Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html) |
RE: Lampy Lampy Lampy - bratekr - 02-12-2013 Panowie - jakie lampy wsadzić do SVT3 żeby miał ładnego drajwa i dobrze reagował na artykulację? RE: Lampy Lampy Lampy - OMSON - 02-12-2013 (02-12-2013, 12:17 PM)bratekr napisał(a): Panowie - jakie lampy wsadzić do SVT3 żeby miał ładnego drajwa i dobrze reagował na artykulację? Burna pytaj. On ma dobra obczajkę. RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-12-2013 svt3 czy 3pro? RE: Lampy Lampy Lampy - bratekr - 02-12-2013 Jeszcze nie wiem, ale raczej SVT III RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-12-2013 to tylko 3x ecc83 jak tanio i łatwo to na V1 GT 12ax7R (selekt sovteka), a 2 i 3 JJ ecc83 jak jest czas i budżet to na V1 NOS: Siemens, Telefunken, Phillips Miniwatt, Mazda (ew. RCA, ale wzmak będzie nieco ciemniejszy), a V2 i 3EH lub Tungsol (te drugie nie były przeze mnie testowane, ale bunialski poleca, a ja mu ufam) RE: Lampy Lampy Lampy - bratekr - 02-12-2013 Gratki Chciałem zbierać na CL-kę, ale Adam uświadomił mi jedną rzecz - komplet lampek swoje kosztuje, a kręgosłup też już nie ten. W marcu będę montował i niewykluczone, że TE pójdzie w lud. Spytaj Marcina, czy nie chce swojego TE z powrotem i po skutecznych modyfikacjach. RE: Lampy Lampy Lampy - kiki666 - 02-12-2013 A do svt3pro przy takim samym założeniu jak u kolegi wyżej? RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-12-2013 Aha - jak uda się upolować tanio RCA to ona lubi już wzmocniony sygnał i wtedy nie tnie tak góry. W 3pro dochodzi jeszcze lampowe sterowanie końcówką i tu możliwości modyfikacji głośności i dynamiki się zwiększają. Na preamp można patrzeć właściwie jak na taki sam. W sterowaniu końcówką mamy AX7, która +/- w skrócie odpowiada za głośność, longplate'y będą głośne, shortplate'y cichsze. Mikrofonowanie ma tu znikome znaczenie. Lampa ma być sprawna i nie chińska (Ruby tną dynamikę). Sovtek WA zależy już od sztuki - jedne grają świetnie, inne zabierają czytelność przy niskich ustawieniach tube-gain. Natomiast na AU7 standardowo wystarczy JJ, bo jest trwały. EH też działa bezproblemowo. Z NOSami w 3pro na tej pozycji nie kombinowałem. Odradzam tanie wynalazki niskiej jakości (Ruby), bo dynamika siada. RE: Lampy Lampy Lampy - Bolem - 02-12-2013 w ogole Burn powinienes założyć i zamknąć temat pt "lampy do svt 3/svt 3 pro/svt III - moje przemyślenia". Już któryś raz widze, ze ludzie o to pytają (ja tez pytalem). Nie musialbys sie powtarzac RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-12-2013 niedługo nie będę miał svt3pro to będzie po sprawie RE: Lampy Lampy Lampy - Bolem - 02-13-2013 tak czy siak, zbierz przemyslenia do kupy. Mysle, ze tak na prawde w Polsce malo kto ma tak duzo powiedzenia jak Ty w tym temacie RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-13-2013 myślę, że to źle - jedynym wyznacznikiem są uszy to co mi się podoba, komu innemu może zupełnie nie pasować poza tym svt3pro to dość złożony wzmacniacz - na prawdę znacząca jest w nim tylko V1, reszta powinna być po prostu dobrej jakości, z zachowaniem świadomości różnic między short, a longplate'em. RE: Lampy Lampy Lampy - Mateusz - 02-13-2013 Jakbyście mieli wymienić firme która brzmieniowo jest przeciwieństwem lampowego marshalla to co by to było? (chodzi o lampowy łeb) RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 02-13-2013 Aguilar? RE: Lampy Lampy Lampy - OMSON - 02-13-2013 (02-12-2013, 04:07 PM)Burning napisał(a): svt3 czy 3pro? Jest różnica konstrukcyjna miedzy III pro a 3 pro? Brzmieniowo III pro wypada chyba tłuściej - mam rację? |