Plan nauki teorii - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +---- Dział: café meritorica (https://basscity.eu/forum-15.html) +---- Wątek: Plan nauki teorii (/thread-2105.html) |
Plan nauki teorii - Frytas - 09-05-2012 Witam, chcę nauczyć się teorii bo wiem i czuję, że jest mi potrzebna, jednak nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Szukam materiałów i próbuję się z nich uczyć, jednak gdy zabieram się za jedno zagadnienie to okazuje się że aby je zrozumieć muszę nauczyć się czegoś innego. I tak w kółko. W ten sposób tracę dużo czasu i wszystko zaczyna mi się mieszać. Stąd moja prośba abyście podali mi jakiś plan nauki teorii od podstaw. Materiały sam sobie znajdę, aczkolwiek jeśli ktoś jakieś poda to się nie obrażę :-) RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 1) interwaly 2) akordy 3) skale 4) harmonia 5) dalsze zagadnienia :) RE: Plan nauki teorii - bartoshek - 09-05-2012 (09-05-2012, 08:03 AM)Frytas napisał(a): Stąd moja prośba abyście podali mi jakiś plan nauki teorii od podstaw. Materiały sam sobie znajdę, aczkolwiek jeśli ktoś jakieś poda to się nie obrażę :-) Proszzzz Studybass Nawet w.g. kolejności którą Totnik podał RE: Plan nauki teorii - zakwas - 09-05-2012 A rytmika, to co, pies? Metra i podziały rytmiczne to często pomijane zagadnienie i potem ludzie potrafią tylko w 4/4 grać. Ładne rzeczy, ale tylko na cztery. Polecam też przerobić, zwłaszcza gdzieś na początku, żeby resztę w kontekście nabytej wiedzy móc rozwijać... :> RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 (09-05-2012, 09:35 AM)zakwas napisał(a): A rytmika, to co, pies? Rytmika to oddzielny rodziaj jak dla mnie a kolega pytal tylko o teorie. Jak ja sie uczylem to mialem tak 1) instrument... z jednym nauczycielem lekcje po 45 min wiec troche malo aby wiekszosc zagadnien poruszyc, wiec wyslal mnie do drugiego nauczyciela i tam mialem 2) teoria, po przerobieniu teori 3) ksztalcenie sluchu i pozniej 4) ksztalcenie sluchu + rytm wlasnie.. no na koniec jeszcze mi dorzucili solfez do cwiczenia :D Niestety od paru lat juz nie mam czasu tyle cwiczyc i wiekszosc tych elementow u mnie lezy :/ Wiec jak dla mnie rownolegle powinno sie ksztalcic gra na instrumencie - teoria/sluch - rytm, no i jak ktos chce spiew. RE: Plan nauki teorii - herp - 09-05-2012 (09-05-2012, 09:35 AM)zakwas napisał(a): A rytmika, to co, pies? +1 RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 (09-05-2012, 08:15 AM)bartoshek napisał(a):(09-05-2012, 08:03 AM)Frytas napisał(a): Stąd moja prośba abyście podali mi jakiś plan nauki teorii od podstaw. Materiały sam sobie znajdę, aczkolwiek jeśli ktoś jakieś poda to się nie obrażę :-) Traktujac muzyke troche jak matematyke to jest w pewnym sensie logiczny tok rozumowania. Tak jak w matematyce najpierw dodawanie, pozniej mnozenie i tak dalej ;) Wracajac do rytmu, uwazam ze jest to tak wazna kwestia w muzyce, zwlaszcza dla basisty iz powinno sie to traktowac jak oddzieny element w ktorym trzeba sie od poczatku szkolic rownolegle z reszta kwestii. RE: Plan nauki teorii - zakwas - 09-05-2012 (09-05-2012, 10:17 AM)Totnik napisał(a):(09-05-2012, 09:35 AM)zakwas napisał(a): A rytmika, to co, pies? No to bardzo źle, bo inaczej wiele zasad się odnajduje w podziałach parzystych i nieparzystych. RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 (09-05-2012, 11:06 AM)zakwas napisał(a):(09-05-2012, 10:17 AM)Totnik napisał(a):(09-05-2012, 09:35 AM)zakwas napisał(a): A rytmika, to co, pies? Zasad z teorii ? RE: Plan nauki teorii - miklo - 09-05-2012 Np. zmiana metrum potrafi nieźle rozwalić umiejętność improwizacji, jeśli ktoś już wie i trzyma się zasady, że na mocnych częściach taktu stara się siedzieć w tonacji, a na słabych robi smaki poza nią. Przejście z 4/4 na 3/4 przesuwa części słabe i mocne i robi się mega klops. Nauka od nowa prawie. RE: Plan nauki teorii - zakwas - 09-05-2012 No tak, bo jeżeli się uczysz tego jak rozłożyć napięcia, czy wprowadzić odpowiednio dysonanse stosując daną skalę, to trochę inaczej sprawa się ma w 4/4 a 9/8... RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 Kwestie o ktorych piszecie to jak dla mnie juz zagadniania prkatyczne a nie teoretyczne. Coz, kwestia interpretacji... Pozatym kolega napisal: "Stąd moja prośba abyście podali mi jakiś plan nauki teorii od podstaw" wiec sprawy improwizacji, dysonansow itd. to juz chyba kwestie bardziej zaawansowane niz podstawowe :) RE: Plan nauki teorii - zakwas - 09-05-2012 Tak, ale moim zdaniem błędem jest branie się za inne podziały niż na 4 w momencie kiedy mamy opanowane zasady harmonii - potem jest problem ze zmianą myślenia i odpowiednim przełożeniem tego co wiemy na praktykę (bo przecież o to chodzi nam docelowo, prawda?) RE: Plan nauki teorii - Totnik - 09-05-2012 Pewnie masz racje, osobiscie nie mam wiedzy i doswiadczenia z bardziej skomplikowanymi podzialami. Moze moglby powstac osobny temat na forum w tej kwestii ;) RE: Plan nauki teorii - Michaś - 09-05-2012 (09-05-2012, 08:07 AM)Totnik napisał(a): 1) interwaly AAAAAAAAAAAA NIEEEE! po pierwsze, interwały, akordy, skale to harmonia. Po drugie nie da się ich uczyć "osobno" a na pewno jest to bez sensu. Jeśli przez teorię rozumiemy harmonię (często tak jest) to zaczynamy od interwałów, zrozumienia akordów Xmaj7 Xm7 X7, pasażyków do nich, skal jońskiej, doryckiej i miksolidyjskej - i już rozumiemy większość współczesnej harmonii i możemy ją świadomie ogrywać. Można dodać półzmniejszony, żeby się nie zdziwić w standardzie. Potem - gruntowne przerobienie harmonii skali jońskiej, potem melodycznej minorowej i uzupełniamy zmniejszoną i całotonową. Ze zrozumieniem wszystkich modusów, harmonii na każdym stopniu, skal właściwych, dźwięków akordowych, funkcji poszczególnych stopni w pochodach akordowych + zależności harmonicznych (np. dlaczego V-I - napięcia najefektywniej rozwiązujemy kwintą w dół). Jeśli faktycznie teoria muzyki w szerszym rozumieniu - zapraszam tutaj, nic więcej na pierwszy rok nie potrzeba (jako uzupełnienie do tego, co napisałem powyżej oczywiście) http://www.mymusictheory.com/ |