basscity.eu
Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! (/thread-2534.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - barabas - 11-08-2012

Chyba jeszcze nie ma takiego wątku. Wpisujcie swoje opinie, wrażenia, porównania, próbki dźwięku.

Od siebie mogę powiedzieć, że używałem już MXRa Bass DI, Sansampa PBDDI i Sansampa VT. I każdy z nich jest inny Tongue Subiektywnie, najlepiej wspominam chyba programowalnego sansampa, który mimo braku korekcji środka pozwala wykręcić fajny sound. w MXRze brakuje mi trochę "punchu", a VT jakoś nigdy nie udało mi się ustawić tak, żebym był naprawdę zadowolony.

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - bratekr - 11-08-2012

Tylko Sansamp GT2 - jako dopałka. Ustawienie SVT z delikatnie podbitym dołem. Fajnie emuluje lampę, ale jednak to nie lampa.
Brzmienie mi odpowiada, ale czas na przesiadkę, bo środku zastępcze to nie środki ostateczne.

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - mazdah - 11-08-2012

[Obrazek: BassBB.jpg]
Preamp w zasadzie tylko z nazwy, chociaż ma sekcję EQ, to jednak odpowiada głównie za przester. Prawie transparentny (podbija lekko okolice 600hz), wraz z odkręcaniem gainu ginie trochę dołu i pojawia się więcej góry - wszystko można skompensować pokrętłami dostępnymi na pokładzie.
W budowie przypominający skrojonego pod bass tubescreamera, na talkbass piszą o nim od czasu do czasu "svt in a box"

Bardzo fajny jest też:
[Obrazek: item_tri2_face.jpg]
Rewelacyjne, czyste brzmienie. Prawdziwie rasowy sound! Wadą jest praca na 18V :/

Z mniej podobających mi się:
Sadowsky. Trochę za mocno pompuje dół i górkę, na flatach brzmi to nieciekawie, bo podbija górkę której nie ma i zamiast hi-fi mruczka się robi deska.

Sansamp BDDI. Odkąd kupiłem pierwszego Ampega, Sansamp przestał mi się podobać. Wcześnie posiadałem i wielbiłem.

MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący.

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Stasiu - 11-08-2012

(11-08-2012, 10:16 AM)mazdah napisał(a): MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący.

na czystym pompuje - a do czego ma służyć preamp jak nie do kreowania brzmienia?

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - mazdah - 11-08-2012

Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe.
[Obrazek: loloferrari.jpg]
O takie Big Grin

Na pewno da się na tym ukręcić fajowe brzmienie. Ale na pewno nie na Precisionie i Spectorze Euro Wink Wink Wink

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - herp - 11-08-2012

[Obrazek: 563_0.jpg]

Odwieczny GAS

I na to:

[Obrazek: olc_flipster.jpg]

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Stasiu - 11-08-2012

(11-08-2012, 11:55 AM)mazdah napisał(a): Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe.

Na pewno da się na tym ukręcić fajowe brzmienie. Ale na pewno nie na Precisionie i Spectorze Euro Wink Wink Wink

może coś w tym jest, ja lubię to brzmienie Emotka_2755

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Maciejeq - 11-08-2012

(11-08-2012, 11:55 AM)mazdah napisał(a): Chodzi o to, że wg mnie (i obecnego bardzo zadowolonego właściciela tego MXRa) brzmienie robi się naprawdę sztuczne i plastikowe.

O takie Big Grin

Kowal mówił, że MXR ma gały w eq wysterowane prawie że identycznie jak eq w Stingray'ach. Pewnie dlatego Smile

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-10-2012

A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie Big Grin

Jak go najlepiej podłączyć ? Jak wy je podłączacie ?

Ja dość solidnie okroiłem swoje efekty i został mi tylko MXR M-80 - mój ulubiony. Jest sens wpinania tego w pentlę czy mija się to z celem ? Czytałem instrukcję od SVT-3 - opis tylnego panelu ale jakoś nie ogarnąłem tego.
Co będzie lepiej?
Bass -> preamp -> Amp
Bass -> Amp -> preamp w pętli
A może
Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Bolem - 11-10-2012

(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie Big Grin

Jak go najlepiej podłączyć ? Jak wy je podłączacie ?

Ja dość solidnie okroiłem swoje efekty i został mi tylko MXR M-80 - mój ulubiony. Jest sens wpinania tego w pentlę czy mija się to z celem ? Czytałem instrukcję od SVT-3 - opis tylnego panelu ale jakoś nie ogarnąłem tego.
Co będzie lepiej?
Bass -> preamp -> Amp
Bass -> Amp -> preamp w pętli
A może
Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza

podpinaj tak jak Ci najlepiej brzmi

Brzmienie to bardzo duzo czynnikow, zeby Ci pomoc musialbys znaleźć osobe z tym samym preampem, headem, paczką gitarą i palcami

Kolejnosc czy sposob wpinania takich rzeczy to mocno indywidualna sprawa

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - dr Szelma - 11-10-2012

lolekbass Ty w uk jestes?

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-10-2012

(11-10-2012, 05:20 PM)dr Szelma napisał(a): lolekbass Ty w uk jestes?
TAK - a dlaczego pytasz ?

Jak by co to wal na PW żeby nie offtopować

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - lolekbass - 11-11-2012

Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :

(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> preamp -> Amp

To chyba najlepsze rozwiązanie, nic nie brumi, jesest dostęp do wszystkich opcji i ma to najwięcej mozliwości konfiguracji

(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> Amp -> preamp w pętli

Nie wiem dlaczego ale strasznie brumiło a po włączeniu distortiona buczało a nie grało

(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza

Nie było źle ale zero możliwości regulacji ze wzmacniacza - tylko w MXRze

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - OMSON - 11-11-2012

(11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :

To chyba najlepsze rozwiązanie, nic nie brumi, jesest dostęp do wszystkich opcji i ma to najwięcej mozliwości konfiguracji

Nie wiem dlaczego ale strasznie brumiło a po włączeniu distortiona buczało a nie grało

(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza

Nie było źle ale zero możliwości regulacji ze wzmacniacza - tylko w MXRze

U mnie nic nie brumi z wpiętym SansAmpem PSA-1 w pętli G-K 1001RB-II.
Siedział też wpięty bezpośrednio w końcówkę (całkiem nieźle, ale trochę sucho) i normalnie w input wzmacniacza (najmniej mi się podobało bo niby sansamp, ale taki zmiękczony przez Kruegera nieco).
Wcześniej grałem z GT-2 (repliką) wpiętym w input i było tak jak trzeba, zatem to także kwestia preampu jak widać.

RE: Preampy podłogowe, czyli dopal swój sound! - Bolem - 11-11-2012

(11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :

ja gram bass/preamp/bass

z wpiętym sansampem normalnie do pętli miałem też okropne brumienie, nie wiedziałem dlaczego, w koncu przyszedl mi kumpel i wyjaśnił, że coś jest nie tak z poziomami, ampeg chyba daje za wysoki od siebie i wysoki idzie do sansampa, generalnie u mnie trzeba zdjąć poziom imput w preampie i działa jak należy