basscity.eu
Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a (/thread-1258.html)

Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012

Czy ktoś miał bezpośrednie porównanie brzmienia tych pickupów? Mam obecnie Seymoura SMB-5a ale zastanawiam się, czego mógłbym się spodziewać po wymianie na Nordstranda MM5.2? Chodzi oczywiście o replikę SR5 z gryfem Statusa i preampem pre-EB... Nie kombinuję, dlatego że teraz gada źle - jestem ciekaw co to zmieni i w jakim kierunku? Czy warto sobie tym zaprzątać głowę?

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - solartron - 03-05-2012

Nordstrand przekazuje więcej szczegółów - instrument brzmi bardziej żywo. Moim zdaniem Nordstrand jest klasę wyżej - ale to mój gust.

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-05-2012

(03-05-2012, 01:28 PM)solartron napisał(a): Nordstrand przekazuje więcej szczegółów - instrument brzmi bardziej żywo. Moim zdaniem Nordstrand jest klasę wyżej - ale to mój gust.

Akurat na Twojej opinii można polegać. Emotka_2755 Zapytam tylko - miałeś kiedyś porównanie w bezpośrednim starciu? Dałbyś rade opisać różnice brzmieniowe (przyjmuję za pewnik że jest lepiej ale jakbyś jeszcze rozwinął temat - byłbym wdzięczny)?

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - paka - 03-05-2012

Co prawda nie miałem w jednym basie tych przetworników, ale mogę poręczyć palcyma, że Nordstrand z serii *.2 jest szczegółowy i brzmi szerokoBig Grin

I jeszcze takie pytanie techniczne, w związku z info Nordstranda:

"mm5.2
humbucking (dual coil) 5 string Music Man®-type bass pickups

A 5 string version of the otherwise identical MM4.2, itself an accurate reproduction of an early pre-Ernie Ball® pickup. It features Alnico V magnets and heavy Formvar wire for an authentic punchy, growly, and inherently fat tone. The MM5.2 is a dual coil pickup that can be wired series, parallel, or single coil (split-able). Includes black cover (exposed pole pieces).

The industry never really adapted a standard for this style of pickup, and as a result we have at least 3 different spacing and cover combinations:

1. Soap-bar shape with no ears and narrow spacing. These have a rectangular cover and narrow spacing that will work on original MusicMan® five string basses.
2. Larger shape with ears and wide spacing. These will fit Lakland® and other basses with wider spacing.
3. Larger shape with ears and narrow spacing. These will fit OLP® and other basses with narrow spacing."

Czy pkt.1 oznacza tyle, co puszka starego typu (tak jak Seymour robi i w pierwszych piątkach SR5)?

[Obrazek: nordstrandmm52.jpg]

opcja nr 1 to taki ksztalt

(03-05-2012, 02:48 PM)paka napisał(a): [Obrazek: nordstrandmm52.jpg]

opcja nr 1 to taki ksztalt

O to mi chodziło, thx Emotka_2755 Ja mam body dostosowane do tego kształtu właśnie... Chciałbym to sam załatwić, jak będę miał pickup, zamiast pierniczyć się w wysyłanie lutnikowi.

To jak ktoś ma jeszcze na sprzedaż TEN pickup - to już w ogóle wszystko się wyjaśni... Big Grin

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - groza - 03-05-2012

pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej.

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - solartron - 03-05-2012

Porównywaliśmy razem z Grubym w jego SR5 - Seymour był bardziej matowy. Nordstrand brzmi bardzo klarownie, ale nie ma przesytu w poszczególnych pasmach.
Zresztą Gruby ma go u siebie, więc może podesłać próbki - sprawę sprowadzenia też przerabiał. ponoć SD trzycewkowy jest masakrycznie trudno dostępny.
Nordstrand nie ma polutowanych magnesów, więc przy dotknięciu nabiegunnika słychać trzaski - ale temu można zaradzić, co ww SR5 udało się znakomicie.

(03-05-2012, 02:52 PM)groza napisał(a): pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej.

A nie chodzi przypadkiem o model 5.3 (w tym była chyba cewka phantomowa na spodzie) vs 5.2 (dwie cewki)? Zastanawiam się jeszcze jak zrealizowany jest model 5.4? Z tego co zrozumiałem, ma po prostu dwie cewki, ale nawinięte jako split (czyli cztery de facto)? Dobrze kombinuję? Smile
(03-05-2012, 02:59 PM)solartron napisał(a): Porównywaliśmy razem z Grubym w jego SR5 - Seymour był bardziej matowy. Nordstrand brzmi bardzo klarownie, ale nie ma przesytu w poszczególnych pasmach.
Zresztą Gruby ma go u siebie, więc może podesłać próbki - sprawę sprowadzenia też przerabiał. ponoć SD trzycewkowy jest masakrycznie trudno dostępny.
Nordstrand nie ma polutowanych magnesów, więc przy dotknięciu nabiegunnika słychać trzaski - ale temu można zaradzić, co ww SR5 udało się znakomicie.

Hehe, w czasie kiedy kumpel kupował mi na amerykańskim jebaju pickup, były nordstrandy i seymoury w dowolnej konfiguracji Big Grin Mogłem wziąć co chciałem (a chciałem generalnie tradycyjne alnico 5, bo nie wiedziałem czemu mi bas muli i po zachwytach ludzkich, postanowiłem sprawdzić to zachwalane alnico - a ze nie chciałem cudować znowu - wziąłem dwucewkowy... Seymour, dlatego że Nordstrand wydawał mi się jakiś "zimny" z próbek na basstasters). Big Grin Ot i tak ostał się SMB-5a...

A Grubemu Nordstrand pewnie brzmi podobnie jak na tym video (podobnie, bo mu założyłeś zdaje się preamp Seymoura, a na video koleś ma wierną replikę pre-EB - tak jak ja w Statusie):

(03-05-2012, 04:08 PM)OMSON napisał(a):
(03-05-2012, 02:52 PM)groza napisał(a): pamiętaj że są 2 wersje - z dummy coil na dole i bez niej.

A nie chodzi przypadkiem o model 5.3 (w tym była chyba cewka phantomowa na spodzie) vs 5.2 (dwie cewki)? Zastanawiam się jeszcze jak zrealizowany jest model 5.4? Z tego co zrozumiałem, ma po prostu dwie cewki, ale nawinięte jako split (czyli cztery de facto)? Dobrze kombinuję? Smile
dokladnie tak, z trzema cewkami jest wersja 5.3

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - MarcusDer - 03-06-2012

Na allegro wisi dość długo ale do 4-ki jakby co Big Grin http://allegro.pl/humbacker-firmy-nordstrand-mm4-2-fender-music-i2172501088.html Przeglądam bo poluje na nordstrandy JJ.

RE: Nordstrand MM5.2 vs. SD SMB-5a - OMSON - 03-06-2012

(03-06-2012, 12:20 PM)MarcusDer napisał(a): Na allegro wisi dość długo ale do 4-ki jakby co Big Grin http://allegro.pl/humbacker-firmy-nordstrand-mm4-2-fender-music-i2172501088.html Przeglądam bo poluje na nordstrandy JJ.

Wiem, widziałem - dobra cena Smile Ale nie rozciągnę sobie - to nie kondom Big Grin Najkorzystniej byłoby mieć kogoś w USA, co by tam kupił i przywiózł - wyszłaby podobna cena...