basscity.eu
Panowie studio - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Panowie studio (/thread-584.html)

Strony: 1 2

Panowie studio - rafal12121 - 01-17-2011

Witam.
W związku z tym, że jutro nagrywam swoje partie...mam pytanie Smile
Struny zakładać dziś wieczorem czy jutro rano - bezpośrednio przed nagrywaniem???
Chodzi mi o to czy po prostu gitara nie będzie mi się rozstrajała jak bezpośrednio przed nagrywaniem założę struny...
Jak u was to wygląda???
Jeżeli temat był - wielkie sory...widocznie nie było na tyle jasnych odpowiedzi... Smile

RE: Panowie studio - groza - 01-17-2011

Dzień dobry.

Jeśli je prawidłowo (o dziwo można też nieprawidłowo) nałożysz i trochę rozciągniesz to możesz zmienić na 10 minut przed nagrywaniem. Robiłem tak wiele razy w studio i milion razy przd koncertem i nie było problemu ze strojeniem ani razu. Ale jak masz spinę, to zmień dzień wcześniej - raczej przez noc soundu nie stracą Smile

RE: Panowie studio - Burning - 01-17-2011

ja zmieniałem nie raz w trakcie sesji nagraniowej, więc imho możesz założyć, nastroić, rozciągnąć, nastroić - gotowe Smile
operacja trwa 10minut i wszystko działa Smile

Bur - mam to samo. Ostatnio mi w 1 dzień grania i 1 dzień pilotowania perkusiście poszło 6 kompletów strun. No ale to były 4 basy.

A - tylko koniecznie sprawdzaj strój między numerami czy tam jak nagrywasz, co zwrotkę. I ważne by wszyscy się do tego samego tunera stroili. W teori nie powinno być różnicy, w praktyce - są.

RE: Panowie studio - rafal12121 - 01-17-2011

Dzięki Panowie Smile
Pomyślę nad tym jeszcze...bo faktycznie lepiej by było założyć dzień przed (wieczorem) i w studiu mieć spokojną głowę... Big Grin
@Groza : dzięki za rady.... Wink

A ile numerów nagrywasz?

groza - 1kpl na 4h w studio na Roto, to i tak długo Smile D'addario mi siadały po 2,5h, ErnieBalle niewiele dłużej

co do strojenia to wczoraj mielismy taki problem - bas mi fałszuje. Sprawdzamy strojenie - działa.
Podłączylismy do tunera na którym stroili gitarule i zadziałało!

No to jak u mnie. Ostatnio na jednym basie nagrałem 3 numery - czyli jakieś 2h grania. Przy trzecim już słyszałem, że struny zaczynają zdychać, ale akurat numer grałem tylko na gryfowym z lekkim fuzzem i taki sound się sprawdził.

Z tunerem ważna rzecz - ktoś przestawi z 440 na 438 i może być problem...

groza - ja jeden numer na nowe sphere zagrałem na ponad 5godzinnych strunach, dół był już bardziej kapciowaty, ale grałem kostka na samym P w Spectorze i do tego numeru sie fajne "chrum" z tego zrobiło.
Ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę.

RE: Panowie studio - rafal12121 - 01-17-2011

panowie, 12 kawałków nagrywam na 1 kpl strun Big Grin na Ernestach.. Wink
odpowiednio sobie podobieram kawałki do brzmienia - w nie których jest wskazane by był kapeć... Big Grin i bedzie git Wink

RE: Panowie studio - gsb - 01-17-2011

(01-17-2011, 10:35 AM)Burning napisał(a): groza - 1kpl na 4h w studio na Roto, to i tak długo Smile D'addario mi siadały po 2,5h, ErnieBalle niewiele dłużej

Burn, myj rece jak sie pocą :-) ja co pol godziny nagrywki zawsze mylem łapy i nawet jak sesja trwala kilka (3) dni to nie odnotowalem zeby cokolwiek siadalo w brzmieniu.

spróbuję następnym razem. ale przed graniem zawsze myję i przecieram szmatką po graniu jak idę po kawę czy coś, ale nie wpadłem by co pół godziny kiwać do kibla.

gsb - myłem, ale nagrywałem w lipcu, gdy było ponad 30stopni ;P a poza tym ty nie masz J przy mostku, na samym P faktycznie różnica niewielka.

RE: Panowie studio - gsb - 01-18-2011

Ja mysle, ze podczas takiego krotkiego czasu JEDYNE co oslabi struny to wlasnie pot-brud na nich i nic innego, takze trzeba na to zrwocic uwage...

RE: Panowie studio - rafal12121 - 01-19-2011

Bez zbędnego pitolenia nagrałem 12 numerów na jednym secie strun...wszystko wszędzie brzmi zarąbiście... zero kapcia.. Wink jest git.