![]() |
|
Kilka zdjęć z warsztatu - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +---- Dział: café meritorica (https://basscity.eu/forum-15.html) +---- Wątek: Kilka zdjęć z warsztatu (/thread-3067.html) |
Kilka zdjęć z warsztatu - Mateusz - 02-05-2013 Chciałem początkowo nazwać temat "wystarczy wyczyscic i zalozyc nowe struny i mozna sprzedawac za 2200" :D Greco jazz bass: Body przed: ![]() ![]() ![]() Kieszeń gryfu: ![]() Zapadnięte pikapy: ![]() Osprzęt zaśniedziały i zardzewiały: ![]() ![]() ![]() Zdejmujemy wszystko: ![]() ![]() Kąpiel w myjce usunie powierzchowny brud ![]() Pręt ruszył sie dopiero po kąpieli w WD40 i oleju wazelinowym, nakrętke odkręciłem i wkręciłem, wyczyscilem gwint i chodzi jak nowa ![]() Podstrunnica i progi: ![]() Binding po 30 latach troche sie skurczyl i progi wystawały z boku gryfu wiec zostaly wyszlifowane: ![]() ![]() i zaokrąglone ![]() Podstrunnica zabezpieczona przed szlifem progow: ![]() Gryf ustawiam w najbardziej koszystnej pozycji aby zebrać jak najmniej materiału: ![]() Gryf idealnie prosty: ![]() Zaznaczam progi zeby widziec progres podczas szlifowania: ![]() Po kilku ruchach widac w ktorych miejsach progi byly wyzej/nizej: ![]() Progi szlifujemy idealnie gładką powierzchnią profilu aluminiowego szlifowanego maszynowo: ![]() Zaokrąglanie progów ( po szlifie są w kształcie trapezu). Wczesniej oczywiscie znow zaznaczamy progi markerem aby widzieć progres. ![]() Ostre krawędzie zostały zeszlifowane: ![]() Teraz właściwe zaokrąglanie progów (papier owinięty w gumkę) papierem 240, 320, 400 i 600 ![]() Wykanczanie progow papierem 240,320,400,600,800,1000,1500,2000,3000,5000 ![]() ![]() Polerowanie filcem (pasta zielone i róż polerski) ![]() ![]() W miedzy czasie osprzęt wyjęty z myjki: ![]() Wziąłem się za podstrunnicę: ![]() Grubszy syf usunąłem delikatnie ostrą żyletką: ![]() Reszta różnymi chemikaliami do drewna: ![]() ![]() Polerka osprzetu: Filc z pastą zieloną 600: ![]() I krążek bawełniany z różem: ![]() Tak wygląda po: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tu ładnie widać różnicę: ![]() ![]() Teraz body: Z tyłu korpusu są pozostałości jakiegoś kleju, który niestety "wżarł" się w lakier ![]() Zeskrobane bardzo ostrym dłutkiem: ![]() Szlifowanko papierem 400,600......5000 ![]() i polerka Pastą miekką, średnią i nabłyszczającą. ![]() Na koniec wosk i jest lustro: ![]() To samo z przodu: ![]() ![]() ![]() Płytka również wypolerowana pastą do usuwania rys z relektorów samochodów: ![]() Ekranowanie: ![]() ![]() Gryf już polerowany ręcznie: ![]() Zamontowałem klucze: ![]() Obudowy pikapów też zaliczyły kapiel w myjce i suszenie: ![]() Nowe gąbki pod pikapy: ![]() Szlif kieszeni: ![]() ![]() Szczelina miedzy kieszenią a gryfem była prawie 1mm więc wkleiłem fornir żeby go uszczelnić. szlifuje lakier zeby klej miał się czego załapac: ![]() po pol godziny moge zdjać ściski: ![]() wyrównać ![]() I podbejcować + cienka warstwa cyjanoakrylu: ![]() Potem szlifowanie i pasowanie gryfu ![]() Po wszystkim mozna podniesc gitare za gryf bez przykrecania go: ![]() Czyszczenie elektrowni: ![]() Teraz nowe struny i setup... Ostatecznie założyłem płytkę tortoise shell: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Kilka zdjęć z warsztatu - macius - 02-05-2013 MA SA KRA!!! Wygląda świetnie, pytanie tylko czy każdy bas jest takim zapuszczonym trupkiem :P Jedyne do czego się jeszcze przyczepię, to brak zdjęcia z perfumami :mrred: RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Mateusz - 02-05-2013 No tak, na koniec kazdy bas jest jeszcze psikany perfumem mojego starego:D Ze stanem różnie bywa, na zdjęciach z aukcji wyglądał jak nówka:) Z resztą wklejałem gdzieś fotę z aukcji tego greco. RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Pjord - 02-05-2013 Pięknie to zrobiłeś. RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Alfik - 02-05-2013 No to teraz hejtery zamkną ryjki:) Śliczne zdjęcia dobra robota:) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - paluch1986 - 02-05-2013 Kawał dobrej roboty :) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - zakwas - 02-05-2013 Co jak co, ale żyletką bym się syfu skrobać nie podjął... ;) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Paweł Wszołek - 02-05-2013 no.. mogłeś to Mateusz paznokciem potraktować... ;) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - macius - 02-05-2013 (02-05-2013, 12:38 PM)zakwas napisał(a): Co jak co, ale żyletką bym się syfu skrobać nie podjął... ;) Cyklina by była lepsza, tak samo do skrobania kleju ;) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Stasiu - 02-05-2013 kawał dobrej roboty! mam nadzieję, że warsztat zacznie zarabiać na godnym poziomie :piwko: RE: Kilka zdjęć z warsztatu - crazy - 02-05-2013 very nice, dobra robota. RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Mateusz - 02-05-2013 Rikuś: ![]() ![]() ![]() Przekładałem motylki z innych kluczy bo jednego brakowało: ![]() Trzeba bylo je troche podszlifować żeby sie zmieściły: ![]() ![]() ![]() Gołe body: \ ![]() Hardware po kąpieli: ![]() Progi gotowe do szlifu: ![]() Szlifowanko: ![]() Po (jeszcze bede polerowac lakier na podstrunnicy) ![]() Tu gryf siedział sztywno w body, ale znów kieszen zafajdolona i do tego przy ruszaniu gryfem było słychać trzask - śruby puszcały i mozna bylo odginać gryf od body. Dziury zakołkowałem i zrobiłem nowe, neistety nie mam fot ![]() Krawędź profesjonalnie pomalowana czarnym markerem:D - ![]() Hardware (juz nie robilem zdjec wszystkiego) ![]() ![]() Polerowanko ![]() Przed: ![]() W trakcie: ![]() i po ![]() RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Marcin S - 02-05-2013 PRO. Szacun. RE: Kilka zdjęć z warsztatu - Paul - 02-05-2013 I teraz z taka gitara do warsztatu, gdzie robia postarzanie ;-) RE: Kilka zdjęć z warsztatu - piekut51 - 02-05-2013 Fajna robota! Kiedy ty się tego wszystkiego nauczyłeś;) ? |