solartronika - czyli projekty solartrona - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: solartronika - czyli projekty solartrona (/thread-257.html) |
solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-03-2010 Ten temat powstał dzięki uprzejmości naszego zasłużonego Admina - Paki - jeszcze raz wielkie dzięki. Będę zamieszczał w nim moje projekty lub takie, w których "maczałem" palce i byłem tylko współautorem. Na początek przypomnienie - ale na czasie - bo na kolejnej edycji BassDays konstrukcja ta może być w użyciu za sprawą Mietka Jureckiego: a oto bas, w którym to "ustrojstwo" jest zamontowane: Jest to system łączący przetworniki magnetyczne i piezo (w mostku ABM). Każdy z przetworników ma osobny vol. dzięki czemu można dowolnie mieszać proporcje wszystkich źródeł sygnału. W basie są dwa wyjścia - jedno dla magnetyków a drugie dla piezo. Zadbałem oczywiście o funkcję, która umożliwia zmiksowanie sygnałów - wówczas można grać "tylko" na 1 piecu i korzystać ze wszystkich przetworników. Push-pulle służą do: -przełączania magnetyków z szeregowych na równoległe -wyboru trybu mono/stereo -piezo on/off "Zatopione" w pudełku preampu potencjometry to regulacja barwy dla piezo. Preamp dla magnetycznych z kolei posiada trzypunktową regulację - bez możliwości wycinania pasm. Pierwszy taki system wykonałem dla tego Pana http://www.myspace.com/didierdelaguila/photos/29084383# - można go posłuchać tutaj: http://www.myspace.com/didierdelaguila Na ostatnim klipie gra na tym Nexusie. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - maciej_lukas - 08-03-2010 piękne RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Karol - 08-03-2010 trzymam kciuki, bardzo fajnie że robisz takie rzeczy fajnie by było gdyby kiedyś osiągnęły tak miniaturowe rozmiary ażeby można je było montować w standardowych otworach jakie zrobiono np w basach Fendera, bez rozwiercania czegokolwiek RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Wilbass - 08-03-2010 piękne.. it's bjutiful! RE: solartronika - czyli projekty solartrona - gsb - 08-03-2010 gratulacje kolego - wyglada zacnie. (tylko bas przestraszny) RE: solartronika - czyli projekty solartrona - omen93 - 08-03-2010 No preampior zajebisty, ciekawe jak gada RE: solartronika - czyli projekty solartrona - zakwas - 08-03-2010 Oto przykład na: drewno < elektronika Chciałbym umieć tak ładnie lutować... RE: solartronika - czyli projekty solartrona - yarzenioova - 08-03-2010 Za niecaly miesiac zakladam push pulla u Solara. I dzieki temu bede mial szanse na wysluchanie i obejrzenie tego wszystkiego na zywo, no na pewno na osluchanie slawnych preampow. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Gruby - 08-03-2010 (08-03-2010, 08:57 PM)omen93 napisał(a): No preampior zajebisty, ciekawe jak gada Te preampy brzmią. Miałem niewątpliwą przyjemność grać na wszystkich. Dla mnie kosteczka już jest w fazie projektu RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-03-2010 Dzięki wszystkim za dobre słowo. Te preampy zmieszczą się bez problemu w "komorach" Fenderów bez rozwiercania - problem stanowi umieszczenie baterii, bo te zazwyczaj zajmują kilka razy wiecej miejsca. Oczywiście można zastosować zasilanie fantomowe Gruby - powoli temat się klaruje I.Q. - sam ocenisz co to wszystko warte gsb - taki bas (ale 6 też z kamykiem na podstrunicy) to było moje marzenie - niestety jak to z marzeniami bywa musiałem obejść się smakiem. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - DEFENCE - 08-04-2010 na koniec napisz jeszcze ile taka przyjemność kosztuje kostka/onboard RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Mateusz - 08-04-2010 kurde , zajefajnie to wszystko wygląda, tyle gałek itp. ale ja jakoś wole 2 gałki volume i tone Pewnie jakbym miał taki preamp to i tak miałbym wszystko na płasko. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-04-2010 (08-04-2010, 07:05 AM)Mateusz napisał(a): kurde , zajefajnie to wszystko wygląda, tyle gałek itp. ale ja jakoś wole 2 gałki volume i tone Pewnie jakbym miał taki preamp to i tak miałbym wszystko na płasko. Nie zamierzam nikogo nawracać na "aktywność" a zwłaszcza za sprawą moich konstrukcji , jednakże na szczęście dla takich ja szaraczków zdecydowana większość topowych basistów przeszła na aktywność Z tego co widzę ta tendencja raczej nie słabnie. Ale oczywiście każdy gra jak lubi RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Mateusz - 08-04-2010 no chętnie bym spróbował, jakieś zastępstwo do tego gówna w musicmanie np. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-04-2010 (08-04-2010, 08:44 AM)Mateusz napisał(a): no chętnie bym spróbował, jakieś zastępstwo do tego gówna w musicmanie np. Przerobić ustrojstwo w MM nie jest tak łatwo co prawda preamp to zwykły Baxandall ale jeszcze jest do tego wzmacniacz w układzie różnicowym do pickupu i na koniec to wszystko jeszcze miksuje się z trybem pasywnym - na co zwrócił mi uwagę Gruby |