basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Doman - 04-04-2016

(04-04-2016, 10:27 AM)Dex napisał(a): Czy ktoś zna obecny cennik mayones?

Prosz:
[Obrazek: 207-million-confiscated-a-sht-load-of-cash.jpeg]

Idą teraz już tylko w hi-endy więc będzie bolało.

Grozy spytaj.

RE: Lutnictwo - Dex - 04-04-2016

(04-04-2016, 10:33 AM)Doman napisał(a):

Prosz:

Grozy spytaj.

Chodzi mi o wymianę sygnatury na progu w ich basie. Taka pierdółka Smile

RE: Lutnictwo - groza - 04-04-2016

Prosz:

Grozy spytaj.

Ten stosik to mały. Chyba, że w przecenie i jakiś prosty model Wink

RE: Lutnictwo - Dex - 04-04-2016

(04-04-2016, 01:03 PM)groza napisał(a):

Prosz:

Grozy spytaj.

Ten stosik to mały. Chyba, że w przecenie i jakiś prosty model Wink

Chodzi wymianę sygnatury na progu w ich basie tylko Wink

RE: Lutnictwo - pinio - 04-10-2016

Nie wiem czy ten wątek, niemniej. Bardzo fajna opcja na blend pickupów https://www.talkbass.com/threads/ultimate-no-load-ungrounded-blend-pot-pics.1096449/
Poczyniłem w jazzie i bardzo mi to leży. Kręcenie obiema gałkami w układzie vol vol tone jakoś mi się nie podoba. Jest też mniejszy spadek głośności niż w klasycznym układzie, gdy oba pickupy są na full.

Jakby ktoś chciał, to mam już zmodyfikowany potencjometr do opcji non-load. 500k M+N. Nie obeszło się bez rozbierania, ale poszło gładko. Do silnych pickupów jak znalazł. U mnie lepiej sprawdzi się 250k. Zatem jeśli ktoś chce, to oddam swój za np. 10zł.

RE: Lutnictwo - Bohen - 08-21-2016

Czy ktoś ostatnio wymieniał podstrunnicę na hebanową. Jaki jest koszt takiej wymiany ? Podstrunnica bez progów.

RE: Lutnictwo - TommyRed - 08-21-2016

(08-21-2016, 07:35 PM)Bohen napisał(a): Czy ktoś ostatnio wymieniał podstrunnicę na hebanową. Jaki jest koszt takiej wymiany ? Podstrunnica bez progów.

Ja wymienialem. 
Sama wymiana podstrunnicy kosztowala 800 zl. (koszt u Kameckiego). Z tego, co pamietam, podobna cene powiedzial mi K.Kania z Rudy Slaskiej.

RE: Lutnictwo - Zenek Spawacz - 08-21-2016

(08-21-2016, 08:32 PM)Rawhead napisał(a):
(08-21-2016, 07:35 PM)Bohen napisał(a): Czy ktoś ostatnio wymieniał podstrunnicę na hebanową. Jaki jest koszt takiej wymiany ? Podstrunnica bez progów.

Ja wymienialem. 
Sama wymiana podstrunnicy kosztowala 800 zl. (koszt u Kameckiego). Z tego, co pamietam, podobna cene powiedzial mi K.Kania z Rudy Slaskiej.

To jest prawie 190 eurosiow , co oznacza , ze zamiast wymieniac podstrunnice , mozna zbudowac nowy gryf . Mialem (do Jazza)w zeszlym roku klonowe  (klon pregowany) lub mahoniowe  z podstrunnica hebanowa , lakier poliuretan lub nitro do wyboru z siodelkiem do wyboru o profilu do wyboru z gwarancja 5 lat za 200 eurosiow  ale w Polsce nikt jakos nie chcial. W kazdym badz razie wedlug mnie warto budowac nowy zamiast babrac sie z wymiana. Warmoth ma takie za 203 dolary (jazz bass)...

RE: Lutnictwo - Bohen - 08-22-2016

Gryf to NTB więc wymiana gryfu raczej nie wchodzi w grę. Cena za wymianę faktycznie stanowi 1/3 wartości basu więc będę się musiał zastanowić. 
Mam jeszcze pytanie o samą podstrunnicę. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dać całkiem płaską podstrunnicę ?

RE: Lutnictwo - Alfik - 08-22-2016

(08-22-2016, 07:19 AM)Bohen napisał(a): Gryf to NTB więc wymiana gryfu raczej nie wchodzi w grę. Cena za wymianę faktycznie stanowi 1/3 wartości basu więc będę się musiał zastanowić. 
Mam jeszcze pytanie o samą podstrunnicę. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dać całkiem płaską podstrunnicę ?

