![]() |
Janek Gwizdala (wszystko o... i znacznie więcej) - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Janek Gwizdala (wszystko o... i znacznie więcej) (/thread-726.html) |
Janek Gwizdala (wszystko o... i znacznie więcej) - WFoltynski - 04-04-2011 Czołem! Janek Gwizdala - IMO jeden z najbardziej inspirujących i oryginalnych basowych głosów w basowym świecie. http://en.wikipedia.org/wiki/Janek_Gwizdala Wiem, że więcej niż parę osób zna tą postać, a Ci którzy interesują się jazzem, fusion czy współczesną muzyką improwizowaną koniecznie powinni poznać. Jako, że ma polskie korzenie (choć po polsku nie mówi) i jako że jest to jeden z najbardziej inspirujących mnie basistów, chciałem pochwalić się, że na przełomie grudnia i stycznia udało mi się przeprowadzić z Jankiem dłuugi wywiad. Wywiad, wraz obszernym materiałem o Janku (też mojego skromnego autorstwa - obejmującym min. kilka krótkich transkrypcji) ukaże się na łamach prasy, dzięki uprzejmości Top Guitar/Top Bass - w numerze kwietniowym TB, który powinien trafić do kiosków chyba jakoś w tym tygodniu. ![]() Polecam wywiad, bo pytałem go w nim o to, czego zawsze mi w wywiadach z basistami/muzykami brakowało, czyli nie tylko bio/inspiracje ale i o to jak ćwiczyć i jak zrobić tak, żeby kiedyś grać z Mike Sterne'em ;P pozdrawiam i polecam, WF RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - the777 - 04-04-2011 Facet jest rewelacyjny. Poniżej namacalny dowód: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=6-W_f6KWHWA RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - Hubert - 04-04-2011 No, pięknie! Gratulacje! Chyba sobie nawet kupię tą prasę ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - WFoltynski - 04-04-2011 (04-04-2011, 07:28 PM)the777 napisał(a): Facet jest rewelacyjny. Poniżej namacalny dowód: no ba tu jest dla mnie kwintesencja jego stylu. Fraza, melodia, groove i przy tym niesamowita technika i kontrola nad harmonią. Co mnie bardzo cieszy, podobnie jak wielu wielkich (Wooten, Miller, Kennedy) mówi, żeby podczas grania solówek nigdy nie myśleć skalą tylko frazą i melodią - i za to go bardzo lubię. RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - groza - 04-04-2011 Cacy. A rozmawialiście o berecikach? ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - the777 - 04-04-2011 Bue. Właśnie sobie uświadomiłem że skubaniec ma piątkę (jak ja), ale z setem do szóstki bez niskiego B. Poza tym ta jego Fodera to extended scale... A chciałem porobić jego frazy... teraz będę musiał oszukiwać ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - WFoltynski - 04-04-2011 (04-04-2011, 08:03 PM)the777 napisał(a): Bue. Właśnie sobie uświadomiłem że skubaniec ma piątkę (jak ja), ale z setem do szóstki bez niskiego B. Poza tym ta jego Fodera to extended scale... No EADGC i 26 progów (menzura 33 cale), ale da się wytrzymać. Ja na przykład półtora roku temu pod wpływem Garrisona, Janka i Tony'ego Greya przestroiłem tak samo i jest czad. btw nowe świetne wideo z warsztatu Fodery na jego stronie. Chyba nikomu dotąd nie pozwolili na taki footage: http://members.videobasslessons.tv/documentaries/fodera-documentary/ @Groza: nie rozmawiałem bo w Polsze takich fajnych kaszkiejtów nie robiom i nie chciałem się zbłaźnić. Ale było za to o kebabach, żurku i innej bałkańskiej kuchni ;P RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - Brylant - 04-04-2011 (04-04-2011, 08:17 PM)WFoltynski napisał(a):(04-04-2011, 08:03 PM)the777 napisał(a): Bue. Właśnie sobie uświadomiłem że skubaniec ma piątkę (jak ja), ale z setem do szóstki bez niskiego B. Poza tym ta jego Fodera to extended scale... Jak to oglądam, to zaczynam rozumieć dlaczego Fodery są takie drogie ![]() ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - WFoltynski - 04-04-2011 (04-04-2011, 08:39 PM)Brylant napisał(a):(04-04-2011, 08:17 