07-2017

Nie wiem ile mam progów w fenderzeSmile

RE: Chmielowski Basses - Alfik - 01-07-2017

(01-07-2017, 09:55 PM)groza napisał(a): Nie wiem ile mam progów w fenderzeSmile

Fendery skończyły sie w 1983rSmile

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 01-08-2017

Montuje wlasnie "wynalazek"... Wyszedlem z konturu jazza i wyszlo tak:

[Obrazek: DSC_0049_zps1uuibptk.jpg]

[Obrazek: DSC_0052_zpsjmq0umnn.jpg]

[Obrazek: DSC_0048_zpse4kqfabc.jpg]

Deche skleilem z trzech kawalkow , andiroba i dwa mahonie. Top bedzie z zebrano . Andiroba ma fajny sound dlatego jest w srodku. Mahoniowe boczki maja za zadanie troche zmniejszyc wage basu bo sa lzejsze. Gryf to padouk a podstrunnica wenge. Palisander mam ale juz nie ma mozliwosci wyslania... CITES.

RE: Chmielowski Basses - Alfik - 01-08-2017

(01-08-2017, 05:21 PM)Zenek Spawacz napisał(a):  Palisander mam ale juz nie ma mozliwosci wyslania... CITES.

A jakby go pomalować?

[Obrazek: 800px-Tokai_Talbo_fingerboard_%28red%29.jpg]

RE: Chmielowski Basses - groza - 01-08-2017

(01-08-2017, 05:21 PM)Zenek Spawacz napisał(a): eche skleilem z trzech kawalkow , andiroba i dwa mahonie. Top bedzie z zebrano . Andiroba ma fajny sound dlatego jest w srodku. Mahoniowe boczki maja za zadanie troche zmniejszyc wage basu bo sa lzejsze. Gryf to padouk a podstrunnica wenge. Palisander mam ale juz nie ma mozliwosci wyslania... CITES.

Padouku tez nie wyślesz.

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 01-08-2017

(01-08-2017, 07:07 PM)groza napisał(a):
(01-08-2017, 05:21 PM)Zenek Spawacz napisał(a): eche skleilem z trzech kawalkow , andiroba i dwa mahonie. Top bedzie z zebrano . Andiroba ma fajny sound dlatego jest w srodku. Mahoniowe boczki maja za zadanie troche zmniejszyc wage basu bo sa lzejsze. Gryf to padouk a podstrunnica wenge. Palisander mam ale juz nie ma mozliwosci wyslania... CITES.

Padouku tez nie wyślesz.

Bubinga jest zabroniona , o padouku nic nie slyszalem...

RE: Chmielowski Basses - groza - 01-08-2017

A, fakt - przepraszam, pomyliły mi się bubingi i paduki.

Chmielowski Basses - Alfik - 01-08-2017

Bubinga brzmi kiepsko takze moga se ja wpisywac gdzie chca. Kurcze nie mogli by Warwicka wpisać w CITES...

RE: Chmielowski Basses - Husky - 01-08-2017

Jeśli się nie mylę - można ubiegać się o zezwolenie na transport, dając dowód że drewno zostało zebrane/instrument został stworzony przed wpisania gatunku na listę, o ile palisander to świeży temat

RE: Chmielowski Basses - Mateusz - 01-09-2017

mozna tez jesli drewno pochodzi z krajow 3ciego swiata podobno

RE: Chmielowski Basses - Errdil - 01-09-2017

(01-09-2017, 09:51 AM)Mateusz napisał(a): mozna tez jesli drewno pochodzi z krajow 3ciego swiata podobno

Też słyszałem o tym, to jest chyba jakaś dyrektywa unijna w celu wspierania gospodarczo krajów trzeciego świata. Ale nic sobie uciąć nie dam.

RE: Chmielowski Basses - Husky - 01-09-2017

Nie do końca tak to ślicznie działa, przeczyłoby to celowi istnienia tej konwencji Smile
Tak czy siak jeśli chce się uniknąć problemów, trzeba starać się o zezwolenie na eksport (także o import dla gatunków z zał. pierwszego)

RE: Chmielowski Basses - groza - 01-09-2017

(01-08-2017, 11:35 PM)Husky napisał(a): Jeśli się nie mylę - można ubiegać się o zezwolenie na transport, dając dowód że drewno zostało zebrane/instrument został stworzony przed wpisania gatunku na listę, o ile palisander to świeży temat

Generalnie na tym to polega, że masz mieć papier z pieczątką na każdą listewkę.  Wiadomo, ze żaden poważny producent instrumentów nie kupi nic bez stosownych dokumentów, więc niby spoko, ale:

- te gatunki zostały dodane na listę mega niedawno i, za przeproszeniem, uprawomocnienie całych stanów magazynowych w przypadku dużego producenta po prostu trwa. Tutaj jest problem główny. 
- na tych gatunkach się nie skończy, trzeba kupować gitary z drewna póki się da bo im dalej tym gorzej będzie. Odkryjemy znakomite walory akustyczne Grossulariaceae Ribes i pochodnych. Polecam poszukać np. na stornie gibsona z czego są robione podstrunnice Smile

Inna bajka jest jeszcze z palisandrem brazylijskim - tutaj nie polecam jechanie na trasę po usa ze starym fenderem, może się okazać, ze gitara wymaga natychmiastowego spalenia.

RE: Chmielowski Basses - Husky - 01-09-2017

Dobra, już wiem na czym to stoi Big Grin

Pierwsza rzecz, to zobaczyć adnotacje do gatunku - może być tak, że konwencja obejmuje np samą tarcicę, a nie gotowe wyroby jak gryf czy podstrunnica - wtedy nie przejmujemy się niczym i sprzęt leci jak gdyby nigdy nic.

Jeśli niestety obejmuje też wyroby gotowe, to Zenek u siebie powinien załatwić zezwolenie na eksport, jeśli tak jak mówił - drewno jest z wiarygodnych źródeł, nie powinno być z tym problemu.

I jednak w Unii potrzebujemy również zezwolenia na import, ale mając eksportowe - nie ma z tym wtedy problemu. Smile

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 01-11-2017

Ok , na dzisiaj mamy nastepujace basy do zbudowania:

1.Wrzos JB4
2.Szymam JB$
3.Krulik JB4 MM
4.Smultron JB4
5.Fabol JB4 MM
6.Phantom JB5 ?
7.Zwinny JB5

X. Stanislaw Organizacyjny bass

Zamiast wiecej jest mniej... Sad
Chce sie ktos dopisac?