Będzie Ci się zle grało na całkiem płaskiej.

Generalnie hebanu na fretlesa nie polecam brzmi ostro szklisto i bezpłciowo. Miałem dwie takie podstrunnice wszystkie wymieniłem na palisander. 

Heban nadaje się o ile bass jest mahoniowy - mahoń sam w sobie jest dość ciemny i heban dodaje mu artykulacji ta kombinacja sprawdza się nieźle.

Druga opcja to dobierać pickupy w zasadzie udało się to tylko w Pedulli - lakierowany heban plus specjalnie dobrane bartolini gada świetnie.

Z klasycznymi singlami heban raczej będzie porażką. Pozostają Humbuckery ale i tu bym wolał palisander.

NTB na fretlessa jakoś też nie polecam. Znów jedyne co się sprawdziło przez lata z NTB to Pedulla Buzz - ale znów tam są specjalnie dobrane pickupy.

RE: Lutnictwo - groza - 08-22-2016

(08-22-2016, 07:19 AM)Bohen napisał(a): Gryf to NTB więc wymiana gryfu raczej nie wchodzi w grę. Cena za wymianę faktycznie stanowi 1/3 wartości basu więc będę się musiał zastanowić. 

Bohen, kup inny bas. jak masz ntb to na 95% będziesz musiał go polakierować całego od nowa. Cena własnie wzrosła o kolejne 600zł...

(08-22-2016, 08:10 AM)Alfik napisał(a):

Heban nadaje się o ile bass jest mahoniowy - mahoń sam w sobie jest dość ciemny i heban dodaje mu artykulacji ta kombinacja sprawdza się nieźle.

Druga opcja to dobierać pickupy w zasadzie udało się to tylko w Pedulli - lakierowany heban plus specjalnie dobrane bartolini gada świetnie.

Z klasycznymi singlami heban raczej będzie porażką. Pozostają Humbuckery ale i tu bym wolał palisander.
Bas jest właśnie mahoniowy ale jeżeli miałbym jeszcze lakierować gryf to chyba zrezygnuję. Liczyłem na trochę mniejszy koszt.
W takim razie kasę przeznaczę na wymianę przetwornika.  Smile
Czy Seymour Duncan SSB-4B może być dobrym rozwiązaniem (jeden przetwornik w pozycji MM)?
Ograniczają mnie wymiary (max 95 na 40 mm) i to że raczej musi być pasywny.

(08-22-2016, 08:16 AM)groza napisał(a): Bohen, kup inny bas. jak masz ntb to na 95% będziesz musiał go polakierować całego od nowa. Cena własnie wzrosła o kolejne 600zł...

Wiem że to najlepsze rozwiązanie ale trochę mi jest się z nim ciężko rozstać. Smile

RE: Lutnictwo - groza - 08-22-2016

A nie lepiej sobie dobrą wódkę kupić i dwa komplety elixirów?Wink

Co to za bas i jaki masz tam teraz pickup?

RE: Lutnictwo - yarzenioova - 08-22-2016

Bohen napisał(a):
(08-22-2016, 08:16 AM)groza napisał(a): Bohen, kup inny bas. jak masz ntb to na 95% będziesz musiał go polakierować całego od nowa. Cena własnie wzrosła o kolejne 600zł...

Wiem że to najlepsze rozwiązanie ale trochę mi jest się z nim ciężko rozstać. Smile
Czy ktos tu sugerowal zebys sprzedal? Kup kolejny instrument Wink
Jak masz fajne ntb to szkoda go sprzedawac bez pewnosci czy bedziesz zadowolony w dluzszym wymiarze czasu z basu z podstrunnica na hebanie, ten sound nie kazdego zadowala jak widac nawet w kontekscie tej konwersacji.

Tu na przyklad jak brzmi bolt-on z olcha :

Jak dla mnie brzmi jak fretless, ale nie kazdemu musi przypasowac taka tonalnosc.

I dla porownania Wal z jakas pokrecona specyfikacja drewien (ale mahon i heban na podstrunnicy znow bolt-on):

(08-22-2016, 12:09 PM)yarzenioova napisał(a):
Bohen napisał(a):

Czy ktos tu sugerowal zebys sprzedal? Kup kolejny instrument Wink

Tak. To jest najlepsze rozwiązanie.  Smile
Ten mi się podoba : 
https://www.youtube.com/watch?v=HPAHQXms6_A

(08-22-2016, 11:48 AM)groza napisał(a): A nie lepiej sobie dobrą wódkę kupić i dwa komplety elixirów?Wink

Co to za bas i jaki masz tam teraz pickup?

Ibanez Musician. Pickup oryginalny 37 letni. Smile
Struny i wódkę już mam.