![]() |
Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html) |
RE: Lampy Lampy Lampy - MrPapaBear - 08-28-2013 Ja w unisonie wyjmowalem 2 lampy ale do bloku wciąż był za głośny. Jest głośniejszy niż mój dawny eden i stoi w jednoosobowej kanciapie 2x4m i jeszcze się nic nie zawaliło więc nie przesadzaj mroku RE: Lampy Lampy Lampy - Kapral - 08-28-2013 (08-28-2013, 04:14 PM)bartoshek napisał(a): Żeby namieszać Ci w głowie: Ale tu jest mowa o wzmacniaczu zbudowanym w technologii non-master volume. Orange AD140 jest zbudowany w technologii master volume. EDIT: co i tak nie zmienia faktu, że zgodnie z tym, co napisane na forum Orendż z mojego linka, głośność zmieni się naprawdę nieznacznie. Taka już natura lampiaków ![]() RE: Lampy Lampy Lampy - Mateusz - 08-28-2013 a co z zamienianiem el34 na 6l6 w basmanie? RE: Lampy Lampy Lampy - Kapral - 08-29-2013 ![]() PATRZ, ZNOWU PIERWSZY LINK!: http://www.regiscoyne.com/tech/6L6toEL34/ edit: Jak tak patrzę, to wszyscy piszą o modowaniu z 6L6 na EL34. Może EL34 to jednak lepsza opcja? ![]() RE: Lampy Lampy Lampy - Mateusz - 08-29-2013 l34 sie szybciej przesterowuja, ja chce czysty sound przy duzej glosnosci. A druga sprawa ze sam jestem ciekawy roznic. wnioskuje ze jak w moim sa el34 to bez problemu moge wlozyc 6l6 RE: Lampy Lampy Lampy - sledz - 08-30-2013 (08-29-2013, 07:03 PM)Mateusz napisał(a): l34 sie szybciej przesterowuja, ja chce czysty sound przy duzej glosnosci. Ja to Ci się dziwię, że kupujesz wzmak w ciemno i se na nim od razu grasz. Po tym, jak w jednym po transporcie odpadło trafo i wyrwało ze środka bebechy, a drugi był fatalnie serwisowany i w efekcie spalił głośnik, to ja już nie odpalę nowego pieca bez wcześniejszej wizyty u fachowca. Lampiaki to nie byle badziewo, trzeba o nie dbać ![]() RE: Lampy Lampy Lampy - jetofuj - 08-30-2013 Zależy jeszcze, co się właściwie kupuje... To, że Ci trafo odleciało od Sunna, to akurat mnie nie dziwi ![]() Sam próbuję teraz namówić gitarula na starego Laney'a Supergroup. RE: Lampy Lampy Lampy - sledz - 08-30-2013 Jak drugiego kupiłem to od razu prosiłem kolesia, żeby je zabezpieczył styropianem od góry, żeby się nie ruszały - no i dotarł w jednym kawałku. Wygląda dobrze, ale nie używam go aż "majster" wróci z urlopu i do niego zajrzy. Trochę pieniędzy wtopiłem ostatnio w naprawy i wiem, że biednemu chuj w plecy - lepiej poczekać, MIMO ŻE TO ZAJEBISTY SUNN ![]() (08-30-2013, 10:52 AM)jetofuj napisał(a): Sam próbuję teraz namówić gitarula na starego Laney'a Supergroup. A Wizard w puszce nie wystarczy? Za Twoją radę obsłuchałem to, świetne cacko. Nie śledzę tego tematu specjalnie, ale Supergroupy to absurdalnie drogie się zaczynają robić... RE: Lampy Lampy Lampy - Mateusz - 08-30-2013 ja kupowalem akurat w polsce od znajomych wiec strachu nie ma. orange kupiony tez od milego goscia ktory sam chetnie opowiadal mi o tym wzmaku itp. RE: Lampy Lampy Lampy - sledz - 08-30-2013 (08-30-2013, 11:21 AM)Mateusz napisał(a): ja kupowalem akurat w polsce od znajomych wiec strachu nie ma. No, opowiedzieć każdy może. Simms też był pięknie opisany, podobno nawet miał regularne przeglądy w pro musician store w Nottingham. Oczywiście wszystko cacy i rzekomo w oryginalnym stanie, nie przerabiany. A jak mi mój fachowiec pokazał, co tam było nasyfione i nagrzebane w środku, to już przestałem wierzyć w takie bajki. Część elementów powinna dawno być wymieniona, do tego masa nieprofesjonalnych i niebezpiecznych połączeń, nawet BIAS był źle ustawiony. Ja już się liczę z tym, że jak kupuje się stary wzmacniacz, to można połowę jego ceny jeszcze włożyć by przywrócić go do dobrego i bezpiecznego stanu. Bez tego awarie mogą być bardziej przykre. RE: Lampy Lampy Lampy - jetofuj - 08-30-2013 (08-30-2013, 10:57 AM)sledz napisał(a): A Wizard w puszce nie wystarczy? Za Twoją radę obsłuchałem to, świetne cacko. Nie śledzę tego tematu specjalnie, ale Supergroupy to absurdalnie drogie się zaczynają robić... Wizard to pedał, a mój przyjaciel chce kupić nowy wzmacniacz ![]() A tego Supra-Vibe'a jeszcze nie miałem okazji przetestować z basem, ale z gitarą chodzi pięknie. A co do staroci, to jak tylko transformatory są w porządku, to wymiana reszty nie jest już taka straszna. Nawet wypasione kondensatory filtrujące nie kosztują aż tak wiele. RE: Lampy Lampy Lampy - pinio - 08-30-2013 Specjaliści lampowcy, co to za lampka?? Że ECC83 to wiem, ale model/producent? ![]() RE: Lampy Lampy Lampy - Mateusz - 08-31-2013 Zamontowałem do Bassmana 6L6 Sovteka i na kanal basowy kupilem ecc81 JJ i ecc83 Tung sola na probe. Wydaje mi sie, ze na 6L6 wzmacniacz gra duzo glosniej - mam wiekszy zakres dynamiki. Chcialem wzmak do czystszych brzmien i tym ruchem to osiagnalem. Na Tung solu wzmacniacz zlewal sie i przesterowywal duzo szybciej niz na ecc83 Sovteka ktory byl tam wczesniej. Najfajniej gada na ecc81 JJ - tak jak wczesniej przesterowywal sie na gainie na 6 - teraz przesterowuej sie tak na 8-9 i zmienila sie barwa gorki - jest jej wiecej ale jest bardziej wygladzona. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Sproboje jeszcze pokombinowac z lampkami w demetrze. PS. Jestem takim debilem, ze wyciagajac z bassmana stare EH jedna sie zbiła;/ RE: Lampy Lampy Lampy - pinio - 08-31-2013 ECC83 z ECC81 są zamienne? Coś trzeba przepinac? RE: Lampy Lampy Lampy - Asmo - 08-31-2013 Są zamienne, inne są współczynnik wzmocnienia i jakieśtam inne parametry. Chyba dość bezpiecznie można podmieniać, ale niech Markus albo jakiś inny spec potwierdzi. |