basscity.eu
Chmielowski Basses - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Chmielowski Basses (/thread-5476.html)

Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 07-13-2014

Wlasnie zlozylem na probe pierwszego headlessa z grafitowym gryfem. Decha ma taki ladny , prosty rysunek sloi , ze az nudno ... Moze ten bas powinien byc bialy ?

[Obrazek: proba1_zps70ea1aca.jpg]

RE: Chmielowski Basses - zwinny - 07-13-2014

złoty osprzęt, więc obowiązkowo biały, potem tylko znaleźć jakiegoś mudżina i jazda! Big Grin
a tak poważnie, to jestem bardzo ciekaw tego basu. fajnie, że wreszcie jakaś oryginalna konstrukcja, mam już lekki przesyt jazzami.

RE: Chmielowski Basses - Dex - 07-13-2014

Jak będzie biały lub czarny to poproszę info z ceną etc na priv Smile

RE: Chmielowski Basses - Maciejeq - 07-13-2014

Oczywiście że biały! Sam bym takiego basu nie chciał, ale może natrafi się jakiś cygan mrgreen

Zenku, czy wysyłasz swoje wytwory na stary kontynent?

RE: Chmielowski Basses - Sebastian-J - 07-13-2014

Całkowicie nie mój klimat, ale ogólny szacun.
Wszyscy wiedzą dlaczego. Smile

RE: Chmielowski Basses - papkin - 07-14-2014

(07-13-2014, 04:24 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Wlasnie zlozylem na probe pierwszego headlessa z grafitowym gryfem. Decha ma taki ladny , prosty rysunek sloi , ze az nudno ... Moze ten bas powinien byc bialy ?

[Obrazek: proba1_zps70ea1aca.jpg]

wykonanie bajka,Emotka_2497 niestety dalekie klimaty od moich...

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 07-14-2014

(07-13-2014, 06:14 PM)zwinny napisał(a): złoty osprzęt, więc obowiązkowo biały, potem tylko znaleźć jakiegoś mudżina i jazda! Big Grin
a tak poważnie, to jestem bardzo ciekaw tego basu. fajnie, że wreszcie jakaś oryginalna konstrukcja, mam już lekki przesyt jazzami.

Jazzy to osobna historia...

(07-13-2014, 06:23 PM)Dex napisał(a): Jak będzie biały lub czarny to poproszę info z ceną etc na priv Smile

Zaraz wysle maila....

(07-13-2014, 06:25 PM)Maciejeq napisał(a): Zenku, czy wysyłasz swoje wytwory na stary kontynent?

No wlasnie . W tym roku cala historia sie odwrocila , mam dystrybutora na Europe i we wrzesniu idzie pierwszy transport . Plany sa ambitne , zobaczymy jak to wyjdzie. Nie mam praktyki w wysylaniu z takiego zadupia jak Dominikana ale wszystko jest juz zalatwione.
Oprocz headlessow z grafitowymi gryfami (piatki i czworki) bedzie jeden obrzyn calkowicie drewniany i kilka moich konstrukcji "z glowa".
Przygotowywuje rowniez cala serie jazzow w roznych konfiguracjach.
Korpusy z roznych drewienek , lakier transparentny i kolorowy. Rozne pozycje pickow ( bridge lata 60-te , 70 -te lub MM jak kto chce) . Nitro , poliurethan , aged . Z komorami akustycznymi albo bez. Gryfy klejone na rozne sposoby , z dodatkowym progiem "e" lub normalne, podstrunnice klon , heban , palisander itd itd. Rozne wymiary progow.
Zrobilem zdjecie w warsztacie :

[Obrazek: P_20140713_233759_zps51bf020e.jpg]

Na stole korpus z jiquitiby , do zdjecia wsadzilem stara szyjke Warmotha , plytke perlowa i mostek Fendera.

Ponizej kilka innych korpusow. Na wierzchu mahon Andiroba , srodek mahon Khaya z komorami akustycznymi i topem z klonu i dolna rowniez Andiroba. Gryf , ktory widac klejony jest z mahoniu i zebrano , podstrunnica klonowa , siodelko kosc.

[Obrazek: P_20140713_235351_zpsc67ded96.jpg]

Gryf zebrano i korpus z klonowym topem byl specjalnym zamowieniem i jest juz sprzedany.
Idea jest miec do dyspozycji rozne korpusy i gryfy , tak aby kazdy mogl sobie wybrac komplet , ktory mu pasuje. Naturalnie pomysl nie jest nowy bo firmy takie jak Warmoth robia to od setek lat ale mam wspaniale drewna do dyspozycji i szkoda bylo by tego nie wykorzystac.

Papkin , Sebastian , Dzieki

RE: Chmielowski Basses - Swits - 07-14-2014

Jeżeli potrzebujesz transportu morskiego lub lotniczego - służę pomocą.

RE: Chmielowski Basses - Alfik - 07-14-2014

Gratulacje dla Zenka!
Podoba mi się taka idea custom shopu.

Jak tam z jesionem i olchą na dominikanie?

RE: Chmielowski Basses - pinio - 07-14-2014

Piękne, gratulacje. Jak gada jazz z komorami w porównaniu do takiego bez?

RE: Chmielowski Basses - quniq - 07-15-2014

Zenek, napisz swoją historię, zainteresowałeś mnie swoją osobą.

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 07-16-2014

(07-14-2014, 06:01 PM)Swits napisał(a): Jeżeli potrzebujesz transportu morskiego lub lotniczego - służę pomocą.
Dzieki , skontaktuje sie z Toba. Transport jest najwiekszym problemem.

(07-14-2014, 08:09 PM)Alfik napisał(a): Gratulacje dla Zenka!
Podoba mi się taka idea custom shopu.

Jak tam z jesionem i olchą na dominikanie?

Niestety europejskie drewienka oprocz klonu sa niedostepne.

(07-14-2014, 08:37 PM)pinio napisał(a): Piękne, gratulacje. Jak gada jazz z komorami w porównaniu do takiego bez?

Tez jestem ciekaw , jeszcze w tym tygodniu bedzie wiadomo. Miedzy innymi celem calego eksperymentu jest poznanie zaleznosci miedzy drewnami , detalami konstrukcyjnymi , hardware , pickami itd. Np. widze bardzo wyrazne roznice miedzy roznymi rodzajami mahoniu. Korpus Khaya brzmi inaczej z tym samym gryfem niz z Andiroby. Musze znalezc mozliwosc nagrywania , zeby kazdy mogl sie przekonac na wlasne uszy jakie sa roznice...

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 07-16-2014

Przepraszam za post po poscie ale chcialem pokazac jeszcze deske jazza dzisiaj skonczona , gotowa do szlifowania.
Strasznie trudno oddac na zdjeciach prawdziwy kolor i uslojenie tak jak jest w rzeczywistosci...

[[Obrazek: P_20140716_125845_zps1a34c052.jpg]

[Obrazek: P_20140716_124938_zps182311c9.jpg]

RE: Chmielowski Basses - zakwas - 07-16-2014

Na pierwszym zdjęciu w tle, nieudane gryfy. mrgreen

RE: Chmielowski Basses - maczos - 07-17-2014

joł... kurde niesamowity progres od czasu jak widziałem twoją basówkę ostatni raz Smile