basscity.eu
Akcja strun a brzmienie - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Akcja strun a brzmienie (/thread-5767.html)

Strony: 1 2

Akcja strun a brzmienie - amor_priv - 09-18-2014

Witam.
Jak wiadomo, istnieje mit o akcji strun, że im niżej, tym lepiej. Jednak jak mi znajomy ustawił akcję bardzo nisko, to nie dość, że struny brzęczały, co można jeszcze było znieść, to w dodatku przy mocniejszym graniu (nawet nie musiało to być bardzo mocno, wystarczyło trochę mniej delikatnie), a już mi struny waliły o progi, co w czasie gry powodowało niechciane stuki. Jak sobie z tym radzić?

RE: Akcja strun a brzmienie - Krulik - 09-18-2014

(09-18-2014, 01:00 PM)amor_priv napisał(a): Witam.
Jak wiadomo, istnieje mit o akcji strun, że im niżej, tym lepiej. Jednak jak mi znajomy ustawił akcję bardzo nisko, to nie dość, że struny brzęczały, co można jeszcze było znieść, to w dodatku przy mocniejszym graniu (nawet nie musiało to być bardzo mocno, wystarczyło trochę mniej delikatnie), a już mi struny waliły o progi, co w czasie gry powodowało niechciane stuki. Jak sobie z tym radzić?

Stuki, puki, brzęki są zawsze wypadkową setupu instrumentu (wysokość strun nad progami, relief gryfu oraz wysokość pickupów) i siły Twojego ataku. Musisz po prostu znaleźć odpowiadającą Ci konfigurację. Czasami zajmuje to chwilę czasu, a przyjemność i łatwość grania na wygodnie ustawionym instrumencie bywa zaskakująca.

Dodatkowo pamiętaj, że zwłaszcza wysokość strun nad progami potrafi wpływać na "rodzaj" brzmienia. Niektórzy lubią efekt "klekotania", ale patrz wyżej - to znowu wypadkowa ustawień całego instrumentu oraz ataku.

Generalnie - na tym forum, w sieci, na YouTube znajdziesz mnóstwo poradników jak ustawić gitarę. Dodatkowo za niewysoką opłatą zrobią Ci to profesjonaliści. Jeśli nie masz dwóch lewych rąk to na pewno sobie poradzisz.

RE: Akcja strun a brzmienie - yarzenioova - 09-18-2014

Wyjmij przystawki,powinno pomóc,struny pewnie uderzaja o nadbiegunniki przystawek,ale instrument moze zaczac grac ciszej.

Albo podnies akcje i po problemie,fizycznie nie da sie zniwelowac brzeczenia i stukania inaczej,no chyba ze mozesz zastosowac PLEK,kazdy bas m swoj limit akcji gdzie w pewnym miejscu brzeczenie bedzie nagminne.

Takze,podnies akcje,obniz pickupy,dostosuj sile grania do wymogow basu,albo po prostu kup sobie pianino bo nie ma problemow z podstrunnica.

RE: Akcja strun a brzmienie - amor_priv - 09-18-2014

No bo zastanawia mnie, że na przykład ten gościu gra na prawdę mocno, a nic mu nawet nie stuknie:

https://www.youtube.com/watch?v=FDKDdVilQT4

Ja gram delikatniej a mam stuki

RE: Akcja strun a brzmienie - bartoshek - 09-18-2014

Puść akcję do specyfikacji Drozda, Fenderowskiej albo Mateusza z wątku w CM i zobacz, co wtedy będzie się działo

Nie rozumiem z tego ostatniego posta ani słowa

RE: Akcja strun a brzmienie - yarzenioova - 09-18-2014

Gosc z yt gra na wysokosci przystawki,niedaleko mostka,mogloby byc gorzej miedzy przystawkami.Akcji jakiejs super niskiej nie ma,a przystawki pewnie wkrecone ile trzeba na jego atak.Struny tez chyba nie sa jakies super nowe wiec i elastycznosc mniejsza niz na calkiem nowych.
Jest cala masa skladowych.Setup,atak,wyczucie,dynamika,artykulacja.Jak to osiagniesz bedzie gralo jak powinno.

