![]() |
Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? (/thread-918.html) |
Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Maciejeq - 07-28-2011 Obywatele tego forum! Nękam się z małym problemem- jutro wyjeżdżam za granicę i mam wziąć ze sobą bas. Mam małego zonka pt jak go zabezpieczyć, by dojechał w całości i nic mu się nie stało. Macie doświadczenie z takimi przewozami? Wiem że Fabian wysyłał swoje basiątko w takową podróż. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że mam do swojego SRa twardy i sztywny case ( chyba z absu, na którym to nie raz siedziałem, a swoje 80kg ważę). Jakoś luzować struny? Robić coś z gryfem? Czy obejdzie się bez takich operacji? Będę jechał 24 godziny autobusem, z Polski do Francji (tak więc podejrzewam że to Polska będzie najgorszym odcinkiem z wybojami itd). Piszcie co byście zrobili, jak zabezpieczyli itd. Będę wdzięczny za pomoc ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - jb90 - 07-28-2011 Imo w trumnie mu nic nie będzie a i sznurki możesz poluzować (we Frąse se już nastroisz - tam chyba też mają tunery ![]() ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - groza - 07-28-2011 Nic nie musisz robić jeśli masz dobry case. Wysyłałem i dostawałem basy w kejsie nie raz i nigdy nic się nie stało - zazwyczaj docierały do mnie nawet nastrojone. Jak kupowałem nowe to dwa razy dostawałem bas w folii w tekturowym opakowaniu i też przeżyły. Jak jadę na jakieś granie np. 500km w jedną stronę to też nic się nie dzieje. Mam case taki prostokątny tkl - fajny, ale nie jest to jakiś flight case. Inna sprawa - przed wypadkiem tak czy inaczej normalny case niekoniecznie ochroni bas, od tego są np. Hiscoxy - no ale to inny temat i wypadków lepiej ogólnie jak nie ma. RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Hubert - 07-28-2011 jak wiozłem swojego Ibaneza z USA do Polski samolotem, to wrzuciłem go w case, poluzowałem strunki i dojechał w całości, bez najmniejszego uszczerbku ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - billbo - 07-28-2011 Najważniejsze, żeby bas w case'ie nie latał. Jeżeli nie jest dopasowany, to do wysyłki owinąłbym główkę pianką/bąbelkami i podłożył coś wokół korpusu tak, żeby miał dość sztywno. Jeżeli to ma być autobus, to dałbym spokój. Miałem kiedyś ibanez'a w case'ie od jazz'a. Mimo, że nie siedział jakoś sztywno nic się z nim nie działo nawet po przejechaniu polski z północy na południe na pace busa ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Mateusz - 07-28-2011 ja jak bralem swojego jazza do UK to odkrecilem gryf od korpusu i odkrecilem klucze zeby sie nie pogiely, gryf zawinąłem w cichy i reczniki i podobnie korpus i wszystko wsadzilem do usztywnianej torby. po przyjezdzie wszystko skrecilem i voila. RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - groza - 07-28-2011 Fajnie by to wyglądało jakby to zobaczył amerykański celnik ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - cuniek - 07-28-2011 Parę lat temu jechałem do Belgii na ponad pół roku uznałem że bez basu nie wytrzymam ![]() ![]() ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Maciejeq - 07-28-2011 Case mam profilowany pod SRa, oryginalny MMowski. Finałowo gitarę zapakowałem normalnie, na główkę naciągnąłem folię bąbelkową, wolne przestrzenie zapełniłem kablami itd. i wsio przykryłem bokserkami ![]() ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - groza - 07-29-2011 Foliowa torba na głowę? Próbujesz go udusić? RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Maciejeq - 07-29-2011 Nie, nie... Przecież w bąbelkach jest powietrze... ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Pecu - 07-29-2011 Włóż mu tam butelkę wody i kanapkę jakąś... Szkoda basu, żeby cierpiał głód i pragnienie ![]() RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - crazy - 07-29-2011 W profilowanym kejsie nic mu się nie stanie, popuść lekko struny i to wszystko. RE: Jak zabezpieczyć bas w długą podróż? - Maciejeq - 07-30-2011 Dojechał bez żadnych usterek, krzywił się że musiał być przykryty moimi bokserkami ale ucieszył się bardzo zni faktu otwarcia case'a. Jedynie trochę się rozstroił. Także wsio dobrze ![]() Dzięki bardzo za odpowiedzi, niech temat zostanie- może się komuś przydać. |