![]() |
Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. (/thread-1029.html) |
Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 Wielu z Was zapewne czyta Talkbass, ale mimo wszystko uważam że warto tutaj wrzucić ten temat. -=DanAtkinson=- napisał(a):Ok gang, you ready to get crazy? :bassist: Teraz w skrócie dla wyłącznie polskojęzycznych: Dan postanowił zrobić mały eksperyment i porównać "brzmienie" dechy. Do tego użył Jazz Bassa w dechą Warmotha oraz kawałka deski kosztującego 10 dolarów za 8 stóp znalezionego w piwnicy. Wszystko zostało dokładnie pomierzone, nagrywane na tej samej elektrowni, setupie i gryfie. Tylko mostek jest inny. W miksie jest perkusja, gitara i mocno podgłoszony surowy bas praktycznie bez obróbki (ponieważ poprzednio zarzucano mu że dodaje kompresję i za bardzo picuje sound). Wykres z obrazka przedstawia wyniki ankiety przed jej zamknięciem, w chwili zamknięcia cyferki wynosiły odpowiednio od góry do dołu 40, 37, 66, 145. Zapraszam do zabawy, wyniki (jeśli ktoś ich jeszcze nie znalazł na Talkbass) podam wieczorem albo jutro ![]() Proszę także nie skupiać się do końca nad "różnicą brzmienia" ale posłuchać też basu w kontekście. W końcu TO jest najważniejsze! Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. Temat ma posłużyć refleksji i być może dyskusji, gdyż badania przeprowadził już Dan osobiście ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Bolem - 09-15-2011 (09-15-2011, 12:20 PM)mazdah napisał(a): Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. 42 strony tematu, napiszesz odpowiedź który jest który? dla mnie środkowy odstaje od pierwszego i ostatniego, ale chyba nie ma takiej odpowiedzi ![]() ogolnie to brzmienie takiej est ze nie slychac dobrze charakterystyki instrumentu, 0 gorki. Gdyby bylo wiecej srodka i gory to mysle ze byloby slychac roznice RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - reav - 09-15-2011 Ja też myślę że ten środkowy jest trochę inny, ale równie dobrze może to być kwestia artykulacji RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Pieczara - 09-15-2011 Brzmią podobnie, bo pewnie zapomniał odkręcić maskownicę do nagrania ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 (09-15-2011, 12:31 PM)Fabian napisał(a): 'W końcu TO jest najważniejsze!', nieuogolniaj. No dobra. Jak jest się basistą solowym, to faktycznie nie trzeba się przejmować jak brzmi zespół ![]() Pisząc TO miałem właśnie na myśli robotę w miksie - myślę, że jest to sprawa nadrzędna jeśli chodzi o basistę jako część zespołu. (09-15-2011, 12:35 PM)Bolem napisał(a):(09-15-2011, 12:20 PM)mazdah napisał(a): Myślę, że nie ma sensu dodawać ankiety, skoro każdy i tak może sprawdzić albo już zna właściwą odpowiedź. Podam, ale nie od razu. A sygnał jak sygnał - tak to brzmi. Nagrywane liniowo, z lekkim eq (bo jak nadmienił Dan, bez tego za mocno buczało). Inaczej nie będzie. Zresztą w miksie - jak słychać, siedzi (tylko jest mocno za głośno) RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Bisq - 09-15-2011 Właśnie. Deskowaty nie ma pickguarda. On MUSI brzmieć lepiej ![]() A tak serio to po przesłuchaniu tego na służbowym lapku i słuchawkach od mp3, to obstawiam, że ostatni to bas, dwa pierwsze to ta deska z doklejonymi przetwornikami. RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 Aha,bardzo ważna sprawa. Dan (i ja także ![]() Wszyscy wiemy że wpływa i to znacznie bardziej niż to słychać na tych próbkach. Ale Dan postanowił trochę poprzekomarzać się z twierdzeniem "dobre drewno to podstawa" ![]() A tu macie kolejne fajne video: http://www.youtube.com/watch?v=w5oSGkPUc_0 tyle, że podobno flaty nie oddają charakteru i brzmienia instrumentu ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - zakwas - 09-15-2011 Z is alder, proszę o link do rozwiązania na PW, albo w temacie! ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Burning - 09-15-2011 na słuchawkach Panasonic za 19,90 z laptopowej dźwiękówki mam wrażenie, że X ma mniej góry niż 2 pozostałe ![]() szkoda, że tak urywał dźwięki - spora różnica mogłaby być w sustainie, a w tej linii nie ma jak sprawdzić ![]() z resztą nie bez powodu precle brzmią jak brzmią - sound idzie z gryfu ;P RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - WoRW - 09-15-2011 Z rzeczywiście brzmi inaczej ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - paka - 09-15-2011 imo Z to olcha;D przydalaby sie ankieta w naszym temacie ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - Zenek_Spawacz - 09-15-2011 Prawdziwa roznice miedzy instrumentami byloby slychac gdyby Atkinson gral kciukiem bez bandu.... RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - groza - 09-15-2011 Słuchałem tego ostatnio - na Beyerdynamicach słyszę wyraźną róznicę, jak sprawdziłem wyniki to rozpoznałem które były na jednym, a które na drugim - tylko wyszło, że dla mnie lepiej brzmiała ta deska a nie normalny korpus z olchy ![]() Tak czy inaczej obie imo brzmią dosyć słabo i nie dziwi, że nie są to wielkie różnice. RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - mazdah - 09-15-2011 (09-15-2011, 06:28 PM)Zenek_Spawacz napisał(a): Prawdziwa roznice miedzy instrumentami byloby slychac gdyby Atkinson gral kciukiem bez bandu.... I nagrał próbki w studiu które kosztuje 200 euro za godzinę a mix i master jednego kawałka 1000 euro - tak jak to robi każdy szanujący się basista ![]() RE: Wpływ drewna na brzmienie - eksperyment Dana Atkinsona. - paka - 09-15-2011 nie slychac tych eurosow ![]() |