![]() |
Blues! - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Blues! (/thread-2872.html) |
Blues! - low - 01-06-2013 Pomyślałem sobie, że warto byłoby zrobić podobny do stonerowego temat, tym razem traktujący o bluesie właśnie. Klasyka i teraźniejszość, Johnson i Bonamassa. Wrzucane mogą być linki do yt i opisy płyt. Takie oczywistości jak Led Zeppelin czy Clapton również się nadają, ale chodzi mi raczej o coś mniej ogranego. A, i bez Dżemu raczej ![]() Bezpośrednią inspiracją do powstania tematu było przesłuchanie pewnej kompilacji Kasy Chorych, a na niej tego utworu. Niby niepozorne, ale wszystko co dobre i bluesowe tam jest. Mogą być też i mocno oddalone od korzeni odmiany bluesa, albo nawet pojedyncze utwory niebluesowych wykonawców, które jednak bluesem są, jak "The Jack" AC/DC. Znawców na forum nie brakuje, zatem zapraszam. RE: Blues! - JA_cek - 01-06-2013 I może ktoś mi wytłumaczy na czym polega Polska Szkoła Bluesowego basu z akcentem na 1 ![]() Czyli jak grać bluesa, żeby nie była tak po polsku ![]() RE: Blues! - zakwas - 01-06-2013 Skoro temat podobny do stonerowego, to trzeba zacząć gdzieś pośrodku... ![]() RE: Blues! - wtf - 01-06-2013 Aleś trafił z tematem! Właśnie sobie na yt fajnych bluesów słucham ![]() Polecam tego gościa absolutnie!!! Był niesamowity i robił istne show na scenie. Podczas solówek wychodził do publiczności, ściskał grabę ludziom, a czasem wychodził nawet na ulicę z klubu. Raz wyszedł z budynku, poszedł do pizzerii obok, zamówił pizzę i wrócił - cały czas grając solo w trakcie!!! No i specyficznie trzymał gitarę - pasek na prawym ramieniu plus grał bez użycia kostki. A tutaj basista bardzo fajnie szaleje podfunkowując temat: RE: Blues! - zakwas - 01-06-2013 Wtf - skąd wiedziałeś, że mam ostatnio fazę na Collinsa? ![]() P.S.: dobrze, że nie wiedział jak się gitarę powinno trzymać, bo inaczej mógłby się nie nauczyć grać... ![]() RE: Blues! - JA_cek - 01-06-2013 Buddy Guy jest genialny, ja ostatnio mam fazę na Pinka Andersona - ale to jest już bardzo old school. RE: Blues! - wtf - 01-06-2013 Oldschoole są zajebiste! Lubie to brzmienie jakby ktoś nagrywał utwór w pokoju na dyktafon ![]() Grali w Drivera 2? Jak nie grali to polecam właśnie oldschoolowe utwory zamieszczone w grze. Mój osobisty Mistrz harminijki: Oraz drugi oldskulowy ziom: RE: Blues! - sero - 01-06-2013 polecam Shakey Graves, lekka hipsterka w bluesowym klimacie RE: Blues! - sledz - 01-06-2013 Ostatnio mi Goły podrzucił i dobrze postąpił. Bardziej to folk jest, ale niech będzie i blues ![]() RE: Blues! - miklo - 01-06-2013 (01-06-2013, 11:24 AM)JA_cek napisał(a): I może ktoś mi wytłumaczy na czym polega Polska Szkoła Bluesowego basu z akcentem na 1To nie tylko polski wynalazek. Posłuchaj sobie, jak bluesa "grało" DeepPurple. Rzygać się chce ![]() ![]() WTF: Collinsa polecam od zawsze. Prawdziwy mistrz. Tyle pałera w bluesa nikt nie wkładał. No i te jego niesamowite wibrato (mam jobla na punkcie wibrowania) - jedyne w swoim rodzaju i dla mnie najlepsze w bluesie ever. RE: Blues! - wtf - 01-06-2013 Ciekawostka - Hound Dog Taylor, którego kawałek tu zamieściłem miał po 6 palców na każdej dłoni ![]() RE: Blues! - obserwacja - 01-06-2013 RE: Blues! - chałturnik - 01-06-2013 Trochę klasyki ![]() i trochę może bardziej blues rockowo, ale polecam ![]() RE: Blues! - mazdah - 01-06-2013 RE: Blues! - zakwas - 01-06-2013 A, no i obowiązkowo z cyklu cudze chwalicie, swego nie znacie: |