basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Mateusz - 04-04-2014

Mozna zejsc do 1,9 jesli jest spadek zrobiony w podstrunnicy i do tego mamy radius minimum 12"-15", wtedy da sie grac ponizej 2mm. Na normalnym basie przy tej akcji możemy wydobywać dźwięki perkusyjne conajwyżej.

RE: Lutnictwo - groza - 04-04-2014

no w preclu mam z 1,5, fakt - na boltonie z większym radiusem nie zejdziesz niżej. na szczęście boltony są dużo mniej sztywne i zupełnie nie ma takiej potrzeby.

no ale tam masz spadek i radius w progach po pleku poza tym nie umiesz grac

RE: Lutnictwo - Basstard - 04-04-2014

Ooo, Groza, masz setup taki, jak lubił John Entwistle - struny po drugiej stronie podstrunnicy! Big Grin Ależ bym sobie taki zrobił. A gram dość mocno. Mateusz potwierdzi - obniżył mi struny w Pretzlu najbardziej jak się dało, wziąłem w łapy, zacząłęm nakurwiać i podobało mi się.

(04-04-2014, 08:06 AM)Mateusz napisał(a): no ale tam masz spadek i radius w progach po pleku poza tym nie umiesz grac

precel nie miał pleka. spadek nie wiem czy ma szczerze mówiąc.

Co nie zmienia faktu, że nie umiesz grać normalnieBig Grin

Nie można mieć wszystkiego w życiuSmile

RE: Lutnictwo - dzbanek - 04-04-2014

Wytłumaczcie mi koledzy termin "spadek", bo nie wiem czy dobrze się domyślam.

RE: Lutnictwo - Basstard - 04-04-2014

Ktoś umiera, dziedziczysz jego długi, komornik zabiera Ci wszystko.

RE: Lutnictwo - Aval - 04-04-2014

Spadek w sporcie oznacza degradację klubu lub zespołu do niższej ligi. Spadek dotyczy zawsze ostatniej drużyny, czasami również przedostatniej (tu o spadku decydować mogą baraże).
Klub nie spada z ligi, gdy liga zostaje powiększana pod względem liczby drużyn, taki przypadek zaistniał w Polskiej Lidze Hokejowej w sezonie 2006/2007, gdyż zdegradowany do I ligi KH Sanok, pozostał w ekstralidze hokejowej poprzez powiększenie jej do 10 klubów.

Podstrunnica (ew. progi) jest szlifowana tak że delikatnie spada ku końcowi 0,5-1mm

Chodzi o to, że jak masz przykręcony śrubami gryf to regulacja prętem nie wpływa już na tą część stykającą się z korpusem - i przy odpowiednio ustawionym basie na reszcie gryfu parę ostatnich progów jest za wysoko. Większość wyższej klasy współczesnych producentów kompensuje to tak jak mroku pisze - parę ostatnich progów jest leciutko niżej.

No ma to tez po czesci zwiazek z konstrukcja gryfu, ale nie zawsze, bo pret w basach ntb w wiekszosci konczy sie na ostatnim progu wiec efekt jest podobny chociaz nieco mniejszy bo jednak dalej w korpus "idzie" drewno.

Kiedys widziałem bas z prętem przez cały korpus, to bylo ciekawe hehe

No ta, masz rację przyklejone z boku czy przykręcone od dołu to na jedno wychodzi... okazuję skruchę!
(04-04-2014, 10:12 AM)Mateusz napisał(a): Kiedys widziałem bas z prętem przez cały korpus, to bylo ciekawe hehe

Regulacja relifu korpusu - przydałaby się w tym corcie curbow którego ostatnio tu widziałemSmile)))

(04-04-2014, 10:13 AM)groza napisał(a): No ta, masz rację przyklejone z boku czy przykręcone od dołu to na jedno wychodzi... okazuję skruchę!
(04-04-2014, 10:12 AM)Mateusz napisał(a): Kiedys widziałem bas z prętem przez cały korpus, to bylo ciekawe hehe

Regulacja relifu korpusu - przydałaby się w tym corcie curbow którego ostatnio tu widziałemSmile)))

Tak ale w ntb jest troche "drewna" ktore rekompensuje tą "hopkę" na koniec. To samo we wklejanych gryfach, ale najlepiej jest mieć bas ze spadkiem.

Zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ na brzmienie bo np. fender. mm, gibson it nie robią tego do dziś.