![]() |
Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a (/thread-1258.html) |
Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012 Czy ktoś miał bezpośrednie porównanie brzmienia tych pickupów? Mam obecnie Seymoura SMB-5a ale zastanawiam się, czego mógłbym się spodziewać po wymianie na Nordstranda MM5.2? Chodzi oczywiście o replikę SR5 z gryfem Statusa i preampem pre-EB... Nie kombinuję, dlatego że teraz gada źle - jestem ciekaw co to zmieni i w jakim kierunku? Czy warto sobie tym zaprzątać głowę? RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - solartron - 03-05-2012 Nordstrand przekazuje więcej szczegółów - instrument brzmi bardziej żywo. Moim zdaniem Nordstrand jest klasę wyżej - ale to mój gust. RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012 (03-05-2012, 01:28 PM)solartron napisał(a): Nordstrand przekazuje więcej szczegółów - instrument brzmi bardziej żywo. Moim zdaniem Nordstrand jest klasę wyżej - ale to mój gust. Akurat na Twojej opinii można polegać. ![]() RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - paka - 03-05-2012 Co prawda nie miałem w jednym basie tych przetworników, ale mogę poręczyć palcyma, że Nordstrand z serii *.2 jest szczegółowy i brzmi szeroko ![]() RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012 I jeszcze takie pytanie techniczne, w związku z info Nordstranda: "mm5.2 humbucking (dual coil) 5 string Music Man®-type bass pickups A 5 string version of the otherwise identical MM4.2, itself an accurate reproduction of an early pre-Ernie Ball® pickup. It features Alnico V magnets and heavy Formvar wire for an authentic punchy, growly, and inherently fat tone. The MM5.2 is a dual coil pickup that can be wired series, parallel, or single coil (split-able). Includes black cover (exposed pole pieces). The industry never really adapted a standard for this style of pickup, and as a result we have at least 3 different spacing and cover combinations: 1. Soap-bar shape with no ears and narrow spacing. These have a rectangular cover and narrow spacing that will work on original MusicMan® five string basses. 2. Larger shape with ears and wide spacing. These will fit Lakland® and other basses with wider spacing. 3. Larger shape with ears and narrow spacing. These will fit OLP® and other basses with narrow spacing." Czy pkt.1 oznacza tyle, co puszka starego typu (tak jak Seymour robi i w pierwszych piątkach SR5)? RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - paka - 03-05-2012 ![]() opcja nr 1 to taki ksztalt RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012 (03-05-2012, 02:48 PM)paka napisał(a): O to mi chodziło, thx ![]() To jak ktoś ma jeszcze na sprzedaż TEN pickup - to już w ogóle wszystko się wyjaśni... ![]() RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - groza - 03-05-2012 pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej. RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - solartron - 03-05-2012 Porównywaliśmy razem z Grubym w jego SR5 - Seymour był bardziej matowy. Nordstrand brzmi bardzo klarownie, ale nie ma przesytu w poszczególnych pasmach. Zresztą Gruby ma go u siebie, więc może podesłać próbki - sprawę sprowadzenia też przerabiał. ponoć SD trzycewkowy jest masakrycznie trudno dostępny. Nordstrand nie ma polutowanych magnesów, więc przy dotknięciu nabiegunnika słychać trzaski - ale temu można zaradzić, co ww SR5 udało się znakomicie. RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012 (03-05-2012, 02:52 PM)groza napisał(a): pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej. A nie chodzi przypadkiem o model 5.3 (w tym była chyba cewka phantomowa na spodzie) vs 5.2 (dwie cewki)? Zastanawiam się jeszcze jak zrealizowany jest model 5.4? Z tego co zrozumiałem, ma po prostu dwie cewki, ale nawinięte jako split (czyli cztery de facto)? Dobrze kombinuję? ![]() (03-05-2012, 02:59 PM)solartron napisał(a): Porównywaliśmy razem z Grubym w jego SR5 - Seymour był bardziej matowy. Nordstrand brzmi bardzo klarownie, ale nie ma przesytu w poszczególnych pasmach. Hehe, w czasie kiedy kumpel kupował mi na amerykańskim jebaju pickup, były nordstrandy i seymoury w dowolnej konfiguracji ![]() ![]() A Grubemu Nordstrand pewnie brzmi podobnie jak na tym video (podobnie, bo mu założyłeś zdaje się preamp Seymoura, a na video koleś ma wierną replikę pre-EB - tak jak ja w Statusie): RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - paka - 03-05-2012 (03-05-2012, 04:08 PM)OMSON napisał(a):dokladnie tak, z trzema cewkami jest wersja 5.3(03-05-2012, 02:52 PM)groza napisał(a): pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej. RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - MarcusDer - 03-06-2012 Na allegro wisi dość długo ale do 4-ki jakby co ![]() RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-06-2012 (03-06-2012, 12:20 PM)MarcusDer napisał(a): Na allegro wisi dość długo ale do 4-ki jakby co Wiem, widziałem - dobra cena ![]() ![]() |