basscity.eu
Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny (/thread-926.html)

Strony: 1 2

Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - herp - 07-31-2011

Hej,

zakładam ten temat, żeby wszyscy miłośnicy zdejmowania płytek i kupowania badassów do jazzów z lat 70tych, którzy rozważają wyższość lakieru z 68 roku nad lakierem z 84 roku mieli miejsce na dyskusje o rozwiązaniach poprawiających brzmienie basu.

Jakimi drobiazgami można uzyskać te 3db w odpowiednim zakresie częstotliwości? Piszcie jak można ulepszyć bas/brzmienie.

I ciekawostka:

Czy to wpływa na sound?!

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - Mateusz - 07-31-2011

przy duzych mocach wzmacniaczy mysle ze to moze miec sensowne znaczenie.

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - gsb - 07-31-2011

On tam mowi - jak dobrze zrozumialem - ze ma to znaczenie bo kable w gniazdkach sa wiekszej srednicy niz te ktore mamy w kablach sieciowych podlaczonych do tych gniazdek. A to troche bzdura, bo gniazdka łączone są drobnymi kabelkami - takowe tez są praktycznie w kazdej listwie.

PS: W dziale lampy zamiescilem dzis cos takiego, co ideanie nadaje sie tutaj
http://allegro.pl/dampery-na-lampy-6sn7-i1734753353.html

"Zaleca się zakładanie 2 sztuk damperów na 1 lampę
Dampery powodują ze dzwięk staje się bardziej przejrzysty i szczegółowy, porządkuje się scena dzwiękowa i poprawia się kontrola basu."

Big Grin

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - groza - 07-31-2011

Tak tak, 1m grubszego kabla niweluje wszystkie straty z kilometrów chujowych kabli za gniazdkiemSmile

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - Mateusz - 07-31-2011

w dobrych kluczach z dobrym zasilaniem sa grubsze przewody w scianie. jak masz wzmak 800 watt to ma duzy pobor mocy i mi sie to wydaje sensowne, efekt napewno spotęguje podlaczenie takie wzmaka kablem do furmana.

Mroku ale 800 watt to nie jest jakiś duży pobór mocy, pomijam już nawet fakt, że zazwyczaj wykorzystujemy może z 20% z takiej mocy.

Mam w pracy urządzenia biorące po kilka kilo, zainstalowaną dodatkową linię przez to - kuli ściany w całym budynku i wymieniali mi okablowanie na mocniejsze aż do węzła (czy jak to się nazywa - nie zam się) obok. Wg. tego co oni tam bredzą w tym filmiku to wystarczyłoby na ostatnim metrze dać grubszy kabelek?Smile

Poza tym - są pewne normy bezpieczeństwa i akurat co jak co ale producentów rzeczy z których korzystam akurat nie podejrzewam o dostarczanie wadliwego okablowania - a są to z wyglądu zwykłe kable zasilające - stawiam, że kosztują sporo mniej od tego magicznego. Jeśli taki normalny kabel radzi sobie z prasą termiczną (2,3 kW), grzałką uv (6 kW), naświetlarką itp. to podejrzewam, że i sm500 uciągnie.

http://www.talkbass.com/forum/f15/esp-musiccord-listening-test-part-1-a-794026/

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - zakwas - 07-31-2011

To będzie ulubiony temat grozy! mrgreen

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - mazdah - 07-31-2011

A ja tak całkiem na serio...

Nic jeszcze mi tak nie poprawiło soundu jak zdjęcie strun i ponowne ich założenie.
Przez kilka godzin brzmią po prostu GENIALNIE. Jakiś sposób żeby ten efekt pozostał?
Nie chce mi się ciągle ich zdejmować i zakładać.

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - halabala - 07-31-2011

Możesz luzować po graniu. :-)

Właśnie muszę sprawdzić czy samo luzowanie pomaga, zawsze mogę na 5 minut przed graniem poluzować i naciągnąć.

Polecam nie zakładać - będzie sam sound z dechy Wink

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - demanufacture - 07-31-2011

(07-31-2011, 05:24 PM)herp napisał(a): Czy to wpływa na sound?!

[Obrazek: no-tera-zes-dojebal-3326.jpg]

(07-31-2011, 08:11 PM)groza napisał(a): Polecam nie zakładać - będzie sam sound z dechy Wink

U mnie decha nie gra, bo mam naklejke od spodu gryfu :/

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - Stasiu - 07-31-2011

Cytat:Czy to wpływa na sound?

jeżeli bym wydał kupę kasy na to, to chciałbym uwierzyć, że to działamrgreen

jeżeli mam być rzeczowy: zanim prąd dotrze do Twojego gniazdka, pokonuje kilka ładnych kilometrów, gdzie na kablach asxn i yaky są straty mniejsze i większe, w zależności od ilości żył, przekroju i od materiału, czyli aluminium lub miedzi, nie mówię tu o szafach rozdzielczych, które wykonuje się z różną dokładnością Smile. także jeżeli ktoś wierzy murzynowi na youtube, że metr kabla z gniazdka do wzmaka poprawi sound to gratuluję Smile

RE: Kącik Audiofilsko - Masturbacyjny - glupirobal - 07-31-2011

(07-31-2011, 10:29 PM)Stanislav. napisał(a):
Cytat:Czy to wpływa na sound?

jeżeli bym wydał kupę kasy na to, to chciałbym uwierzyć, że to działamrgreen

jeżeli mam być rzeczowy: zanim prąd dotrze do Twojego gniazdka, pokonuje kilka ładnych kilometrów, gdzie na kablach asxn i yaky są straty mniejsze i większe, w zależności od ilości żył, przekroju i od materiału, czyli aluminium lub miedzi, nie mówię tu o szafach rozdzielczych, które wykonuje się z różną dokładnością Smile. także jeżeli ktoś wierzy murzynowi na youtube, że metr kabla z gniazdka do wzmaka poprawi sound to gratuluję Smile
genralnie sie zgodze, ale (zaznaczam tez ze nie mam zbytniej wiedzy) mialem ostanio akcje w pracy ogolnie mowiac przy stanowisku do testowania silniczkow elektrycznych (do szyberdachow konkretnie) gdzie kabla od zasilacza dc do silniczka jest ok 6 metrow, ale to wlasnie na ostanim pol metra od gniazdka gdzie sie wpina rozne kable dal roznych silnikow były takie spadki napiecia, ze silniki nie przechodzily testow. Wiec bierzcie tez pod uwage ze w scianach macie inne kable niz na zewnatrz (a przynajmniej powinny byc lepsze u nich zapewne sa) a teoretycznie co jest za trafo do niskieog napiecia was nie interesuje. Wiec tak kupowanie takiego kabla do domu gdzie na tym samym kablu w scianie chodzi Ci komp/tv/lodowka albo do kanciapy z zasilaniem sprzed 30lat nie ma sensu. Ale jesli ktos w studio ma dedykowane zasilanie tylko i wylacznie pod sprzet do nagrywania to moze to nie byc juz taka glupota