![]() |
Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! (/thread-2534.html) |
Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - barabas - 11-08-2012 Chyba jeszcze nie ma takiego wątku. Wpisujcie swoje opinie, wrażenia, porównania, próbki dźwięku. Od siebie mogę powiedzieć, że używałem już MXRa Bass DI, Sansampa PBDDI i Sansampa VT. I każdy z nich jest inny ![]() RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - bratekr - 11-08-2012 Tylko Sansamp GT2 - jako dopałka. Ustawienie SVT z delikatnie podbitym dołem. Fajnie emuluje lampę, ale jednak to nie lampa. Brzmienie mi odpowiada, ale czas na przesiadkę, bo środku zastępcze to nie środki ostateczne. RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - mazdah - 11-08-2012 ![]() Preamp w zasadzie tylko z nazwy, chociaż ma sekcję EQ, to jednak odpowiada głównie za przester. Prawie transparentny (podbija lekko okolice 600hz), wraz z odkręcaniem gainu ginie trochę dołu i pojawia się więcej góry - wszystko można skompensować pokrętłami dostępnymi na pokładzie. W budowie przypominający skrojonego pod bass tubescreamera, na talkbass piszą o nim od czasu do czasu "svt in a box" Bardzo fajny jest też: ![]() Rewelacyjne, czyste brzmienie. Prawdziwie rasowy sound! Wadą jest praca na 18V :/ Z mniej podobających mi się: Sadowsky. Trochę za mocno pompuje dół i górkę, na flatach brzmi to nieciekawie, bo podbija górkę której nie ma i zamiast hi-fi mruczka się robi deska. Sansamp BDDI. Odkąd kupiłem pierwszego Ampega, Sansamp przestał mi się podobać. Wcześnie posiadałem i wielbiłem. MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący. RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Stasiu - 11-08-2012 (11-08-2012, 10:16 AM)mazdah napisał(a): MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący. na czystym pompuje - a do czego ma służyć preamp jak nie do kreowania brzmienia? RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - mazdah - 11-08-2012 Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe. ![]() O takie ![]() Na pewno da się na tym ukręcić fajowe brzmienie. Ale na pewno nie na Precisionie i Spectorze Euro ![]() ![]() ![]() RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - herp - 11-08-2012 ![]() Odwieczny GAS I na to: ![]() RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Stasiu - 11-08-2012 (11-08-2012, 11:55 AM)mazdah napisał(a): Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe. może coś w tym jest, ja lubię to brzmienie ![]() RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Maciejeq - 11-08-2012 (11-08-2012, 11:55 AM)mazdah napisał(a): Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe. Kowal mówił, że MXR ma gały w eq wysterowane prawie że identycznie jak eq w Stingray'ach. Pewnie dlatego ![]() RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-10-2012 A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie ![]() Jak go najlepiej podłączyć ? Jak wy je podłączacie ? Ja dość solidnie okroiłem swoje efekty i został mi tylko MXR M-80 - mój ulubiony. Jest sens wpinania tego w pentlę czy mija się to z celem ? Czytałem instrukcję od SVT-3 - opis tylnego panelu ale jakoś nie ogarnąłem tego. Co będzie lepiej? Bass -> preamp -> Amp Bass -> Amp -> preamp w pętli A może Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Bolem - 11-10-2012 (11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie podpinaj tak jak Ci najlepiej brzmi Brzmienie to bardzo duzo czynnikow, zeby Ci pomoc musialbys znaleźć osobe z tym samym preampem, headem, paczką gitarą i palcami Kolejnosc czy sposob wpinania takich rzeczy to mocno indywidualna sprawa RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - dr Szelma - 11-10-2012 lolekbass Ty w uk jestes? RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-10-2012 (11-10-2012, 05:20 PM)dr Szelma napisał(a): lolekbass Ty w uk jestes?TAK - a dlaczego pytasz ? Jak by co to wal na PW żeby nie offtopować RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-11-2012 Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i : (11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> preamp -> Amp To chyba najlepsze rozwiązanie, nic nie brumi, jesest dostęp do wszystkich opcji i ma to najwięcej mozliwości konfiguracji (11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> Amp -> preamp w pętli Nie wiem dlaczego ale strasznie brumiło a po włączeniu distortiona buczało a nie grało (11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza Nie było źle ale zero możliwości regulacji ze wzmacniacza - tylko w MXRze RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - OMSON - 11-11-2012 (11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i : U mnie nic nie brumi z wpiętym SansAmpem PSA-1 w pętli G-K 1001RB-II. Siedział też wpięty bezpośrednio w końcówkę (całkiem nieźle, ale trochę sucho) i normalnie w input wzmacniacza (najmniej mi się podobało bo niby sansamp, ale taki zmiękczony przez Kruegera nieco). Wcześniej grałem z GT-2 (repliką) wpiętym w input i było tak jak trzeba, zatem to także kwestia preampu jak widać. RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Bolem - 11-11-2012 (11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i : ja gram bass/preamp/bass z wpiętym sansampem normalnie do pętli miałem też okropne brumienie, nie wiedziałem dlaczego, w koncu przyszedl mi kumpel i wyjaśnił, że coś jest nie tak z poziomami, ampeg chyba daje za wysoki od siebie i wysoki idzie do sansampa, generalnie u mnie trzeba zdjąć poziom imput w preampie i działa jak należy |