basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - pinio - 03-12-2014

(03-11-2014, 08:41 PM)3cina napisał(a):
(03-11-2014, 07:40 PM)Alfik napisał(a): PJ razem zawsze będą grać ciszej, gdyż przy połączeniu sygnału z obu pickupów część sygnału znosi się nawzajem ze względu na umiejscowienie pickupów w innym miejscu wobec drgającej struny.

Miałem to napisać wcześniej tylko nie potrafiłem ubrać w słowa. To samo mi mówił mój lutnik ;- )

Zauważyłem, nawiązałem do tych wypowiedzi. Może kwestia odległości od siebie przystawek i charakterystyki brzmienia jakie dają?

RE: Lutnictwo - silent-scream - 03-12-2014

dokładniej rzecz biorąc przyczyna było to, ze jeden pickup miały odwrotnie oznaczone kolorystycznie przewody.

a.

RE: Lutnictwo - silent-scream - 03-16-2014

pojęcia nie mam czy to dobry temat, ale spróbujmy

szukam dokladnie takich knobów (ze 3 sztuki)
[Obrazek: knobs.jpg]

liczę na źródła Mateusza, bo to z japońskiego Ampega Smile

płacę jak za prezydenta!

a.

RE: Lutnictwo - Mateusz - 03-16-2014

Nie mam zielonego pojecia o japonskich ampegachSad

RE: Lutnictwo - groza - 03-16-2014

Jest coś takiego jak japoński ampeg?

RE: Lutnictwo - silent-scream - 03-16-2014

(03-16-2014, 06:10 PM)Mateusz napisał(a): Nie mam zielonego pojecia o japonskich ampegachSad

ogólnie chodziło mi o to, że masz jakieś tam pewnie źródełka w Japoni. może gdzieś Ci się rzucą w oczy takie knobsy, byłbym wdzięczny niezmiernie.

(03-16-2014, 06:16 PM)groza napisał(a): Jest coś takiego jak japoński ampeg?

owszem, na początku lat 80 markę Ampeg wykupiła firma MTI. robili wtedy Ampegi w Japonii, gdzieś do 85 chyba.

a.

RE: Lutnictwo - papkin - 03-16-2014

(03-16-2014, 03:42 PM)silent-scream napisał(a): pojęcia nie mam czy to dobry temat, ale spróbujmy

szukam dokladnie takich knobów (ze 3 sztuki)
[Obrazek: knobs.jpg]

liczę na źródła Mateusza, bo to z japońskiego Ampega Smile

płacę jak za prezydenta!

a.

spróbuj poszukać na AVT... może nie ma tam takich samych ale cos podobnego, bądź wymień wszystkie na zupełnie inne ale jednakowe

RE: Lutnictwo - papkin - 03-23-2014

z nastaniem wiosny czas na nowe piwniczne robótki[Obrazek: 9ydU6CW.jpg]
krótko, deka -klon płomienisty, przekładka fornir mahoń, no i oczywiście jesion[Obrazek: IFbG8rf.jpg]
tył.....[Obrazek: ghk8WOo.jpg]
będzie naprawdę ascetycznie, dużo drewna i mosiądzu "0" przełączniczków, potencjometrów , poza pikapem P-BASS, oraz gniazda oczywiście...
łączenie deki ... mahoń -klon-mahoń.........[Obrazek: IPckizG.jpg]

RE: Lutnictwo - Mstaniul - 03-23-2014

Świetnie się słoje układają, prawie symetrycznie!

RE: Lutnictwo - papkin - 03-23-2014

nie ma ideału, dlatego postanowiłem rozdzielić je tym paskiem

RE: Lutnictwo - jetofuj - 03-24-2014

Jaka jest właściwie różnica w brzmieniu pomiędzy strunami przewleczonymi przez korpus a mostek?

Zastanawiam się jeszcze, jaki to ma wpływ na setup basu. Przeważnie gram w drop-D i z ową struną D różnie w moim jazzie bywa. Przewleczona przez korpus 110 jest dosyć mocno załamana na siodełku.

RE: Lutnictwo - Burning - 03-25-2014

.110 wystarcza do D?
miałem Mayo z opcja przewlekania, wolałem większy atak z nieprzewleczonych

RE: Lutnictwo - pinio - 03-25-2014

Jeśli zamawiasz bas u lutnika, to możesz poprosić o taki patent jak w yamaha. Struny pod kątem 45 stopni. Dopiero raz u siebie zmienialem struny więc nie porownalem, ale wiosło ma dużo lepszy sustain i intonacje od poprzedniego modelu bez opcji przewlekania. Fakt tez jest taki, że delikatnie różnią się konstrukcyjnie między sobą te gitary.

RE: Lutnictwo - Bolem - 03-25-2014

(03-25-2014, 04:19 PM)Burning napisał(a): .110 wystarcza do D?
miałem Mayo z opcja przewlekania, wolałem większy atak z nieprzewleczonych

.110 to moim zdaniem maksimum do D. Mam roundy EB .110 w D w G&Lu i jest sztywno, ale spoko.

RE: Lutnictwo - Marcin S - 03-25-2014

Moim zdaniem też .110 na luzie wystarczy do D. Mam .105 bo jednak w 85% przypadków gram w standardowym stroju, ale i ona daje radę w D bez wstydu kiedy trzeba.