RE: Akcja strun a brzmienie - paka - 09-18-2014

Jeśli gitara ustawiona jest bardzo nisko (i da się ją ustawić w taki sposób, bo czasem podstrunnica jest wypaczona, progi są nierówno wyszlifowane itp.) to niesie to za sobą wiele możliwości artykulacyjnych i brzmieniowych. Trzeba mieć jednak wzmacniacz, który reaguje na artykulację. No i tutaj zachodzi potrzeba posiadania wzmacniacza z przynajmniej lampowym przedwzmacniaczem. Przede wszystkim trzeba nauczyć się kontrolować taką akcję w świadomy sposób, słuchać jak na grę z różną siłą reaguje wzmacniacz.

Na prawidłowo ustawionej lampie przy delikatnej grze otrzymujemy czyste, tłuste brzmienie. Natomiast przy mocniejszym ataku wszystkie brzdęki i brudy zamieniają się w piękny przester, którego siłę regulujemy artykulacją. Samemu trudno do tego dojść, ponieważ wiele osób grających do tej pory tylko na wzmacniaczu tranzystorowym po prostu zatyka lampiaka i brzmienie jest po prostu brzydkie. Trzeba posłuchać kogoś kto umie to robić żeby zrozumieć. Ale jeśli ktoś opanuje sztukę dobierania artykulacji do tego co chce wyciągnąć ze wzmaka - brzmi to genialnie. Warto posłuchać jak robią to najlepsi.

http://youtu.be/jWSMgQl1-5w?t=1m38s Mateusz ma bardzo nisko ustawiony bas, na załączonym fragmencie gra z taką siłą, że struny delikatnie muskają progi wydając brzdęk i fretbuzz dający lampie się przesterować.

Z góry mówie, że to bardzo trudne.

(09-18-2014, 01:37 PM)amor_priv napisał(a): Nie rozumiem z tego ostatniego posta ani słowa

mrgreen

Kolega ustawił Ci akcję - może pod swój atak i oczekiwania brzmienia.

Ustaw na początek akcję jak Mateusz napisał. Będziesz miał punkt referencyjny. Jak będzie brzęczało na tym ustawieniu to trzeba szukać dalej.

Są jeszcze w sieci manuale Jerzego Drozda. Dobry setup neutralny jest też w instrukcjach do basów Fendera

(09-18-2014, 01:43 PM)paka napisał(a): Jeśli gitara ustawiona jest bardzo nisko (i da się ją ustawić w taki sposób, bo czasem podstrunnica jest wypaczona, progi są nierówno wyszlifowane itp.) to niesie to za sobą wiele możliwości artykulacyjnych i brzmieniowych. Trzeba mieć jednak wzmacniacz, który reaguje na artykulację. No i tutaj zachodzi potrzeba posiadania wzmacniacza z przynajmniej lampowym przedwzmacniaczem. Przede wszystkim trzeba nauczyć się kontrolować taką akcję w świadomy sposób, słuchać jak na grę z różną siłą reaguje wzmacniacz.

A nie jest po prostu tak, że jak grasz mocniej to jest głośno, a jak delikatniej to za cicho?
Aha. Znalazłem jakiś pdf Jerzego Drozda, ale po angielsku. Coś tam rozumiem, ale nie wszystko. Są po polsku?

Jak za mało odkręcisz volume może się tak stać. Dlatego należy tego unikać i Vol odkręcać odważnie mrgreen

RE: Akcja strun a brzmienie - ****** - 09-18-2014

Kup sobie EBS Multicomp.

(09-18-2014, 01:55 PM)bartoshek napisał(a): Jak za mało odkręcisz volume może się tak stać. Dlatego należy tego unikać i Vol odkręcać odważnie mrgreen

A wtedy jak uderzę mocniej to będzie za głosno?Big Grin

Nie. Wtedy brzmieć zacznie mrgreen
(09-18-2014, 01:54 PM)amor_priv napisał(a): Aha. Znalazłem jakiś pdf Jerzego Drozda, ale po angielsku. Coś tam rozumiem, ale nie wszystko. Są po polsku?

Zobacz tego linka co podałem

dzięki Panowie za pomoc. na Was zawsze można liczyćSmile