Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? (/thread-4072.html) |
Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Paul - 08-28-2013 Planuje kupic Jazz i Precision Bass. Chodzi mi o modele '62. Jakie wybrac drewno? Olcha czy jesion? A jakie gatunki byly uzywane w tamtym okresie? Zalezy mi aby basy byly maksymalnie zblizone do oryginalow z tamtych lat. Ktos moze wie gdzie jest takie info? RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Mateusz - 08-28-2013 Wydaje mi się, że w tych latach nie robili jesionowych jazzów i precli. RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - MrPapaBear - 08-28-2013 No raczej olcha. Myślałem, że zareklamuje najlepsze drewno jakim jest klon bo sam mam klonowego jazza ale się nie udało RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Kapral - 08-28-2013 Też mi od razu klon przyszedł do głowy, ale jak konkurencja jest taka ograniczona, to byłbym wybrał jesion . RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - mazdah - 08-28-2013 Decha: olcha, gryf: klon, podstrunnica: palisander, fabryka: Corona/Fullerton. RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Paul - 08-29-2013 (08-28-2013, 08:30 PM)mazdah napisał(a): Decha: olcha, gryf: klon, podstrunnica: palisander, fabryka: Corona/Fullerton. Tak bedzie! Wszystkim dziekuje za glos! RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Drewniak - 08-29-2013 ja bym postawil na klon na podstrunnicy, ale to moja odskocznia do ciemnego basu RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - hennoh - 08-30-2013 a mi bardzo pasuje z lipy na takich gram ostatnio okrągłe ciepłe brzmienie to lubię w preclach RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Paul - 08-30-2013 Klonu i lipy nie moze byc - bo musi byc jak w modelu '62 Bedzie taki: RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Martins - 09-03-2013 (08-30-2013, 09:09 PM)Paul napisał(a): Klonu i lipy nie moze byc - bo musi byc jak w modelu '62 Dla mnie najlepsza możliwa konfiguracja oraz piękny sunburst w lakierku RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - mazdah - 09-03-2013 Z tymi modelami będzie ciężko, bo zastąpili je modelami 63. Moim zdaniem te nowe nie są już tak ładne, jednak bardziej "period correct". RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Marcin S - 09-03-2013 Sa tak ladne, macalem jazzy 63 (niebieskiego z malowana glowka) i 74 (naturala z klonem) i podobaly mi sie bardziej niz poprzednie wersje. RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - mazdah - 09-03-2013 Mnie bardzo kreci ten ciemny gryf w starej seri RE: Jazz i Precision Bass - jakie drewno wybrac? - Marcin S - 09-03-2013 Tez to lubie, ale w nowych mysle ze tez nitro pociemnieje w pare lat, nie osiagajac przy tym pomaranczu a'la opalenizna wczesnej pani Elektrody. A palisanderek w niebieskim sliczny i ciemny. |