PM)WFoltynski napisał(a):(04-04-2011, 08:03 PM)the777 napisał(a): Bue. Właśnie sobie uświadomiłem że skubaniec ma piątkę (jak ja), ale z setem do szóstki bez niskiego B. Poza tym ta jego Fodera to extended scale... też miałem takie wrażenie - nie wiem, czy to "magia" NYC czy warsztatu Fodery, ale ludzie też jacyś tacy pozytywni, inni i nie cierpiący. pozdr! RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - Hubert - 04-04-2011 jak będę tam następnym razem, to ich odwiedzę i wyniosę im jakąś basówkę ![]() normalnie kocham Fodery! ![]() ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - groza - 04-04-2011 Wspaniała istoto! ![]() Uwielbiam wszelkie video z pracowni lutniczych - widziałem już chyba wszystkie jakie się dało odkopać na youtube. Piękna sprawa. Fajna manufakturka, nieduża w sumie i miło widzieć dwóch wodzów firmy dalej strugających basówki a nie siedzących za biurkiem. Rewelacyjny materiał był z - dużo większej - fabryczki Kena Smitha. Bardziej przemysłowo, bez dowcipów, ale efekty finalne równie przepiękne. RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - miklo - 04-04-2011 No piknie ![]() ![]() Pamiętam, jak się przestroiłeś. Dodawałeś też na liście takiego pana, jak Dominik DiPiazza i nawet jego numer z QueAlegria obskoczyłeś (Marie) ![]() ![]() RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - Mackie - 04-04-2011 podoba mi się sałnd Janka na sprzęcie TC i nie mogę się doczekać wywiadu! btw na jego stronie jak się poda maila to mamy dostęp do prawie 30 minutowej darmowej lekcji, fajny stuff tam gra, mądrze gada i trochę opowiada o swojej technice. czad! naprawdę kolo ma groove nieziemski, a będąc w temacie polecam gady Wam ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=iNM3xwgE9ZE MIAŻDŻY a dla chętnych zamieszczam lyricsy, jednak proszę o korektę bo nie jestem zbyt dobry z ang. Yo! Kod: they say that you're not good for me RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - motyx - 04-05-2011 Rejestrował się ktoś może na jego stronce ? Trochę drogo, ale może warto dla tych video lekcji ? RE: Janek Gwizdala (wszystko o... i chwalę się) - WFoltynski - 04-05-2011 (04-05-2011, 01:57 PM)motyx napisał(a): Rejestrował się ktoś może na jego stronce ? Trochę drogo, ale może warto dla tych video lekcji ? siema! ja wykupiłem quarterly jak jeszcze było. Generalnie trochę drogo. Bardzo fajny feedback. Lekcje raczej bym powiedział z gatunku "otwierające" nowe klapki", wynika z nich jak podchodzi do groove'u, improwizacji, co uznaje za ważne a co za mniej. W improwizacji nacisk raczej na jazzowy idiom i klimaty, w graniu groove'owym na ogólne historie - funk, soul, rock. Nie ma tradycyjnych, "szkółkowych" konkretów typu to, tamto, ta linia, taka owaka, ten dźwięk, choć jest całkiem rozbudowana sekcja dla początkujących z podstawami. Tylko bardziej jak i co ćwiczyć, czego słuchać, jak uczyć się grania solowego. Jeżeli jesteś uważnym czytaczem jego forum, to sporo z tych rzeczy już będziesz wiedział. Jeżeli nie - warto, bo wiele tam nowych rzeczy w stosunku do tradycyjnego postrzegania muzyki (np polskiego podejścia na niektórych akademiach, gdzie muzyków generalnie tresuje się do "ogrywania akordów" a nie grania mających muzyczna myśl solówek). ja mam mieszane uczucia - generalnie w stronę zadowolenia. Lekcje są super fajne, ale dla mnie to doświadczenie to jakby spojrzenie na jego filozofię gry i postrzeganie muzyki (z którym się zgadzam pewno w 90%). To co z tego wynosisz, to wiedza "jak pracować samemu", jak się rozwijać, na co zwracać uwagę. Jako że od 2 lat śledzę jego forum i podkast, na większość z tych rzeczy już natrafiłem. na pewno lekcje inspirują, a o to chodzi. W tej chwili warto się zarejestrować na ten miesiąc i i tak będziesz miał dostęp do obecnych już 70 lekcji i zobaczysz co w Jankowym basie piszczy. pozdr! |