Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. (/thread-1029.html) |
Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 Wielu z Was zapewne czyta Talkbass, ale mimo wszystko uważam że warto tutaj wrzucić ten temat. -=DanAtkinson=- napisał(a):Ok gang, you ready to get crazy? :bassist: Teraz w skrócie dla wyłącznie polskojęzycznych: Dan postanowił zrobić mały eksperyment i porównać "brzmienie" dechy. Do tego użył Jazz Bassa w dechą Warmotha oraz kawałka deski kosztującego 10 dolarów za 8 stóp znalezionego w piwnicy. Wszystko zostało dokładnie pomierzone, nagrywane na tej samej elektrowni, setupie i gryfie. Tylko mostek jest inny. W miksie jest perkusja, gitara i mocno podgłoszony surowy bas praktycznie bez obróbki (ponieważ poprzednio zarzucano mu że dodaje kompresję i za bardzo picuje sound). Wykres z obrazka przedstawia wyniki ankiety przed jej zamknięciem, w chwili zamknięcia cyferki wynosiły odpowiednio od góry do dołu 40, 37, 66, 145. Zapraszam do zabawy, wyniki (jeśli ktoś ich jeszcze nie znalazł na Talkbass) podam wieczorem albo jutro Proszę także nie skupiać się do końca nad "różnicą brzmienia" ale posłuchać też basu w kontekście. W końcu TO jest najważniejsze! Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. Temat ma posłużyć refleksji i być może dyskusji, gdyż badania przeprowadził już Dan osobiście RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Bolem - 09-15-2011 (09-15-2011, 12:20 PM)mazdah napisał(a): Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. 42 strony tematu, napiszesz odpowiedź który jest który? dla mnie środkowy odstaje od pierwszego i ostatniego, ale chyba nie ma takiej odpowiedzi ogolnie to brzmienie takiej est ze nie slychac dobrze charakterystyki instrumentu, 0 gorki. Gdyby bylo wiecej srodka i gory to mysle ze byloby slychac roznice RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - reav - 09-15-2011 Ja też myślę że ten środkowy jest trochę inny, ale równie dobrze może to być kwestia artykulacji RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Pieczara - 09-15-2011 Brzmią podobnie, bo pewnie zapomniał odkręcić maskownicę do nagrania RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 (09-15-2011, 12:31 PM)Fabian napisał(a): 'W końcu TO jest najważniejsze!', nieuogolniaj. No dobra. Jak jest się basistą solowym, to faktycznie nie trzeba się przejmować jak brzmi zespół Pisząc TO miałem właśnie na myśli robotę w miksie - myślę, że jest to sprawa nadrzędna jeśli chodzi o basistę jako część zespołu. (09-15-2011, 12:35 PM)Bolem napisał(a):(09-15-2011, 12:20 PM)mazdah napisał(a): Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. Podam, ale nie od razu. A sygnał jak sygnał - tak to brzmi. Nagrywane liniowo, z lekkim eq (bo jak nadmienił Dan, bez tego za mocno buczało). Inaczej nie będzie. Zresztą w miksie - jak słychać, siedzi (tylko jest mocno za głośno) RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Bisq - 09-15-2011 Właśnie. Deskowaty nie ma pickguarda. On MUSI brzmieć lepiej A tak serio to po przesłuchaniu tego na służbowym lapku i słuchawkach od mp3, to obstawiam, że ostatni to bas, dwa pierwsze to ta deska z doklejonymi przetwornikami. RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 Aha,bardzo ważna sprawa. Dan (i ja także nie twierdzi, że drewno nie wpływa na brzmienie. Wszyscy wiemy że wpływa i to znacznie bardziej niż to słychać na tych próbkach. Ale Dan postanowił trochę poprzekomarzać się z twierdzeniem "dobre drewno to podstawa" A tu macie kolejne fajne video: http://www.youtube.com/watch?v=w5oSGkPUc_0 tyle, że podobno flaty nie oddają charakteru i brzmienia instrumentu RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - zakwas - 09-15-2011 Z is alder, proszę o link do rozwiązania na PW, albo w temacie! RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Burning - 09-15-2011 na słuchawkach Panasonic za 19,90 z laptopowej dźwiękówki mam wrażenie, że X ma mniej góry niż 2 pozostałe szkoda, że tak urywał dźwięki - spora różnica mogłaby być w sustainie, a w tej linii nie ma jak sprawdzić z resztą nie bez powodu precle brzmią jak brzmią - sound idzie z gryfu ;P RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - WoRW - 09-15-2011 Z rzeczywiście brzmi inaczej RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - paka - 09-15-2011 imo Z to olcha;D przydalaby sie ankieta w naszym temacie RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Zenek_Spawacz - 09-15-2011 Prawdziwa roznice miedzy instrumentami byloby slychac gdyby Atkinson gral kciukiem bez bandu.... RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - groza - 09-15-2011 Słuchałem tego ostatnio - na Beyerdynamicach słyszę wyraźną róznicę, jak sprawdziłem wyniki to rozpoznałem które były na jednym, a które na drugim - tylko wyszło, że dla mnie lepiej brzmiała ta deska a nie normalny korpus z olchy Tak czy inaczej obie imo brzmią dosyć słabo i nie dziwi, że nie są to wielkie różnice. RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 (09-15-2011, 06:28 PM)Zenek_Spawacz napisał(a): Prawdziwa roznice miedzy instrumentami byloby slychac gdyby Atkinson gral kciukiem bez bandu.... I nagrał próbki w studiu które kosztuje 200 euro za godzinę a mix i master jednego kawałka 1000 euro - tak jak to robi każdy szanujący się basista RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - paka - 09-15-2011 nie slychac tych eurosow chyba, ze nie wypalapalem ironi;D |