Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu (/thread-965.html) |
Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - BigKahunaBurger - 08-28-2011 czołem był ostatnio u mnie znajomy i pogralismy soebie na basach ja na swojej kani on na yamaszce z lat 90 model TRB5 forumowicza raczej znane wiosło i cenione yamaszka jak to japonska yamaszka smiga az miło ale niedawno owy znajomy był u lutnika zeby wymienic wniej gnazdo jacka i pan lutnik piotrek witwicki jak sie okazało był w latach 90 serwisantem yamahy na polske i przy okazji za darmo z sentymentu dla poprawienia brzmienia wycioł w główce mały otwór i zalał go małą iloscia ołowiu jak tłumaczył zeby dociarzyc gryf po tym patencie gitara brzmi o niebo lepiej o jakies 60% - dynamika poprawiła sie wydzwiek strun wygoda mam do was pytanko czy ktos zna ten patent witwy i czy stosowaliscie to u siebie w basach ? ponizej zdjecia basu i główki z owym wycieciem RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Zenek_Spawacz - 08-28-2011 A ja nie mam glowki w basie .... To dopiero pech ! RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Bolem - 08-28-2011 (08-28-2011, 12:44 PM)BigKahunaBurger napisał(a): wygoda moglbys to rozwinac? jaki wplyw ma glowka na wygode? RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - herp - 08-28-2011 Ma na wyważenie basu. Być może poprawia się balans masy i wiosło mniej leci na korpus. RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - BigKahunaBurger - 08-28-2011 chodzi o dociążenie gryfu gitara jest idealnie wywarzona gryf z korpusem chociaż bardziej chodzi tu o brzmienie niz o wygode gry w minimalny sposób poprawiła sie wygoda a o 60 % po takim zabiegu brzmienie byłem w szoku mozna sobie to sprawdzic samemu tylko jedna osoba musi złapać główke i dociarzyc ja np reka i grac a potem odciarzyc i zobaczycie róznice w brzmieniu Ortografia, interpunkcja (jakakolwiek...) pliss! Pecu RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - low - 08-28-2011 Balans ciężkości na pewno to mogło poprawić. Ale brzmienie o 60%, to jakieś czary dla mnie... RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Zenek_Spawacz - 08-28-2011 Zmiana wagi glowki daje zmiane brzmienia , nie zawsze na lepsze , moze tylko inne. Zauwazyc to mozna przy zmianie kluczy (np w glowach typu fender) z malych na duze. Niektorzy przykrecali do glowy mosiezna plytke , zeby uzyskac ten efekt. Mozna poeksperymentowac dociazajac glowke prowizorycznie bez dlubania otworow. Niektore stare instrumenty moga stracic w ten sposob na wartosci...Nikt nie bedzie wlewal olowiu do otworow w gryfie fendka z 60-tych lat... RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Bolem - 08-28-2011 jest istotne czym dociążamy? jak przywiążę butelkę z wodą na sznurku to na jedno wyjdzie? RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Buger - 08-28-2011 (08-28-2011, 02:20 PM)Bolem napisał(a): jest istotne czym dociążamy? jak przywiążę butelkę z wodą na sznurku to na jedno wyjdzie? Oczywście, że nie. Materiał dociążający musi przylegać do drewna aby przechwytywał i przenosił rezonans. Butelka nic Ci nie da W przecwnym razie myzycy po prostu trzymali by gryfy niżej imo RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Zenek_Spawacz - 08-28-2011 Z butelkami (pelnymi) robi sie inne rzeczy... Ale o tym powinienes wiedziec. RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Kempes - 08-28-2011 Czy nie do tego służy Fathead Bass Headstock-plate? RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Zenek_Spawacz - 08-28-2011 Dokladnie ! Taka plytke mozna dac do zrobienia slusarzowi , a trzymac sie bedzie na srubach od kluczy , nic zatem nie trzeba wiercic a powrot do starego brzmienia w przeciwienstwie do pomyslu z olowiem jest bezproblemowy. RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Burning - 08-28-2011 w latach 80 Fender zastąpił lekkie blaszki ciężkimi, odlewanymi kluczami właśnie celem dociążenia efekt jest subtelny, ale jest RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Burning - 08-28-2011 są znacznie cięższe, serio RE: Lutnik Piotr Witwicki - patent z dociążeniem gryfu - Zenek_Spawacz - 08-28-2011 Tu widac konstrukcje: |