![]() |
Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie (/thread-157.html) Strony:
1
2
|
Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - crazy - 05-21-2010 Witam. Mam, a może miałem taki problem. Ze swojego Corta wywaliłem elektrownię. Po tym zabiegu jestem zadowolony z brzmienia, ale okazało się że w naszej salce nie ma "bolca" ![]() RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Mateusz - 05-21-2010 Nie podłączyłeś masy do mostka. W sensie kanałem w drewnie, zrób to samo co zrobiłeś drucikiem, z tym, że w środku bebchów. RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - groza - 05-21-2010 pod mostkiem jest zawsze dziurka i kanalik i kabelek prowadzący do potencjometrów itp. stawiam raczej, że kabelek jest i mostka nie będzie trzeba odkręcać, ale od strony potencjometrów nie jest podłączony po prostu. bezpieczne to są emg ![]() RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - crazy - 05-21-2010 Muszę zajrzeć do środka bo lutowałem masę, ale może puścił lut ![]() RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Bohen - 06-24-2010 W jednym z pomieszczeń w moim domu nie ma uziemienia w gniazdkach. Niestety zasilacz komputera wprowadza bardzo duże zakłócenia - buczenie w słuchawkach (jak zasilanie jest z baterii to jest cisza). Jest to trochę uciążliwe przy nagrywaniu. Niestety nie mogę przerobić instalacji ani przenieść się do pomieszczenia w którym mam uziemienie. Czy jest na to jakiś sposób ? Czy np. zakup stablilizatora napięcia : http://www.allegro.pl/item1090405670_stabilizator_napiecia_mustek_powermate_1260_sklep.html pomoże wyeliminować ten problem ? Czy raczej filtr np. http://www.filtercon.com.pl/?fd-(filtry-do-wbudowania),12 ? RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - jabłecznik - 06-24-2010 Przedłużacz masz? RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Buger - 06-24-2010 Wątpie, żeby stabilizator Ci coś dał. Brak uziemienia, to nie wahania napięcia, które na buczenie raczej wpływu nie mają imo. RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Bohen - 06-24-2010 (06-24-2010, 04:25 PM)jabłecznik napisał(a): Przedłużacz masz?Mam, ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi. RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Pecu - 07-07-2010 Jakie znacie domowe sposoby na zrobienie uziemienia w sali prób? U nas takowego nie ma. Parę razy gitarula nam poraziło ![]() Podbnoż piece lampowe powinny być koniecznie uziemione, bo napięcie zgromadzone w lampach może trzasnąć po gitarzyście. Nie wiem na ile to forumowy mit a na ile prawda. Słychać też jakieś bzyczenia i trzaski z piecy, nawet z wciśniętym "mute" Czy zwykły pręt wbity w ziemię i podłączony do "bolca" w przedłużaczu da radę? A może przyczyn tych dziwnych odgłosów i porażeń muzyków doszukiwać się należy w czymś innym niż brak uziemienia? RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - demanufacture - 07-07-2010 (07-07-2010, 09:19 PM)Pecu napisał(a): Jakie znacie domowe sposoby na zrobienie uziemienia w sali prób? teoria jest taka że można podłączyć uziemienie pod 0 w sieci bo jest ono też poprowadzone do uziemienia. Wiele sieci w blokach jest tak zbudowanych. trzaski strzały itp świadczą raczej o kiepskiej jakości prądu w salce i zmianach napięcia w sieci. z tym bez kondycjonera bądź podobnego urządzenia nie ma co za bardzo zrobić. Na dobrą sprawę powinien wystarczyć nawet zwykły komputerowy UPS który w przypadku skoku na chwilkę odłączy zasialnie i podtrzyma je z akumulatora. RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Pecu - 07-07-2010 Dzięki za odpowiedź! No te trzaski to jedno, a porażenia? RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Markus - 07-08-2010 (07-07-2010, 09:19 PM)Pecu napisał(a): Jakie znacie domowe sposoby na zrobienie uziemienia w sali prób?Jest parę domowych sposobów ale tylko dla osób, które dokładnie rozumieją co robią. Dlatego nie radzę tego robić samemu a zwrócić się do doświadczonego elektryka. Błąd przy grzebaniu w instalacji może kosztować kogoś życie. (07-07-2010, 09:19 PM)Pecu napisał(a): Podbnoż piece lampowe powinny być koniecznie uziemione, bo napięcie zgromadzone w lampach może trzasnąć po gitarzyście. Nie wiem na ile to forumowy mit a na ile prawda.To jest i legenda i nieporozumienie. Stare wzmacniacze miały kondensatory od sieci do masy. I to powodowało mrowienie przy dotykaniu do masy wzmacniacza albo nawet lekkie szarpnięcia jak się dotknęło dwóch wzmacniaczy jednocześnie. (07-07-2010, 09:19 PM)Pecu napisał(a): Słychać też jakieś bzyczenia i trzaski z piecy, nawet z wciśniętym "mute"Powinniście sprawdzić wzmacniacze i instalację. I powinien to zrobić doświadczony elektryk. Porażenia to może być zwykłe szarpnięcie przy dotknięciu do dwóch wzmacniaczy starego typu, albo poważna sprawa grożąca poważnymi skutkami. Marek RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Bohen - 07-08-2010 (07-08-2010, 07:34 AM)Markus napisał(a): Jest parę domowych sposobów ale tylko dla osób, które dokładnie rozumieją co robią. Dlatego nie radzę tego robić samemu a zwrócić się do doświadczonego elektryka. Błąd przy grzebaniu w instalacji może kosztować kogoś życie.Czy mógłbyś napisać coś o tych sposobach ? Czy można np wymienić gniazdko bez bolca na takie z i podłączyć przewód neutralny do bolca ? RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Markus - 07-08-2010 (07-08-2010, 08:56 AM)Bohen napisał(a):Bohen,(07-08-2010, 07:34 AM)Markus napisał(a): Jest parę domowych sposobów ale tylko dla osób, które dokładnie rozumieją co robią. Dlatego nie radzę tego robić samemu a zwrócić się do doświadczonego elektryka. Błąd przy grzebaniu w instalacji może kosztować kogoś życie.Czy mógłbyś napisać coś o tych sposobach ? Nie bez powodów w internecie są tego typu ostrzeżenia: IF YOU DO NOT HAVE EXPERIENCE IN WORKING WITH HIGH VOLTAGES, THEN DO NOT ATTEMPT TO CONSTRUCT THIS POWER SUPPLY WITHOUT THE GUIDANCE OF A PROPERLY QUALIFIED INSTRUCTOR. DEATH IS PERMANENT Takimi sposobami są podłączenie bolca do rury wodociągowej, połączenie bolca do przewodu neutralnego lub do blachy zakopanej w ziemi. ALe nie rób tego; znam przypadek gdy ktoś tak zrobił, była jakaś awaria i przyszedł jakiś idiota i zamienił przewody sieci miejscami (bo myślał, że to wszystko jedno). W rezultacie na obudowie wzmacniacza było pełne 230V. To, w połączeniu ze spoconą ręką gitarzysty, praktycznie oznacza śmierć. Więc z uwagi na tego typu idiotów nie wolno robić tego typu przeróbek. Marek RE: Uziemienie, mostkowanie, bzyczenie - Bohen - 07-08-2010 A czy można kupić jakieś urządzenie które wyeliminuje zakłócenia spowodowane brakiem uziemienia ? |