basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - zakwas - 07-15-2011

To zaraz nad blachą i przy śrubie od strony gryfu wygląda trochę niefajnie, ale raczej drewno jest ok. Wchodzą te pęknięcia dalej? W sensie, że na przód gitary? Daj zdjęcia dechy od strony gryfu dla świętego spokoju...

Jednak nic nie powinno się dziać (poza odpadaniem lakieru) Wink IMO.

RE: Lutnictwo - Zenek_Spawacz - 07-15-2011

To wioslo jest naprawde kiepsko wykonane. Nieladnie zrobiony dolny cutaway , zle polakierowane. I rysa powyzej blachy moze (nie musi) byc efektem zlego sklejenia.

No właśnie jest niebezpiecznie prosta na brzegu, ale dalej idzie już swobodnie. Ciekawym jak to wygląda od strony gryfu...

RE: Lutnictwo - Zenek_Spawacz - 07-15-2011

Deska na sklejeniu moze otwierac sie tylko z jednej strony...

Zdaję sobie sprawę - miałem wiosło, które rozklejało się lekko w środku(!) Trochę to dziwne, ale jednak możliwe. Okazało się jednak, że nic się z drewnem nie stało przez długie lata.

RE: Lutnictwo - Martins - 07-16-2011

Oto fotka korpusu od strony gryfu
[Obrazek: zdjcie1o.jpg]

Co prawda widać tutaj pęknięcia ale na moje oko po odkręceniu gryfu wygląda na to, że nie ma pęknięć korpusu i to tylko ch...wa powłoka lakiernicza. Na fotkach w poprzednim poście może tego nie widać ale nie ma tutaj współosiowości z liniami połączeń klocków składowych korpusu. Pęknięć nie ma również na przodzie korpusu.
Nie bardzo wiem co z tym teraz robić, czy w ogóle coś robić czy zostawić jak jest? Podejrzewam, że przy sprzedaży a myślałem o niej nie ze względu na te rysy a z tego powodu, że precel to jednak nie moja bajka mogę mieć problem.

RE: Lutnictwo - Aroniusz - 08-21-2011

siemka basowi "psychopaci" Wink
mam pytanko:
Jakie są rozmiary kluczy imbusowych, do regulacji wysokości strun, w mostku - "Badass Bass V" i w mostku w MusicManie Sting Ray V ?
z góry dzięki za pomoc Smile

RE: Lutnictwo - motyx - 08-21-2011

(07-16-2011, 05:58 AM)Martins napisał(a): ...

Miałem coś podobnego przy Fenderze, nic z tym nie robiłem i nic się nie stało przez rok, a kupującemu też to jakoś nie przeszkadzało.

RE: Lutnictwo - piekut51 - 08-21-2011

(08-21-2011, 04:34 PM)Aroniusz napisał(a): siemka basowi "psychopaci" Wink
mam pytanko:
Jakie są rozmiary kluczy imbusowych, do regulacji wysokości strun, w mostku - "Badass Bass V" i w mostku w MusicManie Sting Ray V ?

Yo! U mnie w Badassie II wysokość strun reguluje się imbusem 1/16 cala (do kupienia w zestawach kluczy calowych).

RE: Lutnictwo - solartron - 08-21-2011

(08-21-2011, 06:05 PM)piekut51 napisał(a):
mam pytanko:

Yo! U mnie w Badassie II wysokość strun reguluje się imbusem 1/16 cala (do kupienia w zestawach kluczy calowych).

piekut51 możesz sprawdzić to jeszcze raz? Teraz co prawda nie mam żadnego badassa pod ręką, ale ostatnie trzy, które regulowałem miały wymiar na pewno poniżej 1/20 a takie "cienizny" w każdym zestawie kluczy nie są dostępne.

RE: Lutnictwo - Zenek_Spawacz - 08-21-2011

Skonczyla mi sie bateria w suwmiarce i dzisiaj niedziela juz nie kupie ale mozliwe mniejsze wymiary to:
1/32 , 3/64 , 1/64

RE: Lutnictwo - bratekr - 08-21-2011

Najtańsze zestawy za 5 złotych mają je. 1/16 są zazwyczaj (1,5 mm). Po prostu kup zestaw i przymierzaj się do dziurek.

RE: Lutnictwo - groza - 08-21-2011

(07-15-2011, 03:02 PM)Martins napisał(a): [Obrazek: 1005043k.th.jpg]

Słabo położony lakier - dokładnie taki sam efekt (tylko w poprzek) widziałem ostatnio w fenderze z bodajże 75 roku :/

RE: Lutnictwo - piekut51 - 08-22-2011

(08-21-2011, 06:49 PM)solartron napisał(a):
(08-21-2011, 06:05 PM)piekut51 napisał(a):
mam pytanko:

piekut51 możesz sprawdzić to jeszcze raz? Teraz co prawda nie mam żadnego badassa pod ręką, ale ostatnie trzy, które regulowałem miały wymiar na pewno poniżej 1/20 a takie "cienizny" w każdym zestawie kluczy nie są dostępne.

Sprawdziłem - 1/16 działa. To już naprawdę malizna, coś około naszego 1,3 mm. Info na ten temat można znaleźć na TB

RE: Lutnictwo - solartron - 08-22-2011

(08-22-2011, 05:23 AM)piekut51 napisał(a): Sprawdziłem - 1/16 działa. To już naprawdę malizna, coś około naszego 1,3 mm. Info na ten temat można znaleźć na TB

Trochę dziwne... Może w różnych rocznikach były różne kluczyki. W każdym razie na trzech nowych BII wymiar był wyraźnie poniżej 1/20. Wiem bo zestaw moich kluczy kończy się właśnie na 1/20 no i nie właził, więc niestety musiałem skorzystać z oryginalnego kluczyka. 1.3 mm oczywiście profilaktycznie też sprawdziłem bo to z kolei najmniejszy metryczny jaki mam (a nóż wlezie mrgreen) ale i tu się rozczarowałem.
Chyba, że coś nie tak z moimi kluczykami?