basscity.eu
Sprzedaż basu za granicę - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Sprzedaż basu za granicę (/thread-428.html)

Strony: 1 2

Sprzedaż basu za granicę - zwinny - 10-17-2010

Witajcie Kwiatuszki. Big Grin
Zamierzam sprzedać bas, jednak nauczony doświadczeniem spodziewam się, że mogą być z tym problemy na rodzimym, niezbyt chłonnym rynku (jako że gitarra nie należy do tanich). Dlatego też rozważam ogłoszenie się na zagranicznych forach basowych.
Do rzeczy - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie jeśli chodzi o tego typu transakcje? Jak rozegrać to od strony technicznej? Wiadomo, że opcją najwygodniejszą dla mnie, z punktu widzenia sprzedającego, byłaby sytuacja w której kupiec wpłaca mi hajs na konto, po czym ja nadaję przesyłkę, jednak takie rozwiązanie z pewnością jest ryzykowne dla drugiej strony, a jako takie zapewne niezbyt chętnie akceptowane.
Dla niektórych być może problem banalny, ale ja jestem całkowicie surowy w tej materii, stąd też wszelkie rady przyjmę z wdzięcznością. Wink

RE: Sprzedaż basu za granicę - zwinny - 10-17-2010

Anyone? Tongue

RE: Sprzedaż basu za granicę - sero - 10-17-2010

Platnosc paypalem powinna uspokoic kupujacego.

RE: Sprzedaż basu za granicę - Karol - 10-17-2010

Dobry temat.

Sam się nad tym ostatnio zastanawiałem.
Biorąc pod uwagę ceny jakie niemiaszki płacą za mayonesa, to wystawienie tych gitar na niemieckim Ebay'u byłoby chyba najbardziej korzystne.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tej materii, niech napisze coś, bo imo temat naprawdę warty uwagi.

RE: Sprzedaż basu za granicę - SUVV - 10-17-2010

Kolego... po pierwsze primo - to nie jest inne znane forum basowe w którym podbija się swój temat dodając post od siebie.

Po drugie secundo - najwygodniejszym rozwiązaniem a za razem najpewniejszym dla Ciebie i kontrahenta jest Paypal... zakładasz sobie konto itp, następnie kupujący wpłaca kasę, paypal powiadamia o wpłynięciu $, Ty wysyłasz wiosło po ustalonej cenie kurierem, dla waszego dodatkowego bezpieczeństwa sugeruję ubezpieczyć paczuszkę a wiosło zawinąć w sporą ilość folii bąbelkowej (jeśli idzie w kejsie)...

to chyba wsio...

RE: Sprzedaż basu za granicę - zwinny - 10-17-2010

(10-17-2010, 08:45 PM)SUVV napisał(a): Kolego... po pierwsze primo - to nie jest inne znane forum basowe w którym podbija się swój temat dodając post od siebie Exclamation
Ok, przepraszam, choć jak widać "podbicie" przyniosło skutek. Tongue
No i dzięki za odzew.

---------------
EDIT 2.XII.2010
Jak zamierzałem, tak zrobiłem - jakieś 3 tygodnie temu sprzedałem swój bas za granicę. Temat co prawda nie cieszy się powodzeniem, zdecydowałem jednak, że opiszę jak to wyglądało u mnie. Może komuś kiedyś przydadzą się moje doświadczenia.
Po kolei - zanim zdecydowałem się na sprzedaż za granicę, usiłowałem upłynnić moje basiwo na rodzimym rynku. Dwa miesiące zakładania aukcji na allegro, całkiem sporo ofert (głównie od interesantów oferujących kwoty grubo poniżej wartości instrumentu, lub rozmyślających się w kluczowym momencie), zero konkretów - normalka. Zależało mi zarówno na czasie jak i pieniądzach, dlatego postanowiłem ogłosić się na zagranicznych forach basowych. Talkbass odpadł na wstępie. By móc dać ogłoszenie na tym forum, trzeba im "posmarować". Zamiast tego ogłosiłem się na Basschat.co.uk, gdzie po założeniu stosownego tematu pojawia się opcja zapłaty pewnej kwoty, jednak nie jest to obowiązkowe, lecz po prostu "mile widziane". W temacie zaznaczyłem, że nie jestem zwolennikiem PayPal (słyszałem różne nieciekawe historie o znikających pieniądzach) i że preferuję przedpłatę na konto bankowe. Oczywiście jest to ryzykowna opcja dla kupującego, jednak jak się okazało, łatwo natrafić tam na ludzi wierzących w człowieka Wink. Nabywca przelał mi należność za bas + koszt przesyłki na konto, a ja natychmiast po zaksięgowaniu przelewu wysłałem gitarrę. Teraz ważna kwestia - kurier. UPS zdecydowanie zbyt mocno wycenia swoje usługi. Zaśpiewali mi coś koło 600zł. DPD nie obsługuje osób prywatnych. Ale za to DHL stanął na wysokości zadania. Za przesyłkę z ubezpieczeniem zapłaciłem 350zł. Do Belgii dotarła po 3 dniach.
Podsumowując, gdybym opierał się tylko na allegro, pewnie cały czas męczył bym się ze sprzedażą, a tak basik zmienił nabywcę po 2 tygodniach od ogłoszenia się na zagranicznym forum. Z tego co zaobserwowałem, sprzedałbym go jeszcze szybciej, gdybym nie był z tzw. "bloku wschodniego".. Wink Polecam wszystkim sprzedaż gratów za granicę.

