Rozmagnesowywanie się Pick-upów z wiekiem - co i jak? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Rozmagnesowywanie się Pick-upów z wiekiem - co i jak? (/thread-4574.html) Strony:
1
2
|
Rozmagnesowywanie się Pick-upów z wiekiem - co i jak? - unclefucker - 12-16-2013 (12-16-2013, 12:18 PM)groza napisał(a):(12-16-2013, 12:17 PM)unclefucker napisał(a): To jest pierwszy ntb jakiego posiadam. Takiego białaska zawsze chciałem mieć a co do tego plastiku, to tak jak napisałem, na początku strasznie mnie to uderzyło, ale po jakimś miesiącu zrozumiałem, ze tak własnie ma być. Po prostu oferuje inny sound niż fender. Jeden to przegryzie inny nie (12-16-2013, 12:20 PM)Alfik napisał(a): Załóż Pan Dimarzio - IMO najlepsze pickupy do spectora z resztą z takimi go wymyślili Dokładnie tak też zamierzam, mam Dimarzio P z 70tych lat, tylko musze jesazcze J kupić. Zastanawiam się jeszcze czy by nie kupić zestawu Delano humbuckerów P + J, chce pobawić się tym wiosłem i obczaić różnice na różnych piskupach.. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - OMSON - 12-16-2013 (12-16-2013, 12:28 PM)unclefucker napisał(a): Dokładnie tak też zamierzam, mam Dimarzio P z 70tych lat, A czy to nie jest tak, że magnesy tracą swoje właściwości z czasem (w sensie, że jak stary, to niekoniecznie zaleta)? RE: Tajna Melina of Spector B-hood - unclefucker - 12-16-2013 (12-16-2013, 12:41 PM)OMSON napisał(a):(12-16-2013, 12:28 PM)unclefucker napisał(a): Dokładnie tak też zamierzam, mam Dimarzio P z 70tych lat, Może i tak być, ale nie zamierzam kupować nowego, wole wykorzystać to co mam RE: Tajna Melina of Spector B-hood - zwinny - 12-16-2013 żeby magnes się rozmagnesował, to naprawdę trzeba się postarać. a nawet jeśli coś by było nie tak, to zawsze można je namagnesować chyba, c'nie? RE: Tajna Melina of Spector B-hood - OMSON - 12-16-2013 (12-16-2013, 01:20 PM)zwinny napisał(a): żeby magnes się rozmagnesował, to naprawdę trzeba się postarać. a nawet jeśli coś by było nie tak, to zawsze można je namagnesować chyba, c'nie? Wydaje mi się, że to jest proces "starzenia się", a nie kwestia starania... Mogę się mylić. Czy można namagnesować? Być może, ale raczej w warunkach fabrycznych... Pytanie, czy jest to opłacalnie? RE: Tajna Melina of Spector B-hood - zakwas - 12-16-2013 Pierwsze pytanie, to czy jest to słyszalne. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - Alfik - 12-16-2013 (12-16-2013, 01:57 PM)zakwas napisał(a): Pierwsze pytanie, to czy jest to słyszalne. jest dlatego wymieniam wszystkie stare pickupy fendera na nowe na starcie z definicji... RE: Tajna Melina of Spector B-hood - zakwas - 12-16-2013 To teraz proszę o to: jak? W jaki sposób to się objawia, po czym poznać, że pickup ma stary magnes? EDIT: Kurwa, nie zauważyłem, że to spectorowy temat. Nie zrobiłem tego specjalnie, serio mnie to interesuje, a nie mam jka porównywać takich rzeczy. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - Maciejeq - 12-16-2013 Może to kiepski przykład, ale ja w Mayi słyszałem to na zasadzie masakrycznych szumów (nawet z odkręconmi obydwoma pickami na max) i wyjątkowo niskiego poziomu wyjściowego. Chociaż pewnie Alf zna i inne objawy. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - zwinny - 12-16-2013 o, to ciekawe, w takim razie może powinienem się temu przyjrzeć w moim basie rocznik '78 kurde, w życiu bym nie pomyślał, że magnes może tak szybko stracić swoje właściwości. chociaż nie słyszę niczego niepokojącego. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - WoRW - 12-16-2013 (12-16-2013, 02:14 PM)zakwas napisał(a): To teraz proszę o to: jak? Musisz czekać 30 lat, aż Twoje pickupy się postarzeją. Ew. poczytać sobie jakiś wykład z fizyki na ten temat. Możesz posłuchać starych nagrań i porównać ich brzmienia do nadal istniejących basów z tymi samymi pickupami. Możesz też przeczytać post Błażeja, jeśli się zdecyduje go napisać - ale jemu uwierzysz tylko jeśli masz słaby charakter. RE: Tajna Melina of Spector B-hood - Maciejeq - 12-16-2013 (12-16-2013, 02:20 PM)zwinny napisał(a): o, to ciekawe, w takim razie może powinienem się temu przyjrzeć w moim basie rocznik '78 kurde, w życiu bym nie pomyślał, że magnes może tak szybko stracić swoje właściwości. chociaż nie słyszę niczego niepokojącego. Możliwe, że do Mayi pakowali większy chłam niż do Greco, więc ja bym się tak bardzo nie sugerował RE: Tajna Melina of Spector B-hood - Alfik - 12-16-2013 (12-16-2013, 02:14 PM)zakwas napisał(a): To teraz proszę o to: jak? Mam sample... Będą próbki nowe pickupy vs rocznik 83 oczywiście można powiedzieć że to inne pickupy ale... różnice są powtarzalne a parametry pickupów bardzo podobne. Niestety usłyszysz różnicę jedynie jeśli masz słaby charakter... Po za tym może to mieć formę forumowego spisku - na szczęście zostanie on zdemaskowany przez naszego demaskatora Omsoniego Omsonrewicza RE: Rozmagnesowywanie się Pick-upów z wiekiem - co i jak? - Fabian - 12-16-2013 Mi sie wydaje, ze sygnal jest wtedy slabszy i sound 'okraglejszy', mdly. Mialem stare DiMarzio w JB 73. Podobalo mi sie jak gadalo, ale brakowalo im troche 'mocy', takiego, jebniecia. RE: Rozmagnesowywanie się Pick-upów z wiekiem - co i jak? - herp - 12-16-2013 (12-16-2013, 02:38 PM)Fabian napisał(a): Mi sie wydaje, ze sygnal jest wtedy slabszy i sound 'okraglejszy', mdly. Mialem stare DiMarzio w JB 73. Podobalo mi sie jak gadalo, ale brakowalo im troche 'mocy', takiego, jebniecia. Te dimarzio nadal w tym jazzie są, ale jeśli mu brakuje jebnięcia, to ja nie wiem...Chyba zaniżam swoje wymagania brzmieniowe. |