Lampy Lampy Lampy
dobierane kwartety: http://www.trioda.com/shop/indexshop.php?Search=6550
kupowałem u nich JJe preampowe i nie ma lipy Smile
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(01-18-2012, 09:05 AM)Burning napisał(a): dobierane kwartety: http://www.trioda.com/shop/indexshop.php?Search=6550

drogo w chuj mnie sie wydaje
outreband.com

Odpowiedz
(01-18-2012, 09:34 AM)elteha napisał(a):
(01-18-2012, 09:05 AM)Burning napisał(a): dobierane kwartety: http://www.trioda.com/shop/indexshop.php?Search=6550

drogo w chuj mnie sie wydaje

qrewsko drogo...

a tutaj ?

Sovtek na "sklep lampy lektronowe"
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
640zł za kwartet EHX to może tanio nie jest, ale wiem, że dobierają świetnie (to sklep "przyzakładowy", gdzie głównie serwisują stare, lampowe graty)
preampówki za to w znośnych cenach

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(01-18-2012, 07:49 AM)elteha napisał(a):
(01-18-2012, 07:37 AM)gsb napisał(a): Asgar, z tym ze 1000zl to i tak minimum, ktore wydasz na to wszysko... Gdzies widzialem 6550we za 98/szt. ale teraz juz nie moge tego znalezc Sad

Niestety, zycioweczka. Ja sam teraz szukam chociaz pary 6550we na zamiane, gdyby mi padły w CLce, bo poprzedni wlasciciel nie wymienial lamp od momemntu sciagniecia z USA. Wiec tez dodatkowe 200do zakupu...

ja mam jedna dodatkową 6550 ktora woze ze soba zawsze. jakby Ci sie cos kiedys stalo i potrzebowalbys na gwalt, moge Ci podeslac.
PS: Burn, kiedy Ty nastukales 6000 postów? † Big Grin
-
Odpowiedz
od początku forum..
czasem miewam nudne dni w pracy Big Grin

Odpowiedz
spamer! Tongue
Odpowiedz
zobacz ile postów mam np. w nowej mordzie, hłehłe.
wracając do lamp - polecam dougstubes.com
wysyłają do Polski

Odpowiedz
(01-18-2012, 11:14 AM)Burning napisał(a): polecam dougstubes.com
wysyłają do Polski

o, thanks a lot!

Przy okazji mam dwa pytania:

1. jesli padnie mi jedna lampa to moge wymienic jedna, czy od razu pare? Skad mam wiedziec, ktora lampa z ktora stanowi we wzmaku?

Na jakiej zasadzie dobiera sie lampy w pary/kwarty/sekstety? Wiem ze chodzi o parametry, ale czy w tym momencie jest roznica jesli kupie sobie trzy pary, jedna pare i jedna kwarte, czy caly sekstet?

2. W instrukcji do CLki jest napisane ze BIAS ustawia sie osobno dla trzech lamp, tak jakby lewa sekcja/prawa sekcja. Rozumiem, ze to nie ma znaczenia czy akurat w jednej sekcji dla jednego pokretła BIASu mam dwie sparowane lampy i jedna lampe z drugiej dobranej pary albo trzy lampy z dobranej kwarty?

Wiem, ze powyzsze to troche masło maslane, ale mam nadzieje, ze ktos zrozumie moje pytania i bedzie w stanie wyjasnic mi o co chodzi.

outreband.com

Odpowiedz
1) powinno wymieniać się sekstet, gdyż inaczej będziesz miał 5 starych lamp i 1 nową.. stare lampy nie trzymają już idealnie parametrów, a nowa mniej więcej tak..
można oczywiście pomierzyć testerem parametry posiadanych lamp i jakoś dobrać nową jak stara Wink

2) to nie sekcja lewa, prawa, a push-pull Smile taki typ końcówki, gdzie jedna połowa 'pcha', a druga 'ciągnie', czyli w uproszczeniu połowa odpowiada za górną połówkę sinusoidy*, a druga - za dolną.
Wszystkie 6 lamp powinno mieć zbliżone parametry, gdyż - jak zauważyłeś - BIAS ustawiamy dla 3 lamp na raz. A jeśli połówki między sobą będą miały skrajnie różne parametry, to górna i dolna część sinusoidy* będą sobie nierówne amplitudą...

*daleko idące uproszczenie, mające na celu łatwiejszą wizualizację - wiadomo, że sygnał z basu nie jest sinusoidalny, tylko ma wiele harmonicznych

Odpowiedz
(01-18-2012, 12:09 PM)Burning napisał(a): 1) powinno wymieniać się sekstet, gdyż inaczej będziesz miał 5 starych lamp i 1 nową.. stare lampy nie trzymają już idealnie parametrów, a nowa mniej więcej tak..
można oczywiście pomierzyć testerem parametry posiadanych lamp i jakoś dobrać nową jak stara Wink

2) to nie sekcja lewa, prawa, a push-pull Smile taki typ końcówki, gdzie jedna połowa 'pcha', a druga 'ciągnie', czyli w uproszczeniu połowa odpowiada za górną połówkę sinusoidy*, a druga - za dolną.
Wszystkie 6 lamp powinno mieć zbliżone parametry, gdyż - jak zauważyłeś - BIAS ustawiamy dla 3 lamp na raz. A jeśli połówki między sobą będą miały skrajnie różne parametry, to górna i dolna część sinusoidy* będą sobie nierówne amplitudą...

