basscity.eu
Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu (/thread-6312.html)

Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Ukasz - 02-13-2015

Czołem,

czatuję aktualnie ze znajomym i debatujemy nt skażenia cyfrą Sansampa Programmable Rolleyes

Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na ten temat?

Czy Sans BDDI brzmi lepiej od Programmable? Czy słychać to gołym uchem, czy jest dopiero wyczuwalne w studio?

Czekam na odpowiedzi,
czołem! Emotka_2403

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Mateusz - 02-13-2015

ja nie slyszalem roznicy.

Cyfrowo są tylko sterowane potencjometry takze sygnal przez caly tor jest analogowy.

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - mazdah - 02-13-2015

Zgadzam się z Mateuszem. Nie powinno być żadnej słyszalnej różnicy. Jeżeli jest, to wynika z ustawień potencjometrów - te cyfrowe nieraz trzeba "wyzerować" dając na maksa w lewo i w prawo przed ustawieniem.

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Alfik - 02-13-2015

Robiliśmy kiedyś testy jeszcze w sklepie u Hołdysa. Było tam obecnych z dziesięć osób w tym kilka dość dobrze znających się na rzeczy i wszyscy zgodnie orzekli, że stary BDDI brzmiał lepiej niż programable. Mogła to być kwestia, tych konkretnych egzemplarzy... przyczyny mogły być też inne - nie wiem, czy ich konstrukcje są dokładnie identyczne...

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Ukasz - 02-13-2015

Możesz dokładniej określić, na jakiej zasadzie brzmiał lepiej? Spotkałem się ze zdaniem, że programowany zajeżdża cyfrą?!

Mówiąc stary BDDI masz na myśli tego z jednym pstryczkiem?

Miło, gdyby odezwał się ktoś ogarniający elektronikę jak pinio Smile

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - tapczan - 02-14-2015

Robiłem kiedyś bezpośrednie porównanie na moich gratach w kontekście gry zespołowej.
Gałki ustawiałem identycznie na obu kostkach i grałem z kolegami fragmenty utworów, w których używałem sansampa.
Różnice są, ja zauważyłem dwie.

Pierwsza - podbicie sub-basu w wersji jedno-przyciskowej. Efekt subtelny, ale w grze zespołowej mi przeszkadzał. Zacząłem kombinować i okazało się, że nie dało się tego pozbyć pokrętłem Bass sansampa - musiałem radykalnie zdjąć 30hz na piecu żeby to ogarnąć. Przy grze samemu efekt prawie niezauważalny jednak w grze zespołowej bardzo kotłowało się w dole. Miałem wrażenie ogólnego hałasu i utraty klarowności zespołu jako całości. Na programowalnym było ok bez kombinowania z ustawieniami na piecu.

I tutaj dochodzimy do drugiej różnicy - zestrojenie EQ. Przy okazji próby eliminacji nadmuchanego sub-basu odniosłem wrażenie, że zastosowany filtr Bass w standardowym BDDI nie jest filtrem półkowym. Jego dolna granica regulacji kończy się gdzieś (na moje ucho) w okolicach 35Hz i na głośność wszystkiego co jest poniżej tej częstotliwości z poziomu kostki mamy wpływ tylko Gainem i Volumem. W programowalnym regulacja Bass (znów na ucho) idzie prawdopodobnie do samego dołu - prawdopodobnie, bo moje kolumny nie schodzą poniżej 30Hz a nie miałem możliwości nagrania próbek w takiej jakości, żeby móc sprawdzić to miarodajnie na nagraniach.

Dodatkowo odniosłem wrażenie, że pokrętło Treble w programowalnym łapie jakby trochę szerszy zakres częstotliwości od dołu, łapiąc nieśmiało odrobinę górnego środka. W standardowym Treble to sama góra. To już mi burdelu brzmieniowego nie robiło w zespole, odrobinkę zmieniał się charakter przesteru po prostu - wedle gustu.

RE: Sansamp Programmable vs Sansamp BDDI - różnice w brzmieniu - Ukasz - 02-17-2015

Dzięki wielkie tapchan za szeroką odpowiedź. Ciekaw jestem jak pinio i Alfik to skomentują.