RE: Sprzedaż basu za granicę - SUVV - 12-02-2010

Dobrze że opisałeś sytuację i podałeś info o kurierach. Wiele osób może z tego skorzystać... No i gratuluję udanej transakcji Wink

RE: Sprzedaż basu za granicę - barabas - 12-02-2010

(10-17-2010, 09:34 PM)zwinny napisał(a): ...Oczywiście jest to ryzykowna opcja dla kupującego, jednak jak się okazało, łatwo natrafić tam na ludzi wierzących w człowieka Wink...

Będzie lekki offtop. Masz rację, pamiętam jak kupowałem z Anglii paczkę Trace Elliot i to ja zamawiałem kuriera, żeby ją stamtąd odebrał. Sytuacja była taka, że kurier był zamówiony na daną godzinę a na kilka godzin przed odbiorem okazało się, że sprzedającego, ani nikogo z jego rodziny nie będzie wtedy w domu. Mieliśmy dobry kontakt mailowy i napisał mi od razu, że wystawi po prostu paczkę przed dom, a kurier sam ją weźmie. Jakoś nie wyobrażam sobie podobnej sytuacji u nas w PolsceWink

RE: Sprzedaż basu za granicę - Doman - 04-01-2014

Temat już dość stary, ale odświeżam.
Generalnie za namową obserwacji będę spylał basy zagramanicę, i chciałem się spytać czy macie może jeszcze jakieś porady, oprócz użyj PayPala. mrgreen

RE: Sprzedaż basu za granicę - sledz - 04-01-2014

Za dziesiątki rzeczy płaciłem paypalem jako gift albo przelewem bankowym, zupełnie w ciemno, i nikt mnie nigdy nie wychujał. Sprzedałem też kilka nietanich rzeczy w ten sposób i nigdy nie było problemu. Ty sprzedajesz, więc jesteś bezpieczny. Jeśli pytasz o poradę to Ci poradzę - przyjmij kesz bezpośrednio na konto i pryskaj na Dominikanę!

No właśnie pare razy mi tak na ebaju usa zrobili i do tej pory sie z nimi pultam. :/

(04-01-2014, 11:35 AM)Doman napisał(a): No właśnie pare razy mi tak na ebaju usa zrobili i do tej pory sie z nimi pultam. :/

No to przynajmniej wiesz, żeby szukać ich na Dominikanie mrred

To wszystko zenek spawacz, jestem tego pewien. mrgreen

A bardziej merytorycznie to w kwestii transportu polecam kurjerzy.pl, maxkurier.pl i pack4you.pl - wysyłka gitary w Europie to +- 30-40€ przez takiego brokera.

RE: Sprzedaż basu za granicę - mSz - 04-01-2014

Pewnie wiekszosc ludzi na forum to wie, ale i tak sie wypowiem mrgreen

Polecam tutaj sprzedawac http://basschat.co.uk/forum/19-basses-for-sale/

A najlepiej to podeslij basy do mnie, a ja wszystko zalatwie mrgreen