basscity.eu
kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie (/thread-691.html)

Strony: 1 2

kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - dr Szelma - 03-07-2011

jak w temacie - ktos porownywal oba? a moze tylko jeden z nich? podzielcie sie wrazeniami Wink

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - TCS 5a - 03-08-2011

(03-07-2011, 11:28 PM)dr Szelma napisał(a): jak w temacie - ktos porownywal oba? a moze tylko jeden z nich? podzielcie sie wrazeniami Wink

Na dniach powinienem mieć TUX'a z serii Silver. Podzielę się wrażeniami.

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - OMSON - 03-08-2011

(03-07-2011, 11:28 PM)dr Szelma napisał(a): jak w temacie - ktos porownywal oba? a moze tylko jeden z nich? podzielcie sie wrazeniami Wink

Co zrobiłeś z Symetrixem? Smile

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - wajzner - 03-08-2011

witam

Miałem silvera na testach. Nie spasował, bo:
1) na zerowych ustawieniach, sygnał z basu był już wzmacniany
2) przy minimalnych ustawieniach kompresja była zbyt mocna, aż nienaturalna.
3) szumiał (na dołączonym zasilaczu impulsowym)

Chciałem go kupić, ale musiałem zrezygnować. To nie to.

pozdrawiam
wajzner

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - dr Szelma - 03-08-2011

OMSON - uciekam od racka, symetrix na sprzedaz - zobacz KSZ i allegro Wink

wajzner - tez mam podobne odczucia do Ciebie, tylko ja testowalem wersje czarna... masz jakies inne pomysly zatem w zakresie kompresorow? ma byc naturalny, nienachalny, jak najbardziej transparentny i nie szumiec - taki symetrix 501 ale w kostce Wink

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - wajzner - 03-08-2011

witam

Zrezygnowałem na razie z zakupu kompresora.
Poza TUXem zastanawiałem się nad BBE OptoStomp

Poczytaj tu:
http://basscity.eu/thread-58-post-47759.html?highlight=optostomp#pid47759

i w 'jaki sprzęt kupić' - choć tu niezły bajzel jest, he he

pozdrawiam
wajzner

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - benkai - 03-08-2011

MArkBass Compressore ma dobre opinie i fajnie brzmi moim zdaniem. Tylko że jest ogromny i na 12 V Smile

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - SUVV - 03-09-2011

Miałem BBE opto, bardzo przyzwoita zabawka. Niestety przyzwyczajenie i chęć zmian sprawiły, że jego miejsce zajął EBS.

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - dr Szelma - 03-09-2011

u mnie za kilka dni listonosz przyniesie brand new aphex pu Big Grin jednak z mojego riserczu wynika ze ta kostka jako jedyna spelnia moje wymagania... Wink bbe nie jest tak transparentny jak aphex wiec mimo wiekszego zakresu kompresji odpadl.

EDIT - dzwonilem do chlopakow z box electronix, jednak sama elektrownia kompresora sie te serie nie roznia od siebie - tu i tu ten sam schemat i te same komponenty, tylko 1) silver ma przybajerzona obudowe i 2) ma przelacznik ktory umozliwia dzialanie jako kostki albo jako limiter albo jako kompresor, gdzie black jest tylko kompresorem.

CZYLI : szumy i reszta wad wciaz pozostaje... szkoda ze polska firma nie zdaje egzaminu, bo o wiele chetniej wspomoglbym rodzimy biznes ale jakosc, jakosc panowie... ;/

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - TCS 5a - 03-09-2011

Dziś dotarł taurus tux SL.

Po krótkim teście:
1. zero szumów
2. co do wzmocnienia na zerowych ustawieniach: zasilacz w prawdzie jest 12V ale przetwornica sprawia że efekt pracuje na 24V co daje niezwykłą dynamikę, stąd takie wrażenie ( barwa pozostaje niezmieniona )
3. nie zgadzam się co do działającej kompresji przy level skręconym na 0, muusimy wziąć pod uwagę że kostka pracuje w dwóch trybach com/limit, my wybieramy co nam potrzeba.
4.w porównaniu z EBS, tux zostawił go daleko w tyle.

Polecam szczerze, zawodowy kompresor, pancerna konstrukcja i zasilacz w zestawie co nie zdarza się u konkurencji.

Pozdrawiam.

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - maciek_lukas - 03-09-2011

Osobiście używam Demeter Compulator Pro, jak na razie nie spotkałem lepiej grającego kompresora. Polecam

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - miklo - 03-09-2011

A stary vintage Carl Martin opto kompresor? Testował ktoś?

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - Majek - 03-09-2011

A ja się zapytam o T-Rex Squeezer. Porównywał ktoś z propozycjami z podobnej półki cenowej? Smile

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - paka - 03-09-2011

(03-09-2011, 09:04 PM)miklo napisał(a): A stary vintage Carl Martin opto kompresor? Testował ktoś?

nikt inny jak sam szelmitron

RE: kompresor Taurus TUX black & silver - opinie - SUVV - 03-10-2011

Majek... miałem squeezera... jak szybko kupiłem, tak szybko sprzedałem. Był do d***
Ważne! testowałem tylko jeden egzemplarz więc nie traktujcie tego jako wyrocznię, może z moim było coś nie tak, nie wiem...