![]() |
Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? (/thread-193.html) |
Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - groza - 06-23-2010 Elo, od roku nabijam się z gitarzysty, że ma skopany tuner bo jak go włącza to gitry owszem nie słychać, ale za to jest piszczenie - sinusik po którym tuner rozpoznaje strój zapewne. Jak miał go nie w pętli efektów to tego nie było. No i kurde wpiąłem swojego trupa tunerowego w tuner out sadowskiego i mam dokłądnie to samo - nie dość, że piszczy przy strojeniu, to dodaje jakiś zakłóceń piździelec. Warum, o co tu biega? Miał to ktoś? Tunery dwa rózne - fender stary i planet waves stary. Jak wpinam tuner w radiala i/o ktory ma tuner out to tego nie ma, ale tam jest zapewne jakoś inaczej rozwiązane podłączenie bo to pudełko bez baterii. RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - zakwas - 06-23-2010 Jakiej wysokości jest mniej więcej ten pisk? Może to z sieci jakieś zakłócenia są łapane i Ci piszczy w G? Tuner na bateriach chodzi? Zaintrygowałeś mnie... ![]() RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - groza - 06-23-2010 zasilacze. piszczy na wysokości aktualnie strojonej struny ![]() RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - zakwas - 06-23-2010 Pewnie chujowy zasilacz kupiłeś ![]() ![]() Najprawdopodobniejsza wydaje się wersja z wzorcem o której pisałeś, ale to i tak dziwne... RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - groza - 06-23-2010 No to jakiś tatarek syfiasty stary. Dziś podepnę pod CZERWONEGO POTWORA i zobaczę czy dalej nawala. Instalacja na tej sali jest słaba, niemniej dziwi mnie to, że to ewidentnie przemyślenia wewnętrzne tunera na temat aktualnie szarpanej struny słychać. RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - brutum - 06-24-2010 Dziś po raz pierwszy usłyszałem coś takiego, od razu mi się skojarzył temat na forum. U mnie okazało się, że wpiąłem kompresor za stroikiem, zawsze robiłem odwrotnie i nigdy nie doświadczyłem tego typu problemów. Może i u Ciebie to to? RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - brutum - 06-25-2010 Groza: odpada mój przypadek? RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - groza - 06-25-2010 U mnie odpada - coś co kompresuje (przester) mam za tunerem. Gitarzysta nie ma kompresujących chyba, ma booster, ale to chyba po - sprawdzę dziś. RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - brutum - 06-25-2010 No właśnie u mnie zaczęło piszczeć dziwnie jak wpiąłem PO, przed jak zwykle wpinam jest kompletna cisza. Sprawdź, a nóż widelec ;) RE: Dlaczego, kurczę, tunery w pętli efektów piszczą? - Drewniak - 06-25-2010 Zauwazylem to u siebie rowniez. nie piszczy, ale delikatnie zmienia sie brzmienie gdy mam wlaczony tuner (z out petli oczywiscie). Sadze, ze ma to zwiazek z tym, ze w tunerze siedzi oscylator, ktory generuje czestotliwosc bazowa dla stroika. co do wysokosci pisku to teoretycznie powinien miec 440 Hz ![]() |