*daleko idące uproszczenie, mające na celu łatwiejszą wizualizację - wiadomo, że sygnał z basu nie jest sinusoidalny, tylko ma wiele harmonicznych

Domyslam sie, ze najlepiej byloby od razu wymienic wszystkie, ale np. pada mi jedna lampa, to rozumiem, ze nie ma znaczenia czy wymienie ta jedna, pare, czy kwarte, bo i tak powinienem wymienic caly sekstet. Ale czy wymieniajac ta jedna lampe beda jakies negatywne skutki "techniczne"? Czy tu chodzi tylko o brzmienie?

W ogole inaczej - o co chodzi z tym parowaniem/dobuieraniem lamp? Czy dobrze mysle, ze nawet nowe lampy moga miec rozne parametry zywotnosci i dobiera sie je pod takim katem, zeby wszystkie "padły" w miare jednoczesnie? Jakie to w ogole sa parametry?

Jedyna zblizona informacje w necie znalazłem w tym artykule, ale z ponizszego fragmentu wynika, ze w zasadzie idealne sparownie lamp jest niemozliwe:

Użytkownicy EL34 mogą uważać się za szczęściarzy, jeśli uda im się zdobyć duet lub kwartet oryginalnych Mullardów. Wbrew wszelkim przesłankom politycznym równie znakomite rezultaty uzyskamy stosując wytwarzane w Polsce Ludowej EL34, charakteryzujące się wizualnie niskim czarnym cokołem z nieco wyższą od konkurencji bańką. Dobrze spisują się EL34 Tesla stosowane wiele lat przez Marshalla, ale tylko te egzemplarze z zaokrągloną w górnej części bańką wykonaną z pogrubionego szkła. Najlepsze lampy tego typu obecnie produkowane są w zakładach Sovtek w Rosji i JJ Electronic na Słowacji. Nie zawsze jednak nabywając teoretycznie sparowany kwartet otrzymujemy lampy o tych samych parametrach. Rzetelnie parowane są przede wszystkim lampy sygnowane przez kalifornijską Groove Tubes. Firma ta nie jest producentem lamp, a jedynie konfekcjonuje tego typu produkty, jakkolwiek czyni to bardzo fachowo. W Europie łatwiej będzie nam zdobyć jednak lampy Ruby Tubes, jeśli już upieramy się przy zachodnich napisach. Posiadacze Fenderów źródło satysfakcji znajdą w oryginalnych 6L6 firmy RCA albo GE - General Electric, natomiast właściciele Vox AC30 (a także nowych Peavey lub Crate) powinni poszukać kwartetu EL84 firmy Telefunken lub Siemens. Jeśli już zdarzy nam się nabyć wzmacniacz wyposażony w lampy 6550 to jedyny ratunek (ale i drenaż portfela) zapewni nam któryś z dystrybutorów amerykańskiej firmy Svetlana mieszczącej się jednak za naszą wschodnią granicą. Wymiana 6550 na KT88 jest możliwa, ale wymaga drobnych regulacji wzmacniacza.
outreband.com

Odpowiedz
jakie to dokładnie parametry powinieneś pytać forumowych elektroników Smile
jeśli chcesz mieć lampę 'na wymianę w razie co' to można odkupić od kogoś używane lampy z takiego samego heada o podobnym stopniu wyeksploatowania Big Grin

Odpowiedz
Sparowanie mozna zrobic praktycznie idealnie - dobiera sie kilka czynnikow i profesjonalne firmy tak wlasnie dobierają (i opisują).
Nawiazujac do pytania elthea - kupilem sextet TungSoli 6550 (watfordvalves.co.uk) i po kilku godzinach padla jedna lampa (problemy z proznia czyli do wyrzucenia). Musialem zagrac dwa gigi na pięciu nowych tungsolach 6550 i jednej starej JJ K88 - biasu nie dalo radu ustawic bo nic sie nie zgadzalo. Wzmak jednak zagral dwa koncerty - troche mocniej sie przesterowywal i mocno grzał ale dał rade. Pozniej dalem go do speca, ktory dobrał Sovteki KT88 do tungsoli 6550 (okazuje sie ze to TE SAME lampy tylko inny napis) - i pasowaly parametrrami, bias dalo rade ustawic i hulał już dobrze.

Dlatego uwazam troche, ze system "tube failure protection" jest kretyński w ampegach, bo kompletnie odłącza Ci piec jak strzeli jakas lampa albo jakis paramter sie nie bedzie zgadzal. W starych ampegach SVT jakby Ci strzelila lampa, to bys ugral do konca koncertu na pięciu bez pierdniecia. W Orange AD200 jest tez fajnie wymyslone, bo w tym piecu praktycznie wszedzie sa bezpieczniki i jak pada jedna z 4 lamp, to bezpiecznik odlacza całą parę i masz po prostu zmniejszoną moc ale ugrasz gig na połowie końcówki..

BTW - co do zamiany KT88 na 6550 w ampegach nie ma problemu z jednymi i drugimi.
-
Odpowiedz
Słyszałem dużo negatywnych opinii o Watford Valves.
Mesa Boogie D-180 --> 2x Mesa Boogie 1x15 RR--> G&L L2000 1981'--> kable Mogami --> MXR M-80 --> Darkglass B3K --> TC Electronic Corona Chorus --> Rotosound Swing 66
http://www.inkwizycja.pl/
https://www.facebook.com/InkwizycjaZespol/info
http://www.sertyzur.bandcamp.com
http://www.facebook.com/sertyzur

[Obrazek: punk3.png]

Odpowiedz
(01-18-2012, 07:44 PM)gsb napisał(a): BTW - co do zamiany KT88 na 6550 w ampegach nie ma problemu z jednymi i drugimi.

A na odwrot?

outreband.com

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 21 gości