![]() |
BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe (/thread-3539.html) Strony:
1
2
|
BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - boguslaw - 05-01-2013 Witam ![]() Jest to mój pierwszy post na forum, więc serdecznie wszystkich pozdrawiam. Chciałbym się poradzić. Gram z kapelą od czasu do czasu ska, rocka a weekendowo dorabiam na weselach. Do czego zmierzam zastanawiam się nad wyborem jednego z tych preampów i nie mogę się zdecydować, nie mam nawet gdzie tego ograć. Sprawa wygląda następująca chciałbym tego używać w ten sposób: bassdriver di lub vtbass przez xlr'a do miksera i cały sygnał szedłby na dwa subbasy 18' Dynacorda + piecyk 150 na scenie jako odsłuch (Fender Rumble piec ma tylko Line Out). Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - abc123 - 05-01-2013 brzmienie gitary basowej na samych 18" subbasach PA, mialoby chyba malo wspolnego z brzmieniem gitary basowej RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - boguslaw - 05-01-2013 Do tego oczywiście są jeszcze zwykłe paczki rzecz jasna. Staram się tak kombinować aby uzyskać jak najlepszy efekt, więc bardziej doświadczonych forumowiczów proszę o pomoc ![]() RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - silent-scream - 05-01-2013 vtbass ten stary nie ma wyjścia XLR. a tego nowego jeszcze nie wyprodukowali. edit: a dobra, nie zauważyłem, że chodzi o versje dlx a. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - abc123 - 05-01-2013 jezeli szukasz czegos uniwersalnie brzmiacego to bass driver di nie polecam, bo brzmi zawsze dosc charakterystycznie i bez srodka, no chyba ze sie go wylaczy to wtedy dziala jak zwykly dibox, vt bass mam tylko w wersji podstawowej - tej deluxe nie znam i najlepiej spisuje sie on w przybrudzonych brzmieniach lub udawaniu ampega svt, czyli w sumie podobnie jak bass driver, tylko ze w przeciwienstwie do tego 1go posiada jakis srodek RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - Brylant - 05-01-2013 Nie wiem jak to będzie brzmiało na takowych kolumnach, ale do muzyki którą podałeś VT dużo lepiej się sprawdzi, aniżeli PBDDI. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - boguslaw - 05-01-2013 Z tego VTB deluxe da radę jakieś czyste brzmienie wykręcić? (oczywiście takie rockowe też będę wykorzystywał). A jak Wy forumowicze nagłaśniacie swoje basy, jak idziecie na przody? Kurcze zastanawiam się co zrobić. 150W... mowa tu o np weselu to za mało ( tym bardziej, że bębniarz też jest nagłośniony przez mikrofony), posiadamy nagłośnienie i nie wiem jak to wykorzystać aby uzyskać jak najlepsze brzmienie basu. A co do innych rodzajów muzyki to sobie jakoś poradzę bo piec (próby) jakoś daję radę. Czytałem gdzieś na forum, że ludzie z tymi Tech 21 normalnie grają koncerty/nagrywają. To jak to w końcu jest? Oczywiście biorę też inne możliwości pod uwagę. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - mazdah - 05-01-2013 Bass do Fendera Rumble z Fendera line outem w mikser i na przód. Po problemie. Bez zakupów. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - boguslaw - 05-01-2013 Grałem tak do tej pory i średnio mnie to zadowalało. Sprzedałem trochę gratów i planuję coś kupić. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - mazdah - 05-01-2013 A czego brakowało w brzmieniu? Może w takim razie lepszy piec? Jest też opcja Sansamp - heble - przody a combo na odsłuch. Ale Sansamp to chyba trochę za ostry sound na weselne tematy. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - boguslaw - 05-01-2013 Piec zmieniałem pół roku temu ponieważ ampeg mi padł. Zresztą ten piec to tylko na wesela (przymierzam się do kupna czegoś innego na inne cele ![]() http://www.youtube.com/watch?v=qVAh0R4kK4k RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - herp - 05-02-2013 Dla mnie takie myślenie, subami dynacorda i preampem to trochę wyważanie otwartych drzwi. IMHO lepiej kupić jakieś Combo lub kolumnę na 15 calowym glosniku. Lub 2x15 jeśli chcesz już koniecznie dużo. Ampeg PF-350 + PF-210/115HE zrobi robotę. 18 Calowe głośniki to raczej do dubu - zamulisz wszystko. IMHO nie ma po co kombinować pod górkę. PF-350 ma DI, więc miałbyś jedno i drugie od razu. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - OMSON - 05-02-2013 (05-01-2013, 09:11 AM)boguslaw napisał(a): Witam Myślę, że byłoby ok - tylko sygnał z DI puszczałbym normalnie na przody - nie na same sub-basy (żeby to pełnym pasmem szło!). I jeśli nie chcesz obrabiać brzmienia na mikserze, to wybrałbym jednak preamp z regulacją środka (czyli Sansamp ParaDriver, Aquilar Tone Hammer, MXR Bass D.I.+ czy Fodera Model 2000). Jeśli nie zależy Ci na korekcji środka, to faktycznie Sansamp Bass Driver/Programmable lub VT, ale możesz śmiało zainteresować się także Hartke VXL Bass Attack (ma wszystko co potrzeba, fajnie brzmi i wykonanie pierwsza klasa, kosztuje nie tak dużo - jako mało popularny obecnie). RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - paka - 05-02-2013 Czy branie swoich "przodow basowych" na koncerty to nie jest zbytek? ![]() Samo rozwiązanie z piecem jako odsłuchem i sansampem jako soundem na przody głupie nie jest i wiele osób tak robi z dobrym efektem. Sam tak robiłem i to fajna sprawa. Nie trzeba wozić ze sobą lodówki, żeby się dobrze słyszeć na scenie, natomiast sygnał z sansampa jest przyjazny dla naglośnieniowca. Twój pomysł jest bardzo podobny, jednak w mojej ocenie lepiej dać sygnał z sansampa w stół mikserski i całe przody, bo mają znacznie bardziej "muzyczne" pasmo przenoszenia niż same suby. A który wybrać? Osobiście lubie BDDI, bo mimo że dość mocno narzuca swój charakter, to posiada gałkę blend, która miksuje sygnał wet i dry - dla mnie to siła tej kostki. RE: BassDriver DI Programmable czy VT BASS Deluxe - OMSON - 05-02-2013 (05-02-2013, 02:44 PM)paka napisał(a): Czy branie swoich "przodow basowych" na koncerty to nie jest zbytek? Paka - boguslaw wspominał coś o weselach - założyłem, że jakieś przody zawsze są na wyposażeniu takiej kapeli. |